Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Postupné zatěžování po prodělané trombóze PDK
Pohlaví nezadáno, 48 let, Přerov
2017-04-27 12:47
Dobrý den. Od dubna beru Xarelto, nyní již 20mg 1x denně. Mám trombózu PDK, nosím kompresivní punčochu, vysadila jsem HAK. Po cévním vyšetření po 3 týdnech trochu horší stav. Předtím jsem chodila 1x týdně na cvičení Pilates. Kdy mohu zase cvičit? Za odpověď předem děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-04-27 12:47
Dobrý den. 3 týdny je rozhodně málo, na větší zátěž bych ještě počkal, dle stavu a hojení až tak cca 2-3 měsíce od žilní trombosy, začít zatěžovat postupně. Děkuji za dotaz.
Bulka na stehně, která praskne
Pohlaví nezadáno, 36 let, Bělá nad Radbuzou
2017-04-17 18:27
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co to je. Udělá se mi bulka na noze na stehně a svědí to, a pak mi to praskne a udělá se mi modřina a nemůžu na tu nohu chodit a bolí, pak ta modřina vymizí. Děkuji za odpověď, Kopáčková
MUDr. Stanislav Šárník
2017-04-17 18:27
Dobrý den. Nejspíše se jedná o hematom po ruptuře (prasknutí) varikosní žíly. Pokud bolí a je zarudlé, tak bych doporučil lokálně Lioton gel 4x denně po dobu 6 dnů. Pokud berete hormonální terapii, tak v tom případě je lepší uvážit přechodné vysazení. Děkuji za dotaz.
Trombóza v lýtku po operaci KŽ
Pohlaví nezadáno, 43 let, Litoměřice
2017-04-10 15:21
Dobrý den, v lednu 2017 jsem byla na operaci povrchových KŽ v lýtku klasicky. 6 týdnů po operaci trombóza v žíle, která vede přes kotník. Potvrzeno Uzv - do půlky lýtka. Otok ani velká bolest. 20 dní jsem píchala Clexane. Zůstala mi zatrvdlá žíla přes kotník, kontrolní UZv nebyl, prý je zbytečný. Punčochu jsem nosila 2 KT. Krev mi nevzali, teprve nyní jsem objednána na Hematologii. Punčochu prý už nosit nemusím, ale ja nosím do práce (sedím) alespoň 1. KT a na sport kompresní podkolenky. Beru Detralex a mažu Lioton. Stále se nic nemění, zatvrdlé je pořád. Otok ani velká bolest neni, ale v botě to vadí. Bojím se embolie nebo další trombózy. Na kontrolu mám jít v červnu a navrhli mi na podzim vyříznout zatvrdlou žílu. Potřebuji mít žíly v pořádku kvůli potenciální výměně kyčle v delší budoucnosti. Co byste mi, prosím, radili? Je postup správný? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-04-10 15:21
Dobrý den, vzhledem k tomu, že nevím, zda se jedná o žílu povrchovou či hlubokou, nedokážu se k postupu léčby blíže vyjádřit, ale postup se mi jeví, jako standardní. Podotýkám, že léčba trombozy je dost často dlouhodobou záležitostí a není výjimkou, že žíla zůstane dlouhodobě uzavřená a časté ultrazvukové kontroly na tom, ani na postupu léčby většinou nic nemění.
Antikoagulační léčba - Warfarin a jiné alternativy
Muž, 64 let, Bratislava
2017-04-07 17:19
Dobý deň, naďalej pokračujem v liečbe hlbokého zápalu žíl v pravej dolnej končatine (opakavane), aplikáciou Fraxiparín forte 0,8 mg 1x denne (celkom vyberiem 30 inj.). V krvnom rozbore mi bol diagnostikovaný trombofilný stav, zistená Heteozygotna mutácia Leiden G1691 a prítomnosť Mutacie FII Protrombin zistená nebola. Moja ošetrujúca lekárka mi po skončení aplikácie Fraxiparinu navrhuje prejsť na dhodoliečbu Warfarinom. Prosím Vás o Váš názor, či pri tej antikoagulačnej liečbe existuje alternatíva warfarfarínu, prípadne aká? Je problém ju predpísať? Ďakujem. S pozdravom Kristian
MUDr. Josef Rotnágl
2017-04-07 17:19
Dobrý den. Nezávisle na zjištění heterozygotní formy Leidenské mutace považuji za vhodné po přeléčení Fraxiparinem přejít na takzvanou perorální antikoagulační léčbu. Tuto jde realizovat prostřednictvím Warfarinu nebo prostřednictvím takzvaných nových orálních antikoagulacií, jako jsou Pradaxa, Xarelto nebo Eliquis. Každý z těchto preparátů má své výhody a nevýhody. Já u pacientů, u kterých je pravděpodobná dlouhodobá léčba preferuji Warfarin, pokud je pravděpodobné přeléčení v horizontu do jednoho roku léčbu některým z nových atikoagulancí. Vycházím hlavně z toho, že v České republice je pravděpodobné, že po roce si bude muset pacient začít hradit léčbu sám a tato léčba vychází téměř na 100 euro měsíčně. V případě, že si je pacient ochoten léčbu hradit sám, bych většinou i na dlouhodobou léčbu preferoval léčbu novými antikoagulancii.
Bolest a otok nohy po prodělané flebotromboze
Pohlaví nezadáno, 38 let, Karlovy Vary
2017-04-06 10:51
Dobrý den, pane doktore, jsem již rok po flebotromboze LDK a začala mne opět bolet noha, při delším sezení mi fialoví nárt s prsty, lýtko bolí, někdy oteče celý nárt až ke kotníku, při stání mne berou křeče do lýtka i do nártu a prstů, dle doktora, při odebrání krve, jsem zdravá jako řípa. Tak potom nevím, proč to tak bolí, chodí se mi i špatně, na sono mě prý nepošlou, až když mi oteče noha. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-04-06 10:51
Dobrý den. Někdy po žilní trombose podobné potíže mohou následovat. Nasadil bych jako podpůrnou terapii venotonika, nejlépe asi Detralex 1-0-1 po dobu 2 měsíců. Dále potom dle efektu, předpis nutno u praktika, angiologa nebo gynekologa. Dále při delším sezení nebo stání vhodná kvalitní kompresivní punčocha, KT II (kompresivní třída). Děkuji za dotaz.
Užívání HA společně s Xareltem - je to vhodné?
Pohlaví nezadáno, 19 let, Praha
2017-04-05 20:07
Dobrý den, chci se jen zeptat pro jistotu, dostala jsem prášky na ředění krve Xarelto (po operaci vazu v kotníku) a beru k tomu hormonální antikoncepci Bonissa. Lékaři měli vše o tom, jaké léky užívám, zapsané, ale také si jsem vědoma, že mají hodně práce a starosti, tak třeba zapomněli, zda mi to říkali nebo ne. Předem moc děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-04-05 20:07
Dobrý den. Omlouvám se, ale z Vašeho dotazu není přesně známo, proč jste dostala léky Xarelto a na co se vlastně chcete zeptat? Pokud jste ty léky dostala z důvodu žilní trombosy nebo povrchové tromboflebitis, tak k tomu užívání hormonální antikoncepce absolutně není vhodné. Děkuji za dotaz.
Bolest na hrudi po prodělané plicní embolii
Muž, 26 let, Jičín
2017-03-31 09:34
Dobrý den, byl jsem hospitalizován s plicní embolií (sukcesivní). Byl jsem týden na lůžku, nejprve Clexane, pak 2x denně Xarelto (15mg), po týdnu propuštění. Teď cca 14 dní a bolest na hrudi se ještě objevuje, dávkování pořád stejné, je to možné? Děkuji za odpoveď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-31 09:34
Dobrý den. Ano, je to možné. Pokud byla sukcesívní embolizace déledobě, bude i déle trvat, než se klinický obraz zlepší. Nadále užívejte Xarelto v dávce 2x denně 15 mg. Po 3 týdnech se přejde na dávkování 20mg 1x denně. Děkuji za dotaz.
Nepříjemné bublání žil
Pohlaví nezadáno, 18 let, Chrudim
2017-03-26 14:44
Dobrý den, je mi 18 let a už asi 1-2 měsíce mě trápí bublání žil, nic mě nebolí ani neomezuje, zkrátka je to jenom nepříjemné, zároveň mě už cca 3 roky berou do nohou křeče, nejčastěji v noci. Je to dva dny zpátky, co mě začalo píchat pod žebrama na levé straně, bojím se, aby to nebyl nějaký kousek sraženiny, právě pro tyto příznaky. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-03-26 14:44
Dobrý den. Pokud byste měla žilní trombozu - proces, kdy dojde ke vzniku té sraženiny, která se může dostat do plic - pak by to byla akutní záležitost, se vznikem otoku končetiny a výrazné bolestivosti a to si dovolím předpokládat, že byste nepřehlédla. Jinak stran quot;bubláníquot;, nevím přesně, co tím myslíte, ale pokud je to nepříjemné, navrhuji navštívit praktického lékaře a přes něj případně navštívit cévní ambulanci. Prosím.
Kdy mohu začít sportovat?
Muž, 64 let, Bratislava
2017-03-21 13:39
Dobý deň, poprosím Vás, aká môže byť volba liekov po absolvovaní 20 dňovej liečby hlbokého zápalu žíl v pravej dolnej končatine (opakavane, ale na druhej nohe), keď bol aplikovaný Fraxiparín forte 0,8mg 1x denne. Kedy je možne začať športovať (bicyklovať)? Ďakujem. S pozdravom Kristian
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-21 13:39
Dobrý den. Po několikadenní aplikaci Fraxiparinu je nejlépe přejít na léky proti srážení krve, tzv. po antikoagulancia. Tyto brát minimálně 6 měsíců. Sportovat nejdříve až po cca 3 měsíčním podávání těchto léku. Podrobnosti by měl sdělit ošetřující lékař. Děkuji za dotaz.
Stačí Zibor po operaci kolene?
Pohlaví nezadáno, 53 let, Brno
2017-03-07 16:38
Dobrý den, jsem po artroskopii kolene. Už den před operací mi byl nasazen injekčně ZIBOR 3500 IU kvůli před lety prodělané tromboze stejné končetiny. Mám za sebou už 14 aplikací, 3 mě čekají. Kontrolu mám za 10 dní. Jde mi o to, co bude po vysazení. Minule jsem měla injekčně Warfarin, pak tablety na ředění krve, chodila na guick a po jeho vysazení prodělala ledvinovou koliku. Mám navštívit lékaře dřív, nebo se po Ziboru už nemusí nic řešit? Díky za radu, zdraví Eva
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-07 16:38
Dobrý den. Toto musí vyřešit ošetřující lékař, pokud jste měla Warfarin, musel ho někdo indikovat a hlídat hodnoty INR, takže nejlépe s tímto lékařem. Neznám přesně Vaši anamnesu, ale pokud to byla jenom diagnostická artroskopie a už chodíte, tak by měla opravdu stačit cca 3 týdenní aplikace injekcí sc. Děkuji za dotaz.