Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Kdy mohu začít sportovat?
Muž, 64 let, Bratislava
2017-03-21 13:39
Dobý deň, poprosím Vás, aká môže byť volba liekov po absolvovaní 20 dňovej liečby hlbokého zápalu žíl v pravej dolnej končatine (opakavane, ale na druhej nohe), keď bol aplikovaný Fraxiparín forte 0,8mg 1x denne. Kedy je možne začať športovať (bicyklovať)? Ďakujem. S pozdravom Kristian
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-21 13:39
Dobrý den. Po několikadenní aplikaci Fraxiparinu je nejlépe přejít na léky proti srážení krve, tzv. po antikoagulancia. Tyto brát minimálně 6 měsíců. Sportovat nejdříve až po cca 3 měsíčním podávání těchto léku. Podrobnosti by měl sdělit ošetřující lékař. Děkuji za dotaz.
Stačí Zibor po operaci kolene?
Pohlaví nezadáno, 53 let, Brno
2017-03-07 16:38
Dobrý den, jsem po artroskopii kolene. Už den před operací mi byl nasazen injekčně ZIBOR 3500 IU kvůli před lety prodělané tromboze stejné končetiny. Mám za sebou už 14 aplikací, 3 mě čekají. Kontrolu mám za 10 dní. Jde mi o to, co bude po vysazení. Minule jsem měla injekčně Warfarin, pak tablety na ředění krve, chodila na guick a po jeho vysazení prodělala ledvinovou koliku. Mám navštívit lékaře dřív, nebo se po Ziboru už nemusí nic řešit? Díky za radu, zdraví Eva
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-07 16:38
Dobrý den. Toto musí vyřešit ošetřující lékař, pokud jste měla Warfarin, musel ho někdo indikovat a hlídat hodnoty INR, takže nejlépe s tímto lékařem. Neznám přesně Vaši anamnesu, ale pokud to byla jenom diagnostická artroskopie a už chodíte, tak by měla opravdu stačit cca 3 týdenní aplikace injekcí sc. Děkuji za dotaz.
Může se jednat opět o trombosu?
Pohlaví nezadáno, 62 let, Orlová
2017-02-08 12:18
Dobrý den, po artoskopii kolene v 10/2016 jsem dostala trombozu do levého lýtka. Měla jsem předepsaný Warfarin, od 1/2017 beru Pradaxu. Asi třetí den mám při doteku na zadní část stehna na pravé noze nepříjemný pocit. Noha není oteklá, zčervenalá ani není bolest jak u levé nohy. Mám strach, aby se nejednalo zase o další trombozu. Nebo to může být jen nějaká citlivost kůže? Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-02-08 12:18
Dobrý den. Pravděpodobnost, že by se Vám vrátila trombosa, když užíváte Pradaxu, je velmi malá. I když není zarudnutí, bude lepší, když nález ukážete lékaři, který ordinoval Pradaxu. Děkuji za dotaz.
Bolest při zánětu žil
Muž, 60 let, Bruntál
2017-01-29 08:00
Dobrý den, pane doktore. Rád bych se zeptal, prodělal jsem dvakrát embolii a nyní asi po dvou letech mám zánět žil a ucpanou malou vlásečnicí na noze. Je to strašná bolest, nic mi na to nadali, jen od bolesti Zoldiar. Prý to samo odezní asi po 6 týdnech. Krev si ředím, beru walfarin, detralex na žíly. Děkuji za odpověď. Vojtěch
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-29 08:00
Dobrý den. Není mi přesně jasné, na co Vám mám odpovědět, ale postup léčby považuji, dle Vašeho popisu, za správný a jediný možný. Já si také myslím, že bolest při zánětu žil ustoupí časem. Doporučuji bandážování končetiny nebo nošení kompresivní punčochy a chladné sprchy. Lokálně můžete použít heparinoidy, například Lioton.
Mohu jít po léčbě Warfarinem již do sauny?
Pohlaví nezadáno, 31 let, Jiříkovice
2017-01-27 17:50
Dobrý den, chci se zeptat, v únoru 2016 jsem prodělala trombózu lýtka, brala warfarin 3mg 11 měsíců a teď ho mám konečně vysazený asi 14 dnů. Zajímá mě, za jak dlouho po vysazení mohu začít navštěvovat saunu. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-27 17:50
Dobrý den. Saunu není nevhodné navštěvovat kvůli Warfarinu, ale kvůli postižení žilního systému. Pokud Vám noha neotéká a nebolí, můžete jít do sauny klidně hned. Ale dbejte na řádné ochlazení po zahřátí a dostatečný přísun tekutin.
Ztvrdlá místa po zánětu povrchových žil
Pohlaví nezadáno, 62 let, Praha
2017-01-16 14:05
Dobrý den, vloni v létě jsem prodělala na nártu a u kotníku zánět povrchových žil. Žíly v tomto místě jsou stále ztvrdlé, občas bolí a pod teplou vodou tato místa pálí. Mám jet do lázní na léčbu s páteří, nevím, zda je toto zcela normální. Asi koupele ve slatině nebudou vhodné. Užívám Detralex ráno 2. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-16 14:05
Dobrý den. Očekával bych, že Vám potíže s trombotizovanými žilami již budou odeznívat, ale zřejmě je průběh u Vás provleklejší. Uzavřené žíly se postupem času promění ve vazivové proužky, které bolet přestanou. Pokud Vám na ně nyní teplo nedělá dobře, tak se procedurám, které by Vám mohly dělat zle, raději vyhněte.
Obava z embolie při snížení dávky Fraxiparinu
Pohlaví nezadáno, 37 let, Praha
2017-01-14 21:42
Dobrý den, jsem 5 týdnů po císařském řezu a mám zánět povrchové žíly. Píchám si 2x denně Fraxiparine 0,6. Po 5 nedělích mi můj cévní lékař bez kontroly krve řekl, že mám snížit dávku pouze na 1x denně 0,6. Opravdu se u Fraxiparinu nekontroluje srážlivost a podle čeho se dávka určuje? Nemusím se po snížení dávky obávat nějakých komplikaci jako embolie apod.? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-14 21:42
Dobrý den. U nízkomolekulárních heparinů, mezi něž Fraxiparine patří, se vliv na srážlivost kontroluje pouze ve specifických případech, jako u dětí nebo u extrémně obézních či hubených pacientů. Šestinedělí je z hlediska žilní trombozy opravdu rizikové období, ale pokud jste prodělala nekomplikovaný povrchový zánět žil, myslím si, že dávka 0,6ml 1x denně by měla u ženy normální tělesné konstituce po pěti týdnech stačit. Postup Vašeho cévaře považuji za správný.
Punčochy po prodělané plicní embolii
Pohlaví nezadáno, 33 let, Praha
2016-12-29 23:45
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké stahovací punčochy si mám pořídit a jestli je nutné nosit je i v noci? Před 4 týdny jsem prodělala rozsáhlou plicní embolii (tromboza v levém lýtku). Teď jsem 3. týden po propuštění z nemocnice, užívám lék xarelto a nosím stahovací punčochy, které jsem dostala první den hospitalizace. Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-29 23:45
Dobrý den. Komprese je nutná přes den, a to kompresivní třída II. V noci možno sundat. Děkuji za dotaz.
Boulička mezi palcem a ukazováčkem směrem k zápěstí
Pohlaví nezadáno, 64 let, Liberec
2016-12-20 14:35
Dobrý den. Podstoupila jsem operaci čelistního kloubu - otevřená chirurgie. Od počátku prosince jsem v domácím léčení. V nemocnici jsem dostávala antibiotika a 3 injekce na ředění krve. Vše bylo OK. Doma mě najednou začala bolet ruka, mezi palcem a ukazováčkem směrem k zápěstí je boulička, bolestivá i v klidu, při pohybu palcem, ukazováčkem tam píchá. Mazala jsem Liotonem, Chlumským roztokem, Heparoidem mastí. Obvodní lékařka mi řekla, že to nic není, ať mažu dál. A jelikož si ještě léčím zlomený malíček na noze, ukázala jsem bouli i chirurgovi, to je trombus po kanyle. Bolí mě i přilehlé žíly. Žádné léky jsem nedostala. Nevím, co dělat, je to již 3 týdny. Operatéra mám 130 km. Můžete mi, prosím poradit, jak to řešit? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-20 14:35
Dobrý den. Boule asi opravdu bude spíše malý trombus. Lokálně klidně používejte Lioton gel po dobu ještě minimálně 5 dnů. Poté již vyřaďte. Celkově užívejte Detralex nebo Mobivenal tbl 2x1. Děkuji za dotaz.
Riziko operace babičky
Pohlaví nezadáno, 66 let, Plzeň
2016-12-09 11:31
Dobrý den, píšu za svojí babičku, jelikož mám o ní strach. Je jí 66 let a skoro celý život má křečové žíly. Dokonce už byla i dvakrát na operaci. Jenže teď má opět zánět žil a píchá si jakési injekce do břicha. Doktorka jí přemlouvá na operaci, jenže ona to odmítá. Říká, že v jejím věku už je to hodně rizikové, bojí se embolie a že už se neprobere. Proto bych se chtěla zeptat, jak moc je velké riziko? Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-09 11:31
Dobrý den. Stav a lokální nález u Vaší babičky bych musel vidět. Je nutné dostatečně přeléčit povrchový zánět žil. Pokud je nutné, tak i delší dobu (6 měsíců) léky na srážení krve (např. Warfarin). Poté lze event. operaci žil provést. Riziko embolie do plic po dostatečném přeléčení tromboflebitidy při operaci varixů je minimální. Děkuji za dotaz.