Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Zatvrdlliny po léčbě flebitidy PDK (lýtko)
Muž, 63 let, Plzeň
2016-12-06 13:55
Dobrý den, jsem asi týden po měsíční léčbě flebitidy pravého lýtka (Detralex - 2x denně). Na pohmat je končetina už prakticky nebolestivá, ale neustále přetrvávají četné zatvrdliny. Chci se zeptat, jak dlouho ještě tento neduh může přetrvávat a co by urychlilo jeho odeznění? Použití Liotonu 100 000 bylo naprosto bez efektu. Děkuji za odpověď. JR
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-06 13:55
Dobrý den. Tyto lokální problémy jsou zcela individuální, mohou přetrvávat i 3 měsíce. Pokud nepomohl Lioton gel lokálně, zkuste ještě Thrombocit gel 4x denně po dobu 6 dnů. Detralex ponechat ještě 1-2 měsíce v dávce 1-0-1. Děkuji za dotaz.
Štípání v kotníku, tupá bolest po úraze
Pohlaví nezadáno, 36 let, Koryčany
2016-11-21 19:22
Dobrý den, chci se zeptat. 8. listopadu jsem si podvrkla kotník a mám ho napuchlý. Měla jsem dva týdny sádrovou dlahu, pak mi ten kotník namazali mastí, co chladí, a pak mi to zavázali obvazem a na to ortézu. Jak chodím o berlích, tak mě to bolí a štípe, jak mám nohu dole a přes ten obvaz si to mám chladit. Potřebuji poradit, proč mě ten kotník tak štípe, je to tupá bolest. Děkuji, Soňa
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-21 19:22
Dobrý den. Vaše potíže by mohly souviset ještě s úrazem. Toto odpoví ošetřující lékař, nejlépe ortoped, který Vás ošetřoval po úrazu. Pokud potvrdí, že se nejedná o ortopedické problémy, tak v tom případě se nechte raději vyšetřit na cévním pracovišti k vyloučení možné žilní trombosy lýtka. Vzhledem k Vašemu bydlišti (Koryčany) nejlépe na interně Uherské Hradiště, kde je i cévní ambulance. Děkuji za dotaz.
Riziko embolie při tromboze DK (antikoagulace)
Muž, 40 let, Liberec
2016-11-15 09:05
Dobrý den, rád bych se zeptal. Jak velké je riziko embolie při tromboze v noze? I když byla ihned započata antikoagulační léčba. Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-15 09:05
Dobrý den. Pokud je trombosa na dolní končetině řádně léčena antikoagulací, riziko embolie do plic je minimální, procentuálně to vyčíslit nelze, zálěží, kde na DK žilní trombosa je. Děkuji za dotaz.
Bolesti žil na rukou?
Pohlaví nezadáno, 39 let, Chomutov
2016-11-09 18:58
Dobrý den, již delší dobu mám bolesti žil na rukou, ale jen od kloubu k zápěstí. Co to může být a jak se toho mohu zbavit? Mnohokrát děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-09 18:58
Dobrý den. Nemusí se jednat o bolesti žil. Potíže mohou být ortopedické nebo revmatologické. Raději se nechte vyšetřit u specialisty, angiologa, dle jeho nálezu poté další postup. Děkuji za dotaz.
Medikace při růži a hlubokém zánětu žil
Pohlaví nezadáno, 45 let, Ostrava
2016-11-07 21:31
Dobrý den, byla jsem hospitalizována na 11 dní na infekčním oddělení s nálezem: růže. Po 11 dnech hospitalizace a nitrožilního penicilinu a antibiotik jsem byla propuštěna domů. Na tři měsíce mi bylo předepsáno Penbene. Po týdnu mi ale zjistili zánět žil horních končetin, Penbene mi vysadili a začala léčba antibiotiky Augumentin a dalšími léky jako Detralex, Mycomax, injekční Fraxiparine. Po týdnu jsem byla na cévním vyšetření, kde mi přišel pan doktor na hluboký zánět žil a předepsal mi 2x denně Xarelto 15 mg a vysadil Fraxiparine. Obvodní doktor mi však dnes řekl, že mám brát i antibiotika Penbene, aby se mi ta růže nevrátila. Má otázka zní, zda mohu brát Xarelto a antibiotika Penbene? Zda to nějak neovlivní účinek apod. Augumentin jsem dobrala dnes ráno a Mycomax dnes odpoledne. Je to zamotané, ale snad se vyznáte. Děkuji za odpověď!
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-07 21:31
Dobrý den. Xarelto musíte brát, pokud jste prodělala žilní trombosu, Penbene byste měla brát dlohodobě kvůli růži, jak dlouho brát toto antibiotikum ale musíte zkonzultovat na infekčním. Oba léky můžete brát současně. Děkuji za dotaz.
Bolest hlavy při medikaci
Pohlaví nezadáno, 23 let, Ostrava
2016-11-05 22:10
Dobrý den, mamka má zánět žil na obou rukách. Byl ji předepsán Fraxiparin injekce. Po pěti dnech ji doktor předepsal xarelton 2x denně, ale bolí ji z toho hlava. Čím to může být? Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-05 22:10
Dobrý den. Může to být tím lékem, pokud hlava bolí moc a nelze to ustát, tak přejít zpět na injekce, nebo zkusit již přechod na Xarelto 1x denně 20 mg. Děkuji za dotaz.
Vede vysazení HA k vyššímu riziku vzniku žilní trombózy?
Pohlaví nezadáno, 34 let, Příbram
2016-10-29 11:41
Hezký den, pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Z důvodu křečových žil na VSM jsem vysadila HA. Od té doby ale pociťuji v období ovulace a týden před menstruací bolesti nohou. Domnívám se, že je to způsobeno hormonálními změnami v těle, které v době užívání HA neprobíhaly. Můj druhý dotaz zní. Je možné nějak zjistit, jestli při užívání HA jsem riziková na vznik trombozy? Bojím se jí pochopitelně a striktně se chci držet doporučení lékařů. Děkuji velice za radu a Váš názor.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-10-29 11:41
Dobrý den. Obecně užívání hormonální antikoncepce vede k vyššímu riziku vzniku žilní trombosy. Pokud potíže po vysazení HAK jsou na DKK horší, zkusil bych efekt venotonik, například Detralex nebo Cyclo 3 fort v dávce 1-0-1, užívat aspoň 2 měsíce, dále dle efektu. Určitě není zhoršení potíží na DKK v souvislosti s vysazením HAK. Děkuji za dotaz.
Mohu po prodělané tromboze a plicní embolii do sauny?
Muž, 44 let, Praha
2016-10-27 11:29
Dobrý den, jsem měsíc po diagnostikované tromboze v levém lýtku s následnou plicní embolií, medikace Eliquis. Je možno při takové diagnóze navštěvovat saunu? Případně po jak dlouhé době? Děkuji, D. Hanzlík
MUDr. Stanislav Šárník
2016-10-27 11:29
Dobrý den. Saunu bych rozhodně teď po dobu léčení vynechal, tzn. minimálně 6 měsíců. Poté dle stavu a dle dalšího užívání léků. Děkuji za dotaz.
Komplikace po osteotomii
Pohlaví nezadáno, 45 let, Ústí nad Labem
2016-10-12 20:26
Dobrý den, jsem po operaci korekčni osteotomie, po týdnu si dle ultrazvuku myslely, že mám trombózu. Šla jsem znovu na ultrazvuk v místě bydliště a tam mi ji nepotvrdili. Trochu zvláštní, píchám si Zibor a beru Detralex. Již jsem 16 dní po operaci a stále mám problémy, které jsem měla po týdnu a to je zapálený nárt i bolestivý a nateklý a tvrdý vnitřní kotník, který nemohu ohnout, respektive nemohu šlapat. A když dám nohu dolů, tak cítím, jak mi tam natéká krev. Je ale fakt, že je to o něco lepší než na začátku, ale stále to není dobré. Nevím, zda to patří k operaci a mám to řešit s operatérem a nebo se mám znovu obrátit na cévní? Moc děkuji, Petra
MUDr. Stanislav Šárník
2016-10-12 20:26
Dobrý den. Nevím přesně, kde byla osteotomie provedena, ale dle Vašich příznaků bych stav hodnotil jako pooperační komplikace v místě operace. Zibor, který aplikujete, by měl v případě eventuální trombosy účinkovat. Budete ho určitě potřebovat aplikovat i jako prevenci možných trombotických komplikací. Ale musel bych Vás vidět, abych přesně dokázal odpovědět. Každopádně si dále aplikujte Zibor preventivně a stav řešte s operatérem. Děkuji za dotaz.
Kolonoskopie, zánět žil, operace žlučníku
Muž, 47 let, Praha
2016-10-02 15:20
Dobrý den, před kolonoskopií jsem dostal medikaci do povrchové žíly levé paže. Protože jsem neměl žádné zdravotní potíže, po jejím prodělání jsem cca po hodině (v horku) fyzicky pracoval. Druhý den taktéž (stříhání větví, nošení žebříku). Den poté jsem dostal povrchový zánět žíly levé paže podél bicepsu, v loketní jamce a na předloktí, kde byla cítit bolest, žíla ztuhlá na pohmat cítit jako kabel, povrchová kůže pozvolna s hematomem. Použil jsem Ibalgin mast, poté Voltaren a cca po 10 dnech Heparoid. Nyní po téměř 3 týdnech zánět odezněl, žíla je ale výrazně tenčí, ale stále na pohmat tvrdší. Mám pokračovat v léčbě Heparoidem? Za měsíc mám jít na operaci žlučníku a obávám se, že mi bude již traumatizovaná žíla dělat problém při zavedení nitrožilní kanylace. Děkuji, Petr
MUDr. Stanislav Šárník
2016-10-02 15:20
Dobrý den. Při další operaci by se měla použít povrchová žíla na druhé horní končetině. Jinak pokud byl povrchový zánět žíly až na paži, je lépe toto přeléčit aplikací nízkomolekulárního heparinu po dobu min. 10 dnů. Pokud je to do 1 měsíce, doporučoval bych ještě toto přeléčení, to znamená aplikací podkožně injekcí s heparinem. Předpis u praktika nebo specialisty angiologa. Děkuji za dotaz.