Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Co na quot;zesíleníquot; žíly na rukou?
Pohlaví nezadáno, 54 let, České Budějovice
2017-02-19 18:28
Dobrý den, jak posílit žíly na rukou, aby nepraskaly a nebyly tenké? Mám roztroušenou sklerózu a často jsem v nemocnici, kde mně nemohou napíchnout žílu na kapačku a píchájí mně ji do krku. Existuje nějaký lék nebo bylinky, čím by mně žíly zesílíly?
MUDr. Stanislav Šárník
2017-02-19 18:28
Dobrý den. Zkusil bych užívat Ascorutin 1-0-1. Cévy jsou fragilnější při přidružené medikaci na rotroušenou sklerosu. Děkuji za dotaz.
Jsou mým hlavním problémem větší žíly v podkoží?
Pohlaví nezadáno, 25 let, Kutná Hora
2017-02-15 18:07
Dobrý den, asi před půl rokem jsem se rozhodla nechat si odstranit pomocí laseru mikrovarixy. Vyhledala jsem tedy odborníka a začala svůj problém řešit, při prvním vyšetření mi bylo řečeno, že můj hlavní problém nejsou tyhle malé metličkové žilky, ale větší žíly v podkoží, které se mi větví od bérce přes koleno až na stehno a jsou v podkoží viditelné. Další otázka směřovala na otoky nohou. Odpověděla jsem, že ano v létě, když přijdu z práce mám pocit unavených nohou a bérce jsou mírně nateklé. V zimě zase mám občas problém kozačky odpoledne dopnout. Nikdy jsem to nevnímala jako nějaký výrazný problém. V létě nohy chladím, mažu preparáty na žíly a taky užívám volně prodejná léčiva na cévy, jelikož v létě mi cévy praskají a dělají se mi drobné modřinky. V zimě jednoduše kozačky nosím jen ojediněle. Vše jsem brala jako normální stav, jelikož k tomu mám genetické předpoklady. Panu doktorovi se vzhledem k mému věku stav nezamlouval a začali jsme problém řešit. Absolvovala jsem lymfoscintigrafii i UZ žil, vše normální nález. Lékař se mě tedy rozhodl poslat k jinému cévaři s většími zkušenostmi. Otoky jsou spíše mírné a symetrické. Mé zaměstnání otokům pravděpodobně taky přispívá, jelikož vyžaduje sezení a dlouhé stání. HA jsem před půl rokem vysadila. Nadváhou netrpím. Pravidelně sportuju. Bohužel mi zatím nikdo neudělal komplexní laboratorní vyšetření atd. (Plánuji dovyšetření u obvodního lékaře.) Můj dotaz zní, zda tyto drobné otoky mám brát jako počínající problém, který mám nadále řešit? Pokud ano, tak pod jakou odbornost tento problém patří, když scinti ani uz žádnou patologii nepotvrdilo? Domnívám se tedy (i vzhledem k symetrii otoku), že se nejedná o problém cévní. Dále pak bych ráda věděla, zda je nutností výše zmiňované žíly v podkoží sklerotizovat, aby se předcházelo vzniku nevzhledných varixů a dalším komplikacím či je to jen kosmetická korekce. Jsem si vědoma, že bez toho, aniž byste mě viděl/a je náročné odpovědět, přesto budu ráda za Váš názor. Mnohokrát děkuji a přeji hezký den. (omlouvám se za rozsah dotazu)
MUDr. Josef Rotnágl
2017-02-15 18:07
Dobrý den, z mého hlediska se věc má tak, že pokud máte větší varixy v podkoží, je dost pravděpodobné, že metličkové varixy se Vám budou dělat stále a svým způsobem by bylo logické odstranit nejprve větší varixy a pak teprve metličky. Těžko se mohu vyjádřit k provedenému ultrazvuku - pokud tento pouze konstatoval nepřítomnost žilní trombozy bez hodnocení přítomnosti a závažnosti žilní insuficience, jak to často bývá, pak je to vyšetření nedostatečné a nedá se podle něj řídit. Ale to bych musel vidět. Pokud máte varixy, otékají Vám nohy, míváte pocity těžkých nohou a praskají Vám žilky, ukazuje tento klinický stav na přítomnost žilní insuficience, která se jako chronické onemocnění postupně zhoršuje a může ve svých důsledcích vést k tvorbě výrazných varixů, se záněty žil, dále k chronickým otokům nebo tvorbě bércových vředů, proto doporučuji toto onemocnění nepodceňovat a důsledně dodržovat opatření, která pomáhají rozvoj onemocnění zpomalit nebo zastavit, včetně nošení kompresivních punčoch a případně řešení zdrojů plnění varixů, v čemž Vás jistě podrobně instruoval cévní lékař. Prosím a také přeji hezký den.
Viditelnost žíly větší než před sklerotizací
Pohlaví nezadáno, 34 let, Kroměříž
2017-02-13 20:52
Dobrý večer, v listopadu 2016 jsem podstoupila sklerotizaci dvou žil na levé noze. Neměla jsem žádné problémy, jednalo se mi spíše o vzhled, aby žíla nebyla vidět. Kompresní punčochy jsem nosila dle instrukce lékaře tři týdny. Do dnešního dne jsou obě žíly stále viditelné, bohužel více než před zákrokem. Do nedávna byly i poměrně bolestivé na dotek. Je šance, že se to ještě ztratí? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-02-13 20:52
Dobrý den, po sklerotizaci větších varixů, zvláště po pěnové sklerotizaci, může mizení žíly trvat i několik měsíců, proto bych doporučoval trpělivost. Myslím, že pokud Vás žíly už nebolí, je dost velká pravděpodobnost, že žíla brzy začne mizet a budete spokojená.
Vstřebá se boule po operaci varixů klasickou metodou?
Pohlaví nezadáno, 55 let, Frýdek-Místek
2017-02-12 19:19
Dobrý den, jsem od 12. 1. po operaci varixů klasickou chirurgickou cestou. Hematony i ranky zhojeny. Pouze na bérci se mi vytvořila boule 10x15 mm. Je nebolestivá. Na kontrole provedena punkce rezistence-evakuace čirého seromu. Gelem Thrombocid mažu už 3 týdny, nosím punčochu. Boule stále přetrvává, pocit svědění a napjaté kůže. Končím pracovní neschopnost a nevím, zda se opravdu boule sama vstřebá, jak uvedl lékař. Mám mít trpělivost nebo znovu navštívit cévní ambulanci?
MUDr. Stanislav Šárník
2017-02-12 19:19
Dobrý den. Ano, boule by se měla postupně sama vstřebávat a zlepšovat. Jesli máte pocit že ne, navštivte cévní ambulanci. Bude asi nutná opět punkce. Jedná se vlastně o kolikovaný hematom, modřinu, která se opouzdřila. Děkuji za dotaz.
Mohou být potíže s žilkami příčinou užívání Xarelta?
Pohlaví nezadáno, 29 let, Praha
2017-02-12 13:05
Dobrý den, pane doktore. Ráda bych Vás poprosila o radu. Půl roku jsem užívala Xarelto na trombózu v pravém lýtku. Nyní by mělo být již vše v pořádku a léky vysazuji. Od doby, kdy jsem ale léky začala užívat, mi na obou nohách hodně popraskaly povrchové žilky. Je možné, že je to následek užívání léků a je tomu možné nějak zabránit, aby se dále neobjevovaly nové? Bohužel mě to samozřejmě trápí i esteticky, mít ve 30 letech nohy plné fialových žilek. Od užívání léků se mi ale na levé noze pod kolenem objevila jakási menší boule či možná spíše otok, který jsem dříve neměla a zase nevím teď, jestli to může být vedlejším účinkem léků a jak se toho zbavit, co pro to mám udělat. Moc děkuji za jakoukoliv radu. Katka
MUDr. Stanislav Šárník
2017-02-12 13:05
Dobrý den. Tyto potíže nebudou od užívání léků, ale spíše v souvislosti s prodělanou žilní trombosou. Zkuste užívat preventivně jako podpůrnou terapii venotonika, nejlépe Detralex nebo Cyclo 3 fort v dávce 1-0-1. Předpis u praktika, dále poté dle efektu. Děkuji za dotaz.
Vzniká radiofrekvenční ablací pigmentace kůže?
Pohlaví nezadáno, 40 let, SR
2017-02-11 17:42
Dobrý deň, pri odstránení varixov rádiofrekvenciou môžu tiež vzniknúť pigmentácie kože tak ako pri sklerotizácii? Dá sa tomu predísť, ako? Nosenie kompresívnych pančúch stehenných môže zhoršovať varixy v panve, na vulve? Ako ošetrovať jazvu v slabine 2 mesiace po krosektómii, aby nebola vyvýšená, bordová, čím mastiť, masírovať?
MUDr. Stanislav Šárník
2017-02-11 17:42
Dobrý den. Vaše všechny dotazy by měly jít přednostně na chirurga, který dělal, nebo bude dělat tuto operaci. On je povolanější na toto odpovědět. Pigmentace kůže by spíše vznikla v souvislosti s žilní nedostatečností, než s radiofrekvenční ablací. Stehenní kompresivní punčochy nedělají zhoršení varixů v okolí rodidel. Děkuji za dotaz.
Otok v podkolenní jamce
Pohlaví nezadáno, 46 let, Liberec
2017-02-05 21:06
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co může znamenat takový otok v podkolenní jamce? Je nebolestivý, ale přejedu-li si obě nohy, tak pravá podkolenní jamka je více nafouklá než ta levá. Mám tam vidět i menší žilky. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-02-05 21:06
Dobrý den. Může to být rozšířená povrchová žíla, nebo cysta, která se plní kloubní tekutinou z kolena. Pokud to vadí nebo bolí, nechte si provést cévní vyšetření DKK ultrazvukem. Dále dle výsledku. Děkuji za dotaz.
Užívání léků při medikaci Pradaxu
Pohlaví nezadáno, 62 let, Havířov
2017-01-28 15:54
Dobrý den, v listopadu 2016 jsem byla na artroskopii kolene a dostala jsem trombozu do levého lýtka. Užívala jsem warfarin, pak injekce fraxiparine a od 25. 1. 2017 jsem přešla na pradaxu. Mám problémy se spaním, mohla bych si vzít zolpidem a někdy přes den neurol? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-28 15:54
Dobrý den. Myslím, že Zolpidem ani Neurol nemají na léčbu Pradaxou vliv, proto je dle mého názoru můžete užívat stejně jako obvykle.
Punčocha na neoperované noze
Muž, 38 let, Brno
2017-01-24 15:36
Dobrý den, jsem po operaci křečových žil na levé noze, punčochu nosím, ale známý mi říkal, že musím nosit punčochy na obou nohách i na té neoperované? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-24 15:36
Dobrý den. Nošení punčochy na neoperované noze nepovažuji za nutné. Pouze v případě, že by Vám končetina otékala a měl jste na ní pocity těžké nohy. Považuji za vhodné nosit kompresivní punčochu při větší statické zátěži.
Bolestivá bulka na pravém lýtku
Pohlaví nezadáno, 38 let, České Budějovice
2017-01-19 10:33
Dobrý den, pane doktore. Nevím, jestli se správně obracím na vás. Můj problém je netypický. V srpnu 2016 jsem v pravém lýtku nachytala bulku bolestivou o velikosti hrášku, počáteční zánět žil. Dostala jsem jenom vitamínové doplňky i přes to, že jsem už před časem prodělala trombózu na té samé noze. Po 6 týdnech bulka narostla, zánět žil se už neprokázal - je to prý zatvrdlý podkožní tuk, od té doby jsem byla u chirurga, kožního, infekčního, revmatologie. Udělali mi všechny možné krevní testy. Přeléčili mě několikrát antibiotiky, bez výsledku, akorát boule už má rozměr 12x4 cm. Je namodralá, svědí a kůže na ní je taková vrásčitá. Byla bych ráda za jakoukoliv radu, děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-19 10:33
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že máte zvětšující se útvar na noze o velikosti 12x4cm, myslím, že se o zánět žil spíše nejednalo. Navrhuji provedení ultrazvukového vyšetření, které by mělo zjistit, o co se přibližně jedná a případně odběr biopsie z útvaru na histologii, aby se vyloučilo nádorové onemocnění.