Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Možný důvod trombózy
Pohlaví nezadáno, 47 let, Ostrava
2018-08-05 23:26
Dobrý den, v noci jsem chytla extrémně silnou křeč do lýtka, následná bolest s nemožností došlapu byla týden chybně lèčena jako natažení svalu. Stav se zlepšoval, ale lýtko zůstávalo oteklé, následně dg. trombóza, léčba zatím Xalerto. Náhle se mi na noze objevila zelenožlutá modřina a vzpomněla jsem si, že jsem si před křečí narazila bérec o roh stoličky. Je toto možný důvod trombózy? Proč se modřina objevila až po nasazení Xalerta? Již druhý den po nasazení léčby příznaky odezněly, normâlně chodím. Bude nutná doživotní léčba? Děkuji,HF
MUDr. Stanislav Šárník
2018-08-05 23:26
Dobrý den. Ano, je to možné a zcela typické. Děkuji za dotaz.
Otok žil a bolest
Muž, 57 let, Plzeň
2018-04-25 22:54
Během 20 let jsem byl několikrát na sklerotizaci křečových žil. Naposledy jsem byl před měsícem, kdy mně sklerotizovali nějaké menší žíly na lýtku a v podkolenní jamce. Před 2 dny mi náhle otekla žíla, která běží podél Achillovy šlachy a uprostřed lýtka - ne moc hluboko pod kůží - mám bolestivý otok velikosti lískového ořechu. Doktor řekl, že se nejedná o trombózu ale o zánět žil a dal mi antibiotika a heparinovou mast. Chtěl jsem zřeďovače krve, ale ty mi nechtěl dát, tak beru 2x denně 2 acylpiriny. Bojím se, že je to trombóza. Mám jít za jiným doktorem?
MUDr. Stanislav Šárník
2018-04-25 22:54
Dobrý den. Pokud se jedná o povrchovou tromboflebitis, tak Anopyrin stačí 100 mg denně. Lokálně heparinovou mast. Pokud se nebude lepšit, tak ano - nový lékař a nutnost aplikace injekcí s heparinem. Děkuji za dotaz.
Ovlivní užívání Warfarinu výsledek ultrazvukového vyšetření?
Pohlaví nezadáno, 41 let, Olomouc
2018-02-23 01:34
Prosím, kontrolni doppler žil po hluboké žilní trombóze v DK. Musí být dobraný Warfarin? Nebo Warfarin mi ovlivní výsledek? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2018-02-23 01:34
Dobrý den. Nemusí, Warfarin nijak výsledky ultrazvukového vyšetření neovlivní. Děkuji za dotaz.
Hrozí mi plicní embolie?
Muž, 53 let, Olomouc
2018-02-19 17:39
Dobrý den, chtěl bych vědět, jaké jsou možnosti léčby? V LDK nalezen ultrazvukem uzávěr trombem na vnitřní straně pod kolenem, které bylo operováno před 2 měsíci. Paní doktorka mi nasadila Xarelto 2x 15 mg a po týdnu stále více lýtko bolelo, tak po ohlášení stavu mi napsala místo toho Xarelta Fraxiparin 0,8 10 ks. Bolest ustoupila po 2 dnech, na 10-20 % ale trvá, takže na dotaz co dál, bude zase ultrazvuk a teď - hrozí mi nějaké embolie nebo nebezpečí, pokud se potvrdí trvající uzávěr trombem? Dá se to operovat nebo spíše delší léčba? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2018-02-19 17:39
Dobrý den. Nález bych musel vidět, ale tč již možno přejít na cca 10 dnech aplikace injekcí na po antikoagulaci - tzn. nejlépe Xarelto 20-0-0mg. Toto užívat 3, ale lépe 6 měsíců. Stav by se měl postupně upravovat. Pokud mátě injekce nebo Xarelto, tak plicní embolie prakticky nehrozí. Děkuji za dotaz.
Může dojít k opětovné trombóze při užívání Pradaxy?
Pohlaví nezadáno, 50 let, Brno
2018-01-01 12:35
Již tři měsíce užívám Pradaxu (trombóza v levé noze ve stehně), nyní bolest v lýtku. Může dojít k trombóze i v případě užívání tohoto léku v dávkách 150mg 2x denně?
MUDr. Stanislav Šárník
2018-01-01 12:35
Dobrý den. K nové trombose při užívání Pradaxy 150 mg by s největší pravděpodobností nemělo dojít. Děkuji za dotaz.
Mohu užívat Kreatin při Leidenské mutaci?
Muž, 45 let, Tábor
2017-11-09 19:47
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na doplněk stravy KREATIN, zda jej mohu užívat, když trpím na záněty povrchových žil v pravé noze. Začal jsem chodit do posilovny a tento doplněk stravy mi byl doporučen jako prevence proti úrazu svalů. Mám genetickou vadu Leidenská mutace. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-11-09 19:47
Dobrý den. Tento přípravek bych doporučil raději neužívat. Děkuji za dotaz.
Mohu si píchnout Clexane po užití Ibalginu?
Pohlaví nezadáno, 32 let, Strakonice
2017-10-18 23:00
Dobrý večer. Dnes mi byl nasazen clexane 0,4ml 2x denně a detralex 2x denně. Omylem jsem si vzala ibalgin 200. Mohu si přesto píchnout clexane? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-18 23:00
Dobrý den. Pokud jste si vzala 2 tablety Detralexu a Ibalgin 200 mg, můžete si Clexane 0,4 ml píchnout zcela bez problémů.
Bolest lýtka, podkolenní jamky
Pohlaví nezadáno, 40 let, Náchod
2017-10-01 15:44
Dobrý den. Prosím velmi o radu. Asi 2 měsíce mě trápí bolest levého lýtka. Asi před 14 dny se přidala i bolest v podkolenní jamce vystřelující do stehna. Jsou mi, řekla bych až nepřirozeně, vidět žíly na bérci a v podkolenní jamce. Mám stále pocit těžkých nohou a občas slabé křeče. OL mi předepsala Magnosolv a 2 tabl (ráno) Detralexu. Mažu Priessnitz mastí, ale nezdá se mi, že by to pomáhalo. Na pohmat je lýtko měkké. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-10-01 15:44
Dobrý den. Potíže mohou být i od zad (vertebrogenní), nebo od kolena (ortopedické). Jestli problémy přetrvávají a neustupují, bude lépe nechat si udělat cévní vyšetření k vyloučení cévní etiologie. Děkuji za dotaz.
Alergická reakce na aplikaci injekce Clexane
Pohlaví nezadáno, 43 let, Břeclav
2017-09-28 12:53
Dobrý den, léčím se se zánětem povrchových žil, již 28 dní si píchám injekce Clexane do podbřišku. Poslední 4 dny mě začala svědit kůže a zarudla v místech vpichů. Místo si před aplikací potírám desinfekčním tamponem, a pak přelepuji náplastí - můžeto vyvolat reakci?
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-28 12:53
Dobrý den. Ano, reakce může být alergická na aplikaci injekce. Doporučuji injekce si přestat aplikovat a domluvit se s lékařem na dalším postupu. Pokud není ještě povrchový zánět pryč, budete muset dále užívat léky na srážení krve. Děkuji za dotaz.
Kdy se po prodělané trombóze mohu vrátit ke sportu?
Pohlaví nezadáno, 39 let, Třebíč
2017-09-16 15:05
Dobrý den, před 14 dny jsem se začala léčit pro oboustranný zánět Achillových šlach z přetížení. Levá noha byla výrazně horší. Předepsány nejprve berle, po dvou dnech ortéza na LDK. Za další dva dny jsem dostala silné křeče do levé nohy, zvláště po ránu po spuštění z postele. Celou dobu jsem užívala 3x denně Ibalgin, místně Voltaren, hodně jsem nohy ledovala, včetně lýtek. Po 10 dnech, kdy se stav vůbec nelepšil, mi byl předepsán Diclofenac 1-0-1 a UZ LDK pro vyloučení trombózy. Trombóza byla potvrzena v lýtku, dostala jsem Xarelto 15 mg 2x denně na 3 týdny. Nyní po dvou dnech od nasazení medikace výrazné zlepšení, šlachy téměř bez bolesti, otok zmizel, v jednom místě na levém lýtku cítím zatuhnutí. Nohy mě téměř nebolí. Můžete mi, prosím, říct, kdy se budu moci vrátit do práce a ke sportování? Před úrazem jsem hrála volejbal a krasobruslila. Děkuji za Váš čas.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-16 15:05
Dobrý den. Po 3 týdnech by se mělo přejít na Xarelto 20 mg 1x denně. Pokud bude v tu dobu klinický nález ustálen, možno do zaměstnání. Po cca 5 týdnech možno pomalu začít sportovat, vše záleží i na tom, jestli Vás pustí dále i bolavé achillovky. Děkuji za dotaz.