Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Začátek 1 2 3 4 Další Konec
Může brnění nohou a cukání v nich způsobovat Detralex?
Pohlaví nezadáno, 49 let, Pelhřimov
2019-06-20 16:27
Dobrý den, otékají mi nohy, mám křečové žíly, metličkové žíly a dělají se mi snadno modřiny. Dostala jsem Detralex a kompresní léčbu. Asi za deset dní po zahájení léčby Detralexem mě začaly brnět nohy v místech, kde jsou křečové žíly vidět pod kůží a cuká mi v těch místech. Pocit je lokalizovaný v kruhu asi 5-7 cm kolem viditelného žilního uzlu, je to na vnitřní straně lýtka a stehna, asi na pěti místech. Objevuje se to ráno, večer a po sezení. Postupně se to zhoršuje a přechází v bolest. Může to být po Detralexu? Co užívat jiného? Děkuji.
Mudr. Robert Vlachovský
2019-06-20 16:27
Je vysoce nepravděpodobné, že tyto potíže způsobil Detralex. Nejlepší by bylo, přijít se ukázat Vašemu praktickému lékaři, který posoudí, zda má smysl například doplnit ultrazvukové vyšetření apod., ale nebral bych nic jiného a Detralex bych dobral.
Světle hně flíčky na dolních končetinách
Pohlaví nezadáno, 62 let, Kolín
2019-05-28 21:59
Dobrý den, nemám viditelné žíly, kromě jedné, ale spoustu fialových metliček a celých fialových fleků v rozsahu, že se stydím chodit v sukních. Nyní se mi na obou nohách dole zabarvily světle hnědými flíčky jako bych byla spálená od slunce. Prosím o odpověď, zda se s tím dá něco dělat. Děkuji.
Mudr. Robert Vlachovský
2019-05-28 21:59
Dobrý den, nejdříve si musíte udělat duplexní ultrazvukové vyšetření povrchového i hlubokého žilního systému, a na základě tohoto vyšetření se dá naplánovat, co se dá s Vaším konkrétním nálezem udělat - určitě existuje mnoho možností, ale ultrazvuk je základ.
Strach z opětovné trombozy
Pohlaví nezadáno, 40 let, Brno
2019-04-09 14:48
Dobrý den, prodělala jsem trombozu DK (lýtko). Antikoagulační léčbu jsem ukončila před měsícem. Mám strach, že trombozu dostanu znovu. Mám sedavé zaměstnání. Denně nosím kompresní podkolenky, nohy v práci polohuji. Jaké je riziko opětovné trombozy, když byla vyvolána úrazem? Mám strach a začínám být paranoidní při každém napětí v noze nebo bolesti. Co dělat, abych trombozu nedostala? Jak se projevuje stehenní tromboza? Děkuji za odpověď.
Mudr. Robert Vlachovský
2019-04-09 14:48
Dobrý den, nejlepší rada je asi vyvarovat se dalším úrazům, jinak si nemyslím, že musíte mít takový strach z návratu trombózy, pokud byla tehdy vyvolána úrazem. Nadále se snažte být fyzicky aktivní, noste kompresní podkolenku nebo punčochu, a to zejména v zátěžových situacích (dlouhá imobilizace nebo cestování). Stehenní hluboká žilní trombóza se projeví bolestivostí, a také otokem dotyčné končetiny.
Hematom na ruce
Pohlaví nezadáno, 46 let, Ústí nad Labem
2019-03-28 12:26
Dobrý den, před měsícem jsem byla na operaci, po infuzi se mi na ruce udělal hematom. Mažu liotonem - po 10 dnech modřina byla pryč, ale udělal se mi výron žíly na dorsu. Nevypadá to moc hezky, hlavně když vám na ruce každý kouká. Byla jsem u praktika před 14 dny, ten mi doporučil stále mazat liotonem. Dnes jsem zašla k cévaři a ten mi řekl, že tam tromboza není, žíla je měkká, nebolí, jen je tam výhřez té žíly, kde mám velkou bouli na části té žíly, trápí mě pouze to, zda se vůbec žíla vrátí do původního stavu, nebo jak to jinak řešit.
Mudr. Robert Vlachovský
2019-03-28 12:26
Dobrý den, mělo by se vše vrátit do původního stavu, obzvláště pokud tam aktuálně není trombóza, chce to jen čas.
Podpůrné punčochy jako prevence KŽ
Muž, 25 let, Zlín
2019-03-14 03:25
Dobrý den, chci se zeptat, jestli podpůrné punčochy jsou opravdu dobrou prevencí proti křečovým žilám? Moje maminka má křečové žíly a taky i moji bratři, kteří jsou šoféři z povolání jako já. Tedy je velká pravděpodobnost, že je budu mít taky. Jsou podpůrné punčochy opravdu tak dobrý, že mohou zamezit nebo alespoň oddálit křečové žíly? Pořídil jsem si od Ariesu 7 DEN punčochové kalhoty pro pány. Je to dobrá volba? Nebo je vůbec ty punčochy zbytečné nosit? Díky.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-03-14 03:25
Dobrý den. Nošení kompresivních punčoch při nutnosti dlouhého stání nebo sezení, například při delším řízení, je opravdu jedním z opatření, které může zmírnit tvorbu křečových žil. Dalšími jsou ukládání nohou do vyvýšené polohy, cvičení, chladné sprchy nohou, ze sportů plavání a jízda na kole.
Zvýšená hladina homocysteinu
Muž, 67 let, Praha
2019-03-11 12:27
Dobrý den, léčím se s hlubokou žilní trombózou lýtka a stehna téže nohy víc jak rok, beru Xarelto, lýtko zprůchodněno na 50 %, stehno vůbec, mám zvýšenou hladinu homocysteinu, lékařka nic neříkala a zajímá mě, jak toto souvisí s trombozou. Ve Vašich radách právě doporučujete měřit homocystein v souvislosti s tímto onemocněním. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-03-11 12:27
Dobrý den. Zvýšená hladina homocysteinu bývá často při mutaci genu MTHFR a je spojena s vyšším rizikem žilní trombozy. Ke snížení vyšší hladiny homocysteinu se používají vitaminy skupiny B.
Zbarvení kůže do hněda po operaci KŽ
Pohlaví nezadáno, 30 let, Soběslav
2019-03-10 07:13
Dobry den. 3. 12. jsem byla na klasické operaci křečových žil, kdy mi žílu vytahovali z třísla. Po operaci jsem měla velké zatvrdliny a absces v třísle. Na vnitřní straně stehna mi zůstal hnědý zatvrdlý pruh a i v třísle je kůže zbarvena do hněda a na silnější dotyk bolestivá. Jak se, prosím, těchto zatvrdlin zbavit a je to chybou na straně operatéra? Po operaci jsem 6 týdnů nosila punčochu a mazala liotonem. Děkuji za odpověď.
Mudr. Robert Vlachovský
2019-03-10 07:13
Dobrý den, dotaz spíše směřujte na Vašeho operatéra, ale počítejte s tím, že někdy trvá mnoho měsíců, než se všechny hematomy a zatvrdlinky vstřebají, takže doporučuji nadále mazat a trpělivost.
Nateklý kotník
Pohlaví nezadáno, 35 let, Karviná
2019-03-01 10:46
Dobrý den, chci se zeptat. Mám po operaci s vaří Em na levé noze a natekl mi kotník z vnitřní strany a je to tvrdé. Mám se strachovat? Po operaci mám asi už 3 týden, děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-03-01 10:46
Dobrý den, jestli dobře rozumím, jedná se o operaci laserem, tedy vlastně, ne operaci. Nejspíše se bude jednat o zánět a trombozu žíly navazující na uzavřenou hlavní žílu, což nebezpečné není, ale vzhledem k tomu, že by se mohlo jednat i o komplikaci hlubokou žilní trombozou, která je závažná, navrhuji co nejdříve navštívit Vašeho cévaře, nejlépe samozřejmě toho, který Vám zákrok prováděl a tam provést ultrazvukovou kontrolu žil ošetřené končetiny.
Správný postup léčby
Pohlaví nezadáno, 33 let, Neratovice
2019-02-23 14:01
Dobrý den, 8. 2. jsem měla úraz. Prvotní RTG ukázal jen zlomeninu talu, o týden později na kontrole na traumatologii mě lékař poslal na CT, kde je vidět poškození vazů a další drobné zlomeniny. Od 8.2. jsem měla dlahu s tím, že mi byl doporučen Vacoped. Vacoped mám bez možnosti pohybu do 20.3. a poté bude částečný ohyb hlezna. V tuto chvíli mohu s odlehčením došlapovat. Mám Fraxiparin ještě na 15 dní, poté si jej již píchat nemám. Chci se jen zeptat, zda je to tak správně. Neberu HA, nekouřím. V rámci možností s tou nohou cvičím. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2019-02-23 14:01
Dobrý den. Tento postup odpovídá obecným traumatologickým doporučeným postupům, včetně aplikace Fraxiparinu. Postup lze samozřejmě modifikovat, podle konkrétního případu.
Posouzení nálezu po odstranění varixu
Muž, 43 let, Praha
2019-02-09 20:48
Moc zdravím pane doktore, moc prosím. Chci se vás moc, prosím, zeptat, jestli je normální po odstranění varixu na pravé noze (plánovaná operace) nález po vyšetření ultrazvukem, který zní: na mediálni straně kolene - v okolí stehu jsou patrné nekompresibilní trombotizované varixy s prosaknutím. Moc Vám pokorně děkuji za odpověď, jsem zoufalý. S pozdravem Jiří Tratina
MUDr. Josef Rotnágl
2019-02-09 20:48
Dobrý den pane Trantina. Po klasické operaci varixů dolní končetiny může takový nález vzniknout, nejspíše na podkladě odstranění žil zajišťujících odtok z uvedených varixů, z kterých nemá kam odtékat krev, a proto dojde k jejich uzávěru s trombozou krve, která se v nich nachází. Tyto žíly většinou zůstanou uzavřeny a změní se ve vazivové proužky. Za významné považuji, že není tromboza v hlubokých žilách a že se tromboza z varixů nešíří. Pokud by docházelo ke zhoršování situace na končetině, pak navrhuji co nejdříve kontaktovat ambulanci oddělení, které Vám operaci provádělo a bylo by nutné radikálnější přeléčení protisrážlivou léčbou. Ve Vámi popisované situaci to však za nutné nepovažuji.
Začátek 1 2 3 4 Další Konec