Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Mohu si píchnout Clexane po užití Ibalginu?
Pohlaví nezadáno, 32 let, Strakonice
2017-10-18 23:00
Dobrý večer. Dnes mi byl nasazen clexane 0,4ml 2x denně a detralex 2x denně. Omylem jsem si vzala ibalgin 200. Mohu si přesto píchnout clexane? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-18 23:00
Dobrý den. Pokud jste si vzala 2 tablety Detralexu a Ibalgin 200 mg, můžete si Clexane 0,4 ml píchnout zcela bez problémů.
Bolest lýtka, podkolenní jamky
Pohlaví nezadáno, 40 let, Náchod
2017-10-01 15:44
Dobrý den. Prosím velmi o radu. Asi 2 měsíce mě trápí bolest levého lýtka. Asi před 14 dny se přidala i bolest v podkolenní jamce vystřelující do stehna. Jsou mi, řekla bych až nepřirozeně, vidět žíly na bérci a v podkolenní jamce. Mám stále pocit těžkých nohou a občas slabé křeče. OL mi předepsala Magnosolv a 2 tabl (ráno) Detralexu. Mažu Priessnitz mastí, ale nezdá se mi, že by to pomáhalo. Na pohmat je lýtko měkké. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-10-01 15:44
Dobrý den. Potíže mohou být i od zad (vertebrogenní), nebo od kolena (ortopedické). Jestli problémy přetrvávají a neustupují, bude lépe nechat si udělat cévní vyšetření k vyloučení cévní etiologie. Děkuji za dotaz.
Alergická reakce na aplikaci injekce Clexane
Pohlaví nezadáno, 43 let, Břeclav
2017-09-28 12:53
Dobrý den, léčím se se zánětem povrchových žil, již 28 dní si píchám injekce Clexane do podbřišku. Poslední 4 dny mě začala svědit kůže a zarudla v místech vpichů. Místo si před aplikací potírám desinfekčním tamponem, a pak přelepuji náplastí - můžeto vyvolat reakci?
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-28 12:53
Dobrý den. Ano, reakce může být alergická na aplikaci injekce. Doporučuji injekce si přestat aplikovat a domluvit se s lékařem na dalším postupu. Pokud není ještě povrchový zánět pryč, budete muset dále užívat léky na srážení krve. Děkuji za dotaz.
Kdy se po prodělané trombóze mohu vrátit ke sportu?
Pohlaví nezadáno, 39 let, Třebíč
2017-09-16 15:05
Dobrý den, před 14 dny jsem se začala léčit pro oboustranný zánět Achillových šlach z přetížení. Levá noha byla výrazně horší. Předepsány nejprve berle, po dvou dnech ortéza na LDK. Za další dva dny jsem dostala silné křeče do levé nohy, zvláště po ránu po spuštění z postele. Celou dobu jsem užívala 3x denně Ibalgin, místně Voltaren, hodně jsem nohy ledovala, včetně lýtek. Po 10 dnech, kdy se stav vůbec nelepšil, mi byl předepsán Diclofenac 1-0-1 a UZ LDK pro vyloučení trombózy. Trombóza byla potvrzena v lýtku, dostala jsem Xarelto 15 mg 2x denně na 3 týdny. Nyní po dvou dnech od nasazení medikace výrazné zlepšení, šlachy téměř bez bolesti, otok zmizel, v jednom místě na levém lýtku cítím zatuhnutí. Nohy mě téměř nebolí. Můžete mi, prosím, říct, kdy se budu moci vrátit do práce a ke sportování? Před úrazem jsem hrála volejbal a krasobruslila. Děkuji za Váš čas.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-16 15:05
Dobrý den. Po 3 týdnech by se mělo přejít na Xarelto 20 mg 1x denně. Pokud bude v tu dobu klinický nález ustálen, možno do zaměstnání. Po cca 5 týdnech možno pomalu začít sportovat, vše záleží i na tom, jestli Vás pustí dále i bolavé achillovky. Děkuji za dotaz.
Kontaktní sporty po vysazení Xarelta
Muž, 25 let, Kolín
2017-09-04 18:10
Dobrý den, z důvodu trombózy žil v lýtku jsem po 6 měsíců užíval léky Xarelto na zředění krve. Po 3 měsících jsem mohl začít s pohybem, avšak nemohl jsem provozovat kontaktní sporty. Za pár dní mi končí tato šestiměsíční doba užívání. Jak dlouho po užití poslední tobolky Xarelto můžu provozovat kontaktní sporty (fotbal, florbal atd.)? Děkuji za odpověď. Ondřej
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-04 18:10
Dobrý den. Po vysazení po antikoagulace můžete do 5 dnů sportovat. Ale pozor na přetížení, jestli toto náhodou nebyla příčina vznika žilní trombosy! Děkuji za dotaz.
Turistika po prodělané tromboze a plicní embólii
Pohlaví nezadáno, 24 let, Chrudim
2017-08-28 14:20
Dobrý den, prodělala jsem trombózu a plicní embólii, brala jsem warfarin. Mám leidenskou mutaci, ale warfarin zatím neberu na stálo, trombózu a ani plicní embólii již nemám. Můj dotaz se týká cestování - ráda cestuji a chodím po horách - max. 3000 m.n.m. Při dlouhých cestách bych si měla píchat injekci na ředění krve, ale jak je to s tou turistikou? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-08-28 14:20
Dobrý den. Turistika možná. Nutno ale s kvalitní kompresivní punčochou. Hodně tekutin. Není možné ale dělat extrémy. Pozor na velké přetížení. Děkuji za dotaz.
Bolest nohou v lýtku
Pohlaví nezadáno, 24 let, Praha
2017-08-18 19:07
Dobrý den. Mám leidenskou mutaci heterozygotní a už jsem měla 3x trombozu. Před pár dny mě začala bolet noha v lýtku (pnutí, na dotek teplé, bez otoku). Dnes mně ta noha čím dál víc bolí. Byla jsem na vyšetření 2x sono a žádný z doktorů nic nenašel, že bych měla ucpané žíly. Nevěděli, co mi je a neřekli, co dál. Nevím si rady. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-08-18 19:07
Dobrý den. Chápu, že pokud Vás bolí noha a v předchozích případech byla 3x způsobena trombozou, máte na ni podezření i nyní, ale pokud jste měla 2x provedené sono, pak není příliš pravděpodobné, že se o trombozu jedná i nyní. Může se jednat o postižení žilního systému trombozami již prodělanými a v souvislostí s větší zátěží statickou případně tepelnou může dojít k tomu, že se tato, jinak kompenzovaná poruchy, projeví bolestmi a otokem. Zde pomůže důsledné dodržování režimových opatření při poruše funkce žilního systému - ukládání končetin do vyvýšené polohy, sprchovat nohu chladnou vodou, dostatečně pít a užívat kompresi. Také bych zkusil nasadit venotonika - například Detralex.
Pohyb po flebotromboze levého lýtka
Pohlaví nezadáno, 42 let, Ostrava
2017-08-07 14:32
Dobrý den, od 27.7. mám flebotrombozu levého lýtka. Nyní si píchám 1x denně Fraxiparine Forte 0,6 ml do břicha a beru Warfarin, Detralex a napsali mi i antibiotika (Augmentin 1g co 12 hod.), protože jsem tam už měla zánět. Noha už skoro nebolí, jen je ještě trošku nateklá. Říkali mi klid na lůžku, ale nevím, zda můžu s nohou trochu hýbat (prsty, v koleně) nebo s ní mám hýbat co nejméně? Mám na ní kompresní ponožku celý den a na noc si dávám na lýtko kompresní obvaz. Za 3 měsíce jsem objednána na kontrolní sono. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho budu muset ležet nebo jestli mám začít pomalu chodit? Za jak dlouho bych mohla zase do práce (sekretářka) a čemu se vyvarovat? Děkuji předem za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-08-07 14:32
Dobrý den. Pokud máte aplikace injekcí a již začínáte s převodem na warfarin, můžete již klidně začít pomalu chodit - běžná denní činnost povolena, nutno s kvalitní kompresí, na noc kompresi sundat. Nechodit je špatně! Komprese, tekutiny, běžný pohyb ano! Do zaměstnání až tak po 3 týdnech po diagnose. Pokud možno, tak co nejméně sedět, jestli ano, tak nutno s kvalitní kompresí. Děkuji za dotaz.
Trombus v pravé horní končetině
Pohlaví nezadáno, 44 let, Praha
2017-07-27 19:40
Dobrý den, 21.7. jsem proděla trombózu PHK. Zasaženy byly v. subclavia, v. axillaris. Celé to bylo komplikováno částečnou embolií v pravé plíci a drobným plicním infarktem. Trombus rozpouštěli 20 000j Heparinu i.v., třikrát jsem dostala Fraxiparin a nyní beru Xalerto 2x denně 15 mg. Ruka bez bandáže otéká, záda nebolí. Příčina zřejmě HAK v kombinaci s dehydratací, genetika se dovyšetřuje. Starost mi dělá, že v subclavii zůstal trombus, ale centrálně je průchodná. Když zvednu ruku, subclavie se uzavře úplně, tak jako když uskřípnete zahradní hadici. Chci se zeptat, zda je ještě šance, že se ten trombus rozpustí nebo se spíše konsoliduje. Byla mi doporučena RHB na útlakový syndrom. Jak moc nebezpečné je žít s trombem v ruce a s uzavírající se subclavií? A za jak dlouho po této příhodě je možno zkoušet zatížit plíce a vlastně i celkový průtok rukou při sportu? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-07-27 19:40
Dobrý den. Trombosa v této lokalizaci se většinou rozpouští dobře, chce to čas a hlavně nic nepřehánět. Užívejte dále léky - Xarelto, jak je zavedeno, dostanete ještě jistě další balení na 6 měsíců 1x denně 20 mg, dále poté dle stavu za půl roku. Komprese po rameno nutná, zatím žádné sporty a zatěžování končetiny. Jenom běžná denní činnost. Děkuji za dotaz.
Je možné mít trombózu při aplikaci Ziboru 3500?
Pohlaví nezadáno, 32 let, Letovice
2017-07-01 08:33
Dobrý den, jsem 18 dní po druhém porodu (bez komplikaci). Po dvou již prodělaných trombozách v levé dolní končetině jsem si celých 9 měsíců píchala z počátku Fraxiparine 800, poté zjištěna alergie, tak poslední 2 měsíce si píchám Zibor 3500 až do teď. Od dnešní noci bolest v PDK, totožná s dřívější. Můj dotaz zní: Je možné i přes aplikace Ziboru 3500 mít opět trombózu? Jsem vyplašená, nedovedu si to teď s miminkem představit. Děkuji za brzkou odpověď. Slouková
MUDr. Stanislav Šárník
2017-07-01 08:33
Dobrý den. Zibor 3500 jako prevence žilní trombosy u rizikového pacienta je málo. Neříkám, že se jedná o žilní trombosu, ale bude lépe se nechat vyšetřit a event. žilní trombosu raději vyloučit. Bolest v končetině může být i od zad. Děkuji za dotaz.