Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Co znamená operace žil safenektomií VSP?
Pohlaví nezadáno, 39 let, Praha
2017-03-30 13:30
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená operace žil obou DK safenektomií VSP, která mi byla doporučena a zda je možné tuto operaci provádět v lokální anestezii. A zda po tomto zásahu se zbavím nadobro křečových žil. Moc děkuji. S pozdravem Martina
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-30 13:30
Dobrý den. Tato operace znamená odstranění malé safeny, menší povrchové žíly zezadu na lýtku. Lze to operačně, nebo ambulantně tzv. laserovou ablací. V tomto případě by se jednalo o ambulantní výkon nehrazený zdravotní pojišťovnou. Pokud výkon provádí zkušený operatér, tak lze prakticky i v lokální anestezii. Bohužel nadobro se KŽ asi nezbavíte, pokud jsou u Vás vzozené varixy, dřív nebo později se udělají znovu. Děkuji za dotaz.
Ošklivé žíly na hřbetech ruky
Pohlaví nezadáno, 54 let, Hradec Králové
2017-03-24 19:53
Dobrý den, mám ošklivé žíly na hřbetech ruky. Dají se také odstranit třeba sklerotizací nebo jinou metodou? Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-03-24 19:53
Dobrý den, s odstraňováním žil na rukou nemám žádné zkušenosti a ani jsem neslyšel nebo nečetl, že by někdo podobný zákrok prováděl. Vzhledem k rizikovosti z hlediska postižení hlubokého žilního systému bych uvedený zákrok nedoporučoval.
Mám si na 12h let aplikovat heparin?
Pohlaví nezadáno, 30 let, Praha 9
2017-03-17 15:58
Dobrý den, v září 2015 jsem prodělala poúrazovou (výron kotníku) trombózu. Spolučinitelem byla i HA. Žádné genetické mutace nebyly potvrzeny. Za dva týdny mám letět letadlem (12h let). Lékař mi sdělil, že není třeba na let naředit injekcí krev, pouze mám brát Detralex. Je to pravda? Mám opravdu obavy a nechci zažít komplikace v cizině.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-17 15:58
Dobrý den. Ve Vašem případě s anamnesou prodělané žilní trombosy bude určitě lepší, když na cestu tam i zpět si aplikujeme preventivně injekci s heparinem. Nejlépe heparin nízkomolekulární, předpis u praktika nebo specialisty angiologa. Děkuji za dotaz.
Léky pomohly jen na bolesti, na otoky ne
Pohlaví nezadáno, 35 let, Kadaň
2017-03-15 20:10
Dobrý den, mám dotaz. Před dvanácti lety jsme po porodu prodělala trombozu, ale zůstaly mi následky - sražená krev v kotníku a otoky. Jak se můžu zbavit otoku? Brala jsem devět let Glivenol a ten mi nepomáhal. Pořád jsem měla bolesti a otoky, tak jsem dostala Detralex - ten beru tři roky a pomohl mi jen na bolesti ale né na otoky. Mohli byste mi poradit, jak se mohu těch otoků zbavit?
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-15 20:10
Dobrý den. Pomohlo by jistě pravidelné nošení kvalitních kompresivnich punčoch. Musel bych ale vidět ultrazvukový nález na žilnim systému dolních končetin. Dále bych zkusil užívat místo Detralexu jiné venotonikum jako Cyclo 3 fort. Děkuji za dotaz.
Mohu cvičit s KŽ?
Muž, 41 let, Znojmo
2017-03-15 13:14
Dobrý den, mám křečové žíly na DK. Je možno posilovat a běhat na běžícím pásu? Jsem fanda fitness. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-15 13:14
Dobrý den. Ano, chůze a běh je možné provozovat. Pokud jsou otoky, lépe s kompresivní punčochou, kompresivní třída II. Děkuji za dotaz.
Mohu podstoupit operaci KŽ i s medikací léku na ředění krve?
Muž, 29 let, Brno
2017-03-14 12:12
Dobrý den, chci se zeptat. Mám docela velké křečové žíly na obou nohách a zhruba za 2 měsíce mám absolvovat operaci srdeční chlopně, přičemž dostanu mechanickou. Poté budu již napořád užívat lék na ředění krve. Mám obavy, jestli i s lékam na ředění krve budu moci v budoucnu podstoupit operaci KŽ. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-14 12:12
Dobrý den. Ano, pokud to bude nutné, tak lze i s tímto lékem provést operaci varixů. To lze po přechodném vysazení tohoto léku, místo něj by se aplikovaly preventivně injekce s heparinem v indikovaných dávkách. Resumé - ano, lze. Děkuji za dotaz.
Mohu odcestovat na dovolenou 2 měsíce po operaci KŽ?
Pohlaví nezadáno, 49 let, Kamenický Šenov
2017-03-14 10:01
Dobrý den, 3. 5. 2017 mám jít na operaci křečových žil a to laparoskopicky. Začátkem července odjíždíme na 14 dní k moři. Dotaz zní, můžu dva měsíce po operaci na sluníčko a taky ta cesta autem - jestli nepřivodí komplikace. Děkuji za odpověď. Konečná
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-14 10:01
Dobrý den. Ano, pokud operace proběhne bez komplikací, tak v červenci lze již v pohodě odcestovat na dovolenou. Děkuji za dotaz.
Vadí oddálení menstruace před operací KŽ?
Pohlaví nezadáno, 41 let, Havířov
2017-03-08 18:23
Dobrý den, vadí oddálení menstruace před operaci křečových žil? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-08 18:23
Dobrý den. To by měl vedět spíše chirurg operatér. Pokud jemu nevadí v době operace menstruační krvácení, tak bych to neoddaloval. Děkuji za dotaz.
Mohu absolvovat let po léčbě HŽT II.?
Pohlaví nezadáno, 49 let, Náchod
2017-03-07 19:26
Dobrý den, děkuji za odpověď, pane doktore. Ještě bych se chtěla zeptat, zda na Eliquis je již protilék? Může být dle Vašeho názoru Eliquis účinnější než Xarelto nebo i po tomto léku může být HŽT znovu? Mohu při léčbě do infrasauny? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-07 19:26
Dobrý den. Oba 2 léky jsou stejně účinné, stejně dobré a bohužel zatím neexistuje na ně antidotum (protilék). Do sauny bych zatím po dobu 3 měsíců nechodil. Děkuji za dotaz.
Mohu absolvovat let po léčbě HŽT?
Pohlaví nezadáno, 49 let, Náchod
2017-03-01 10:35
Dobrý den, chtěla bych vědět, zda elektroléčba-DD proudy na paži mohou způsobit trombózu na druhé paži? Mám leidenskou mutaci a nyní již 3. HŽT během dvou let, nyní 2. v paži (první HŽT byla po operaci). Za 4 měsíce mám podstoupit necelé 3 hodiny letu. Nyní léčba 10 dní injekce, pak nově Eligius. Patrně předchozí lék nezabral. Mohu let absolvovat, hrozí mi nějaké riziko? Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-03-01 10:35
Dobrý den. Dle mého názoru ne. Pokud budete užívat nadále Eliquis, můžete v klidu odletět kamkoliv, pozor na krvácení a úraz. Děkuji za dotaz.