Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Otok od nártu po koleno po odstranění Achillovy šlachy
Pohlaví nezadáno, 45 let, Rousínov
2017-09-21 17:46
Dobrý den. Bylo mi provedeno pro nekrozu úplné odstranění achillovy šlachy na levé noze (14. června), dána vakuová terapie celková sutura (26. června). Dne 31. července odstraněny stehy. Celou dobu od vytažení stehu jen mírný otok. Od 19. srpna sekrece z rány, povolený steh, dány ATB. Po přeléčení cca za 14 opět sekrece z rány, přeléčeno v nemocnici. Poslední týden velký otok od nártu až po koleno, čím to může být? Případně jaká vyšetření si nechat udělat? Beru již delší dobu Detralex. Léčím se ještě na osteoporozu, astma na kortikoidech, cukrovka na inzulínu. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-09-21 17:46
Dobrý den. Otok vždy vzniká z nadprodukce tekutiny nebo z poruchy jejího odtoku. Mohlo by se jednat například o probíhající zánět v oteklém místě, o poruchu odtoku lymfy, ale i o trombozu žil. Proto doporučuji co nejdříve provést ultrazvukové vyšetření oteklé končetiny.
Bolest lýtka 1 rok po hluboké lýtkové flebotrombóze
Pohlaví nezadáno, 37 let, Karlovy Vary
2017-09-14 18:27
Dobrý den, mám 1 rok po hluboké lýtkové flebotrombóze. Nyní mě opět bolí celé lýtko od achillovy šlachy po koleno, nemůžu na lýtko ani sáhnout, došlápnout plnou vahou na chodidlo. Odlehčit nohu také nemohu, neboť ji nelze položit na lýtko, bolí mě prsty u nohou a chodidlo pod prsty, štípě v něm, při chůzi hodně bolí a mám pocit natékání prstů. Dále jsem měla silné bolesti na pravé straně pod prsem, vždy jak přišly, tak zmizely. V noci mě tato bolest i probudila a to několikrát. Může se jednat znovu o trombózu? A co bych měla dělat? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-09-14 18:27
Dobrý den. Mohlo by se jednat o opakování trombozy nebo zhoršení takzvaného posttrombotického syndomu. V obou případech navrhuji neprodleně navštívit praktického lékaře a přes něj akutně specializovanou cévní ambulanci.
Silná ostrá bolest na vnitřní straně lýtka
Pohlaví nezadáno, 27 let, Olomouc
2017-09-13 17:42
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - zhruba týden mě trápí velmi silná ostrá bolest na vnitřní straně lýtka, zhruba 5 cm nad kotníkem. Bolest není trvalá, objevuje se ale několikrát za den, nezávisle na činnosti (chůze, lezení, sezení, občas mě budí v noci). Měla jsem obavu z trombózy, a proto jsem navštívila svého praktického lékaře, který si však se mnou moc nevěděl rady a poslal mě na ortopedii, s čímž ne úplně souhlasím. Nohu oteklou ani teplou nemám, vypadá naprosto normálně (až na tyto velmi silné bolesti). Nějak si proto nevím rady, objednací doby na žilní ambulanci, kterou kvůli křečovým žilám navštěvuji, jsou dlouhé. Myslíte, že je tento stav akutní a mám žádat důkladnější prošetření? Předem děkuji za radu.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-09-13 17:42
Dobrý den. Myslím, že vzhledem k tomu, že Váš praktický lékař Vaši nohu viděl a mohl tudíž posoudit situaci a vzhledem k tomu, že končetinu nemáte oteklou ani teplou, je ortopedické vyšetření rozhodně na místě, teprve pokud nepřinese vysvětlení, bych se obracel na cévní nebo jinou odbornou ambulanci, například neurologickou. Dle Vašeho popisu situace se mi nezdá akutní onemocnění příliš pravděpodobné.
Problém s DK po operaci páteře
Pohlaví nezadáno, 35 let, Javorník
2017-08-18 19:59
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám po operaci páteře (šrouby), mám už pár měsíců problém s nohami, těžká tvrdá lýtka, křečové žily pavouček. Stane se mi, že se ráno vzbudím a noha je jak odmrtvená. Děkuji moc, Jana.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-08-18 19:59
Dobrý den. Navrhuji provedení cévního vyšetření žilního systému včetně provedení ultrazvuku. Do té doby bych navrhl dodržovat režimová opatření při žilní nedostatečnosti - ukládat nohy do vyvýšené polohy, sprchovat chladnou vodou, cvičit, dostatečně pít, bandážovat nohy nebo užívat kompresivní punčochy a zkusil bych nasadit venotonika, například Detralex.
Co užívat po prodělané tromboze?
Pohlaví nezadáno, 52 let, Kyjov
2017-08-14 09:00
Dobrý den, před 2 lety jsem měla trombózu v pravé dolní končetině. Testy na srážlivost byly negativní. Půl roku jsem užívala Warfarin. Po půl roce mi byl po kontrolním sono žil vysazen. Sraženina byla rozpuštěna. Od té doby mám ale pořád problémy. Loni jsem celé léto brala Detralex 1-0-1 a na podzim 4 měsíce Vessel due F 1-0-1. Letos v únoru jsem byla opět na kontrolním sono žil a vše bylo v pořádku. Nyní mám opět křeče v pravém lýtku. Začala jsem užívat lék Vessel due F 1-0-1. Jaký máte názor na tento lék a jak dlouho ho můžu užívat? Rozpustí případnou sraženinu? Nebo mám užívat raději Detralex? Zaměstnání mám sedavé, pracuji jako účetní. Nadváhu nemám a jsem aktivní člověk - plavání, cyklistika, turistika, zahrada. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-08-14 09:00
Dobrý den. Pokud již dle ultrazvukového vyšetření trombozu nemáte, nepovažuji Vessel Due F za indikovaný, pokud by tromboza přítomna byla, pak bych považoval za rozumné opětovné přelečení Warfarinem, který je, co se týká léčby trombozy a její prevence, účinnější. Pokud tromboza přítomna není, jedná se spíše o posttrombotický syndrom, se zhoršením při vyšších venkovních teplotách, pak bych volil léčbu Detralexem, klidně lze zvýšit na 2-0-2 a vhodné je dodržovat režimová opatření, ve smyslu chlazení, komprese a elevace končetiny.
Imobilizace jako jedna z příčin HŽT
Muž, 29 let, Mělník
2017-07-31 14:26
Dobrý den, cca před dvěma měsíci se mi začala bez úrazu dělat v pravém koleni voda (výpotek). Během 1,5 měsíce jsem byl 6x na punkci (+ 3x kortikosteroidy). Po 14 dnech od poslední punkce a vyšší dávky kortikosteroidů mi revmatolog zjistil HŽT v podkolení. Chtěl bych se zeptat, zda se mi mohla HŽT udělat, protože jsem s nohou téměř měsíc nehýbal (chůze o berlích + většinu času staženo obvazem)? Když jsem se ptal ortopeda, tak mě ujišťoval, že mi nic nehrozí a když to shrnu, málem jsem přišel o život (kdyby mi revmatolog neudělal sono). Jsem kuřák a práci mám tak na půl sedavou (kancelář, jízda autem a chůze). Nyní mám předepsané Xarelto 15x2 na 3 týdny a pak 20x1 na dva měsíce a týden. Ještě bych se chtěl zeptat, kdy od zahájení užívání Xarelta mohu jezdit např. na kole (respektive po jaké době přestává být riziko plicní embolie při trochu větší fyzické námaze)? Díky.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-07-31 14:26
Dobrý den. Ano, jedna z příčin žilní trombosy mohla být i imobilizace. Léčba je nastavena správně, jenom bych Xarelto nechal min 3-6 měsíců. Kdy bude možná plná zátěž, to je zcela individuální. Pohyb s kompresí možný, jenom velkou námahu bych na cca 3 měsíce vynechal. Děkuji za dotaz.
Trombóza celé DLK s přesahem do pánevních žil a břicha
Pohlaví nezadáno, 24 let, Kostelec nad Černými lesy
2017-07-30 17:59
Dobrý den, v šestinedělí mi byla zjištěna trombóza celé levé nohy s přesahem do pánevních žil a břicha. Vzhledem k tomu, že jsem byla dva týdny po porodu, byl volen konzervativní způsob léčby. Nyní beru už 5 měsíců Xarelto. Nohu mám ještě o 1 cm větší než zdravou. Také mě občas bolí, poslední dobou hlavně v třísle a v oblasti pánve. Na kontrolním sonu byla vidět jen nepatrná rekanalizace, také mi byla zjištěna Leidenská mutace heterozyhot. Chci se zeptat, zda je možnost nějakého zlepšení? Mohu nějak pomoci tomu, aby se sraženina lépe rozpouštěla? Doktoři říkali, že jsem mladá a že se to rozpustí, že to chce čas. Já jsem ale úplně zoufalá a nedokážu myslet na nic jiného, než co mě v budoucnu čeká za problémy. Chodím na procházky, nosím kompresivní punčochu a nohu polohuji. Velice se obávám, že když se mi to nerozpustí, dopracuji se až k bércovým vředům.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-07-30 17:59
Dobrý den. Jste velmi informovaná, to je sice dobře, ale občas je lépe méně vědět. To berte s rezervou :-), dělejte vše, jak jste psala, tzn. pohyb ano, chůze ano, je velmi nutné nosit kvalitní kompresívní punčochu, užívejte Xarelto, klidně i celkem rok, nesmíte již hormonální antikoncepci! Ve Vašem případě je známá příčina, což je vždy lepší pro prognosu do budoucna. Takže, komprese, tekutiny, pohyb, léky a pozitivní mysl. Děkuji za dotaz.
Ovlivňuje nikotin křečové žíly?
Pohlaví nezadáno, 20 let, Liberec
2017-07-26 12:36
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 20 let a už teď mám na nohou ze zadu křečové žíly. Jak moc takové věci ovlivňuje nikotin? A při sprchování v teplé vodě mi kůže na chodidlech a dlaních mění barvu. Občas mám dlaně tak zbarvené, že vidím snad každou žilku. Je to normální? Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-07-26 12:36
Dobrý den. Kouření ovlivňuje veškeré poškozování cév. Doporučuji přestat kouřit. Dále bych doporučoval nebrat hormonální léky jako antikoncepci. Děkuji za dotaz.
Pracovní neschopnost při trombóze
Muž, 34 let, Praha
2017-07-13 18:08
Dobrý den, pane doktore, před 14 dny jsem absolvoval operaci kolena (laparoskopický zákrok - menisky). Cítil jsem menší tlak v pravém lýtku, tak jsem navštívil cévní ordinaci. Byla mi po vyšetření stanovena trombóza lýtkových žil pooperační PDK. Byl mne dán lék Xarelto 15 mg na 3 týdny a k tomu kompresní punčocha. Chtěl jsem se zeptat, jak je to s docházením do zaměstnání? Pracuji v kanceláři, zda mám požádat obvodního lékaře o neschopenku. Trošku mne ta tromboza překvapila, na lýtku není znám žádny otok ani bolest, jen menší tlak. Děkuji za odpovědi.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-07-13 18:08
Dobrý den. Ideální je opravdu pracovní neschopnost, jak dlouho, to je individuální. Sezení bez pohybu je na hojení žilní trombosy nejhorší, nutno každopádně s kompresí. Xarelto je zcela v pořádku. Děkuji za dotaz.
Punčocha po klasické operaci KŽ
Pohlaví nezadáno, 44 let, Nepomuk
2017-06-09 12:47
Dobrý den, jsem měsíc po operaci křečových žil na jedné noze. Nejdříve jsem si nohu fáčovala a teď již nosím punčochu. Jak dlouho bych punčochu ještě měla nosit? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-06-09 12:47
Dobrý den, s postupem po klasických operacích nemám zkušenosti a myslím, že by měl vycházet z průběhu a okolností samotné operace. Nepochybně Vám měli tento postup objasnit na oddělení, kde Vám byl zákrok prováděn. My po laserových a radiofrekvenčních zákrocích doporučujeme obvykle užívat kompresní punčochy na následující dva týdny.