Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Nárok na Xarelto po roce užívání
Pohlaví nezadáno, 23 let, Petřvald
2016-03-10 20:30
Dobrý den, po roce užívání Xarelta mi bylo sděleno doktorem, že už mi Xarelto nemůžou napsat, neboť pojišťovna hradí Xarelto jen rok. Měla jsem žilní trombózu, kde došlo i k ucpání pánevního dna. Naštěstí se našla jiná cesta. Nadále je stav stejný, stále ucpané. Jen teď musím přejít na warfarin - s tím ale nejsem spokojená, abych tak mladá brala celý život warfarin a chodila co chvíli na kontrolu krve. Nejde udělat nějaká vyjímka, abych nadále měla Xarelto? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-03-10 20:30
Dobrý den. Bohužel nejde, opravdu Xarelto v plné výši hradí pojišťovna jenom rok, dále se musí žádat o schválení revizního lékaře pojišťovny. Pokud ale nemůžete brát Warfarin, užívání Xarelta povolí. Musí k tomu být ale důvod. Pokud ten důvod není, opravdu nadále lze jenom Warfarin. Spíše je potřeba uvážit, jestli nutně potřebujete nadále užívat léky, jestli je nelze již třeba vysadit. To musí posoudit specialista, angiolog. Děkuji za dotaz.
Délka léčby HŽT, trhání zubu při užívání Xarelta
Pohlaví nezadáno, 36 let, Pribeta
2016-03-09 09:55
Dobrý deň. 19. 11. 2015 som podstúpila sklerotizáciu kŕčových žíl na pravej nohe, následne mi 4. 12. 2015 diagnostikovali hlbokú žilovú trombózu na pravom lýtku. Užívam detralex a xarelto. Chcela by som sa spýtať: ako dlho trvá liečba hlbokej žilovej trombózy? Na hematológii mi nezistili zvýšenú zrážanlivosť krvi a vylúčili genetickú predispozíciu. Pri užívaní xarelta môžem podstúpiť u stomatológa vytrhnutie zubu? Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-03-09 09:55
Dobrý den. Xarelto se bere minimálně 3 měsíce, pokud není známá příčina vzniku žilní trombosy, tak i 6 měsíců. Dále dle stavu a dle výsledného ultrazvukového vyšetření. Vytržení zubu lépe naplánovat až po vysazení Xarelta, pokud bude nutné, tak vysadit Xarelto cca 2 dny před vytržením zubu, dny bez Xarelta nutné aplikovat preventivní dávky heparinu, nejlépe 0,6 ml sc Clexanu nebo Fraxiparinu. V den vytržení aplikovat heparin až po extrakci zubu. Děkuji za dotaz.
Solárium a opalování při užívání Warfarinu
Pohlaví nezadáno, 26 let, Jihlava
2016-03-02 08:29
Dobrý den, cca před měsícem mi diagnostikovala paní doktorka hluboký zánět žil + trombózu. Nyní jsem na Warfarinu. Můj dotaz je, zda mohu před odjezdem na dovolenou zajít párkrát do solária. Díky Lucie
MUDr. Stanislav Šárník
2016-03-02 08:29
Dobrý den. Obecně platí, že pokud užívají pacienti dlouhodobě Warfarin, měli by se vyvarovat slunění (opalování) a pobytu v soláriu. Děkuji za dotaz.
Zátěž končetiny po prodělané trombóze
Pohlaví nezadáno, 28 let, Kolín
2016-02-23 10:09
Dobrý den, dne 25. 1. 2016 zjištěna trombóza, nasazeno xarelto 15mg 2x denně na tři týdny, poté xarelto 20mg 1x denně. Za jak dlouho se přibližně krevní sraženina rozpouští? Chápu, že je to individuální. Budu již měsíc doma a stále se bojím nohu zatěžovat. Díky za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-02-23 10:09
Dobrý den. Ano, máte pravdu, je to zcela individuální, ale jestli už máte nasazeno Xarelto 1x denně 20 mg, tak můžete pomalu začít končetinu zatěžovat, nutno s kompresí. Začal bych od postupných procházek venku, nejdříve 1 km, poté dle tolerance dále zvyšovat. Děkuji za dotaz.
Sport při léčbě trombózy
Muž, 37 let, Plzeň
2016-02-16 12:45
Dobrý den, před 3 dny jsem měl žilní zánět 3 cm. Injekce na trombózu zbývá užít ještě 5x do neděle. Mohu v sobotu sportovat (hrát ve footsále)? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2016-02-16 12:45
Dobrý den. Nevím, v jaké lokalizaci trombozu máte, ale pokud jste se s ní začal léčit před týdnem, určitě sport nedoporučuji. Nejdříve až po nastavení léčby tabletami. Pro Vaši představu - ještě před pár lety byste byl ještě nyní v nemocnici.
Pooperační komplikace, alkohol při medikaci: Detralex
Pohlaví nezadáno, 42 let, Brušperk
2016-02-07 00:58
Dobrý den, mám 10 dní po operaci KŽ na obou dolních končetinách. Aktuálně dobírám Fraxiparine 0.6, nadále ještě měsíc Detralex a komprese II KT. Po kontrole u cévního churirga vše v pořádku. Tromboflefitis ligované větve vsp sin. Operační rány se hojí dobře, nic nebolí, chodím od prvního dne po operaci. Můžu očekávat ještě nějaké pooperační komplikace, HŽT? Můžu už jít do práce? Je možné na Detralex konzumovat alkohol? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2016-02-07 00:58
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že Vás operoval a po operaci kontroloval cévní chirurg a já ani nevím, co Vám operovali, bych dotazy na téma komplikací, rizika rozšíření povrchové trombozy a možnosti nastoupení do práce směřoval na něj - prosím zavolejte mu a zeptejte se ho. Na Detralex alkohol konzumovat můžete. Děkuji za pochopení.
Tupá bolest levého lýtka
Pohlaví nezadáno, 26 let, Hradec Králové
2016-02-03 11:32
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala. Již třetí den mě bolí levé lýtko. Je to taková tupá bolest. Při chůzi je to lepší, ale cítím malé pnutí v lýtku. Po ránu žádná bolest, ale během dne se objeví. Mám sedavé zaměstnání a opravdu sedím skoro 8 hodin denně. Již 9 let beru antikoncepci, a proto mám strach, aby to nebyla žilní trombóza. Velice děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie
MUDr. Josef Rotnágl
2016-02-03 11:32
Dobrý den, na základě Vašeho dotazu nemohu žilní trombozu vyloučit, proto doporučuji brzkou návštěvu Vašeho praktického lékaře a dle jeho rozhodnutí případně cévní vyšetření.
Operace po prodělané trombóze
Pohlaví nezadáno, 37 let, Morava
2016-01-28 20:46
Dobrý den, ráda bych se zeptala, za jak dlouho po prodělané trombóze je možné uvažovat o plánované operaci? Trombózu mám opakovaně po pěti letech, hematologické vyšetření neprokázalo žádnou trombofilní mutaci. V prvním případě nejspíš spouštěč HA, teď ve druhém infuze solumedrolu pro přeléčení ataky RS. Zatím mám nasazený pouze fraxiparine forte 0,6 z pohotovosti, o další léčbě bude rozhodovat lékař při kontrole za dva týdny. Je léčba tabletami omezujícím faktorem pro plánovanou operaci? S čím mám počítat? Čeká mě neurochirurgická operace. Děkuju.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-01-28 20:46
Dobrý den. Ve Vašem případě se jedná o docela složitější situaci, přesně Vám nedokážu odpovědět, musel bych vidět Váš ultrazvukový i klinický nález. Dále také dost zálěží, o jaký neurochirurgický zákrok se jedná. Obecně ale platí, že po prodělané žilní trombose by se nemělo operovat aspoň 3 měsíce, pokud se pochopitelně nejedná o akutní zákrok. Děkuji za dotaz.
Může se z hematomu po pádu vytvořit trombóza?
Pohlaví nezadáno, 46 let, Ústí nad Labem
2016-01-26 11:26
Dobrý den, pane doktore, děkuji za odpověď a mám ještě dotaz k hematomu po pádu. Je z toho ještě jiné riziko, může se z něj vytvořit trombóza? Mám HTŽ krční od 4/2015, nyní užívám Xarelto. Stále 2/3 neprůchodné, rozpustí se po čase úplně? Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-01-26 11:26
Dobrý den. Tohle je vše zcela individuální. Po pádu hrozí jenom hematom, nová trombosa žíly většinou ne. V oblasti krku se žilní trombosa quot;rozpouštíquot; dobře. Mělo by se to vstřebat úplně. Ale vše ukáže čas. Děkuji za dotaz.
Sauna, wellnes a sport při léčbě Xareltem
Pohlaví nezadáno, 46 let, Ústí nad Labem
2016-01-25 14:15
Dobrý den, mám dotaz. Mohu při léčbě Xareltem do infrasauny, vířivky? Ráda bych dále sportovala. Co se stane, když např. na lyžích upadnu, utvoří se mi otok s modřinou na stehně? Nikdo z lékařů mi toto nevysvětlil. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-01-25 14:15
Dobrý den. Do sauny a wellnes můžete, raději bych tyto věci ale tč cca 3 měsíce vynechal. Jinak při sportu a pádu hrozí vznik velkého hematomu (modřiny). Sportovat lze, ale spíše jenom lehce, žádné adrenalinové záležitosti. Děkuji za dotaz.