Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Bolest Achillovy šlachy
Muž, 28 let, Šlapanice
2016-05-17 09:41
Dobrý den, je mi 28 let a vážím kolem 88 kg při výšce 185 cm. Pár dnů mě bolela Achillova šlacha na levé noze, po 2 dnech přestala a bolela pravá, druhý den se to opět vrátilo na levou a pravá bolela dost méně, ale asi po 3 dnech jsem jel na pohotovost. Doktor mi sdělil, že mám tedy zánět, dal mi speciální ortézu, náplasti tisugel a k užívání 1 tab. denně Diclofenac 75 mg a nechal mi alespoň 3 týdny doma. Už je to 10 dní a moc se to nelepší. Když si sundám ortézu, mám nohu od lýtka dolů úplně ledovou, snažím se už opatrně protrahovat a chodit, pořád tedy s berlemi. Při došlapu mi brní chodidlo, to nevím, jestli je to tím, že není dostatečně prokrveno. Ale prý se to může opět vrátit a když bych chtěl začít víc posilovat, tak mám počítat s tím, že se to vrátí. Děkuji mockrát za odpověď. Pěkný den.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-05-17 09:41
Dobrý den. Potíže mohou být od Achillovy šlachy, ale mohou být i cévní. Bude lépe, když si necháte raději vyšetřit cévy - vyšetření u specialisty, angiologa. Jste z Brna, klidně se objednejte ke mně. Viz moje webové stránky angiologiebrno.cz. Děkuji za dotaz.
Potíže po výronu na LDK, žilní trombóze
Pohlaví nezadáno, 37 let, Karlovi Vary
2016-05-16 13:38
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před měsícem jsem měla výron na LDK, po nasazení sádry jsem dostala trombozu. Sádru mi ihned sundali, nasadili Xarelto 2-1 po 1 měsíc, dále 1 tabletu denně. Noha, hlavně prsty, mi začaly mrznout a modrat, na to mi daly Detralex 3-1, noha se zlepšila, ale teď mám potíže došlápnout na chodidlo, hrozně štípe, bolí mě celý nárt, štípou mě prsty na nohou, špatně s nimi hýbu, při pohybu bolí. Bolí mě celé lýtko, při delším stání (chodím o berlích) je noha těžká a rudne. Můžete mi říci, co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2016-05-16 13:38
Dobrý den. Potíže mohou být ještě od výronu nebo je může způsobovat tromboza s poruchou odtoku krve z nohy - je to závažný stav, proto může bolet. Detralex je dobrá volba, ale nejdůležitější je rozpouštění trombozy Xareltem. Dodržujte režimová opatření - ukládejte končetinu do vyvýšené polohy, noste kompresivní punčochu nebo bandáž, sprchujte končetinu chladnou vodou, lokálně 2x denně potírejte Liotonem nebo Hirudoidem. Potíže by se měly postupně zmírnit.
Bolest v oblasti kolene, kotníku i lýtka
Muž, 23 let, Praha
2016-05-12 11:56
Dobrý den, už 3/4 roku mě bolí noha v oblasti kolena, kotníku a achilovka na dotek až do lýtka. Občas mám pocit, jakoby se mi pořádně neprokrvovala noha. Když dlouho chodím, mám pocit křeče (bolestivá tahavá křeč), někdy až pod koleno a zadní stehno, celkově nohu pořádně nenapnu, je to nepříjemný pocit oproti druhé noze. Nejvíce nepříjemné stavy mám po návštěvě solária. Na rentgenu kolene našli jen malinkatý posun češky, sono mi dělali jen lýtka - nic neobjevili a byl jsem ještě emg. Praktického lékaře jsem se zeptal, zda by to nemohly být žíly a on mi sdělil, že jsem mladý a že mě na cévní vyšetření posílat nebude. Ani na revmatologii mne nechce můj PL poslat, bolí mě už téměř celá ruka až do ramena. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2016-05-12 11:56
Na základě Vašeho popisu nemůžu cévní příčinu potíží vyloučit, i když se mi nezdá nejpravděpodobnější a asi bych s praktickým lékařem probral, od čeho si myslí, že Vaše potíže jsou a doporučí Vám, co dělat.
Bolest a bulka v ohybu kolena
Pohlaví nezadáno, 61 let, Strakonice
2016-05-06 17:41
Dobrý den. Včera mě začala bolet vzadu pod kolenem v ohybu noha. Nahmatám si tam malou bulku, nebolí to stále, jen chvilkami a jak kdyby mi tam někdo vrážel jehlu. Koupila jsem si LIOTON 1000, tak nevím, můžu dávat studené obklady? Jsem silná a mám artrozu.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-05-06 17:41
Dobrý den. Potíže a bulka by mohly souviset s artrosou v kolenu. Pokud budou problémy přetrvávat, navštivte lékaře ortopeda. Děkuji za dotaz.
Chůze po zjištění trombózy
Pohlaví nezadáno, 42 let, Ostrava
2016-05-05 10:45
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Včera mi zjistili trombózu. V nemocnici mi řekli, že můžu chodit, ale moje praktická lékařka s tím nesouhlasí. Můžete miporadit?
MUDr. Stanislav Šárník
2016-05-05 10:45
Dobrý den. Chodit můžete, nutno ale s kvalitní kompresivní punčochou, kompresivní třída II. Chůzi postupně navyšovat, zpočátku po bytě, postupně i delší procházky. Děkuji za dotaz.
Oteklé a žilnaté boule vzadu pod koleny
Pohlaví nezadáno, 65 let, Žďár nad Sázavou
2016-04-27 19:36
Dobrý večer. Mám dotaz a prosím o radu. Mám už dosti dlouho vzadu v ohybu pod koleny boule, mám pocit, že je to hodně oteklé a žilnaté. Teď už to dosti bolí, hlavně, když jdu do dřepu. Mám to na obou DK, mažu to Ibuprofenovou mastí a moc to nepomáhá. U lékaře jsem s tím zatím nebyla. Pozoruji, že některý den je to oteklé tak, že nemohu ani napnout pro bolest nohu při chůzi. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-04-27 19:36
Dobrý den. Asi se bude jednat o Bakerovu cystu, může se zmenšovat a zvětšovat. Souvisí to s artrózou v kolenu. Bude lépe se objednat na vyšetření k ortopedovi. Děkuji za dotaz.
Posilovna při žilní insuficienci
Muž, 26 let, Praha
2016-04-18 12:05
Dobrý den, nyní mi byla diagnostikována oboustranná žilní insuficience. Chtěla jsem se zeptat, zda při tomto onemocnění mohu i nadále chodit do posilovny? Cvičím 2x týdně s trenérem a posilujeme celé tělo, tedy i nohy. Necvičím s extra těžkými váhami, ale přece jen jsou nohy zapojovány. Dostala jsem kompresní punčochy, detralex a vessel due F, myslíte, že bych mohla někdy v budoucnu být bez těchto léků? Děkuji za Vaší odpověď. M.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-04-18 12:05
Dobrý den. Do posilovny můžete bez problémů chodit. Detralex se bere i dlouhodobě, Vessel d f bych po cca 1-2 měsíci vysadil, záleží na efektu a klinických potížích. Ale určitě existuje možnost, že budete i bez léků. Děkuji za dotaz.
Nateklé a červené DK - od lýtek po prsty
Pohlaví nezadáno, 59 let, Mladá Boleslav
2016-03-20 18:51
Dobrý den, má lékařka mě ignoruje, proto Vás prosím o názor. Stává se, že mi natečou kotníky a doslova quot;buchta našponovanéquot; kůže je nacpána před prsty na nohou. Cítím, jak se kůže napíná a bolí to, vyměním boty, jsem doma a časem splaskne. Jindy mi natečou nohy a zčervenají, cítím horkost a pnutí. Myslím nohy od poloviny lýtka po prsty, zavážu a bývá líp. Vždy jsem to měla na jedné noze, dnes mám červené obě. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2016-03-20 18:51
Dobrý den. Může se jednat o žilní nedostatečnost, ale dle Vašeho popisu na mne Vaše potíže působí jako z poruchy lymfatického odtoku z nohou. Navrhuji provedení cévního vyšetření ve specializované cévní ambulanci, případně provedení lymfologického vyšetření, včetně lymfoscinti vyšetření nohou. Podle výsledku bych pak uvažoval nad postupem léčby.
Léky na bolest při užívání Xarelta
Pohlaví nezadáno, 33 let, Žďár nad Sázavou
2016-03-18 16:33
Dobrý den, chtěla jsem se vás zeptat, zda při užívání Xarelta mohu užívat občas i léky proti bolesti, např. Ibalgin (na bolest hlavy nebo menstruační bolesti). Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-03-18 16:33
Dobrý den. Ano, při užívání Xarelta možno brát výjimečně i léky na bolest. Nesmí to být ale ve velkém množství. Děkuji za dotaz.
Mohu ukončit PN na základě daného USG nálezu?
Pohlaví nezadáno, 36 let, Pribeta
2016-03-16 13:13
Dobrý deň, chcem sa spýtať či na základe toho USG nálezu možno ukončiť PN? Hlboký venózny systém od ingviny po strednú tretinu lýtka. Vény v rozsahu stehna a zákolenia tenkostenné, voľne komprimovateľné, tok kontinuálny. Odpoveď na augmentačné manévre je redukovaná. V rozsahu lýtka kompresibilita úplná, steny vén hrubšie, nemožno vylúčiť fixovaný nástenný a pravdepodobne cirkulárny reziduálny trombus. Vény sú však takmer kompletne rekanalizované. Povrchný venózny systém nie je rozšírený, normálny USG nález aj v oblasti sklerotizácie povrchových vén stehna. Mám sedavé zamestnanie za odpoveď veľmi pekne ďakujem.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-03-16 13:13
Dobrý den. Ano, lze ukončit PN. Otázka je, zdali ještě užíváte antikogulaci nebo ne. Ale do zaměstnání lze i s touto medikací.