Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Rozpustí se mi tromb?
Muž, 41 let, Zlín
2017-01-07 10:37
Dobrý deň. Pred pol rokom mi bola zistená trombóza-flebotrombóza v ľavej nohe v predkolení. Tromb veľký 10cm. Najskôr som si pichal fraxiparine forte 0,8 ml 20 dní. Potom som prešiel na warfarín. Mal som quik 1,64, asi po troch týždňoch a zvýšenej dávke som mal quik 2,4. Po piatich mesiacoch mi lekárka liečbu ukončuje s tým, že mi tromb zostal a trvá uzáver jednej tibv.post.vevty. Ľavé lýtko mám v priemere o 1 cm väčšie ako pravé. Príčina trombózy nebola zistená, ale mal som pred rokom operáciu pruh-kýlu v slabine na ľavej strane. Chcel by som sa opýtať, či sa ten tromb už nerozpustí, či je to už stály nezvratný stav, aké mám možnosti ďalšej liečby a aké komplikácie mám očakávať. Môžem cvičiť cievnu gymnasticku? Za odpoveď vopred ďakujem.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-07 10:37
Dobrý den. Trombus může žílu uzavírat natrvalo a ta se pak změní ve vazivový pruh a odvod krve z dolní končetiny je dlouhodobě zajišťován ostatními žilami, trombus může žílu uzavírat částečně nebo se může se stěnou spojit a způsobit trvalé zesílení žilní stěny. Trombus se může i po 5 měsících vstřebat i úplně. Můj názor je takový, že bych warfarin v případě přetrvávající trombozy nechal nasazený déle, aspoň rok. Také bych doporučoval nosit kompresivní punčochu, cvičit cévní gymnastiku, ukládat nohu do vyvýšené polohy, sprchovat chladnou vodou a hodně pít. Vzhledem k vyššímu riziku bych v případě zvýšeného rizika opakování trombozy navrhoval preventivní podávání nízkomolekulárního heparinu, například v rámci delší cesty, letu, po operaci či po úraze a při imobilizaci. Pokud tromboza vznikla bezprostředně po operaci, pak byla hlavním rizikovým faktorem nejspíše ona, pokud to bylo v delším časovém odstupu, navrhoval bych provedení odběrů na zvýšenou srážlivost krve.
Návrat nebo přesunutí povrchového zánětu žil
Pohlaví nezadáno, 45 let, Ústí nad Labem
2017-01-03 11:55
Dobrý den, je mi 45 let, před cca 3 týdny mě začalo bolet lýtko z vnitřní strany. Pak jsem objevila zatvrdlý pruh a začervenání, šla jsem k lékaři. Poslal mě na UTZ, tam zjistili, že hluboké žíly mám v pořádku, jedná se o povrchový zánět žil. Doporučili mi mazat lioton a koupila jsem kompresní punčochy, komprese 1. Asi po týdnu zánět na jednom místě ustoupil, ale o několik centimetrů níže se udělal nový. Je to normální? Ten stále bolí. Doslechla jsem se o léku Mobivenal, měla bych raději zakoupit? Nebo poradíte mi, co bych měla ještě udělat? A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli můžu s tímto zánětem lyžovat? Asi by to bolelo v lyžařských botách, ale zajímá mě, zda by se mi stav nezhoršil. Předem Vám děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-01-03 11:55
Dobrý den. Pokud se povrchový zánět žil vrátil či se přesunul na jiné místo, znamená to, že byl špatně vyléčen. Je nutno v tomto případě pokračovat radikálněji, to znamená aplikovat nejméně 14 dnů injekce s heparinem (nízkomolekulární heparin) a poté dle nálezu ještě cca 1-3 měsíce užívat léky proti srážení krve (Warfarin, Xarelto, Pradaxa). Toto lze předepsat u specialisty nebo praktického lékaře. Navštivte co nejdříve specialistu, angiologa, akutně. Lyžovat s takovým nálezem je velmi rizikové, pravděpodobně by se stav spíše zhoršil. Děkuji za dotaz.
Na operaci KŽ před nebo po dovolené?
Muž, 53 let, Liberec
2016-12-31 10:49
Dobrý den, prosím o radu. Již delší dobu odkládám operaci žil kvůli pracovnímu vytížení a v březnu bych měl letět na dovolenou (cca 12 hodin letu). Chci se zeptat, jestli je vhodné jít na operaci začátkem února nebo operaci raději ještě odložit po dovolené? V poslední době mě často bolí nohy od kolen dolů, pokud bych na operaci nešel, měl bych se na let nějak připravit? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-31 10:49
Dobrý den. Operaci bych rozhodně odložil až po dovolené. Na dovolenou a do letadla bych doporučil kvalitní kompresivní punčochy, kompresní třída II. Děkuji za dotaz.
Můžou problémy s KŽ souviset s menstruačním cyklem?
Pohlaví nezadáno, 36 let, Praha
2016-12-30 10:52
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat. Dva dny už mám pocit těžkých nohou a zhoršily se mi i vnitřní hemeroidy. Může to být spojeno s očekávanou menstruaci, která má být za tři dny? Moc děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-30 10:52
Dobrý den. Ano, může, to by byla spíše otázka pro Vašeho gynekologa, v rámci premenstruačního syndromu se s podobnými problémy v ordinaci setkáváme. Může ulevit užívání venotonik, nejlépe Detralex v dávce 1-0-1, přechodně klidně i 2-0-2. Děkuji za dotaz.
Údržba punčochy, opakované použití Lioton gelu
Pohlaví nezadáno, 35 let, Slovensko
2016-12-14 11:40
Dobý deň, keď som kompresívnu stehennú pančuchu po operácii varixov nosila 1 týždeň cez deň aj noc a potom ešte 3 týždne cez deň, môžem túto pančuchu použiť aj po operácii druhej nohy, neznížila sa za ten mesiac nosenia kompresia? Ako často treba prať pančuchu? Treba nosiť kompresívnu pančuchu II.kat. pri zjazdovom lyžovaní? Keď si natriem Lioton gél večer, ráno pred dalším natretím ho treba z nohy zmyť a potom znovu natrieť?
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-14 11:40
Dobrý den. Ano, můžete tuto punčochu použít i po operaci za měsíc. Prát dle potřeby dle návodu. Lépe ji nosit i při lyžování. Mast není potřeba umývat. Děkuji za dotaz.
Zátěž 4 týdny po operaci varixu na PDK
Muž, 40 let, Frýdek - Místek
2016-12-10 11:34
Dobrý den, mám 4 týdny po chirurgické operaci varixu na PDK. Chtěl jsem se Vás zeptat, kdy mohu začít se zátěži v podobě běhu na cca 5 km a sjezdového lyžování. Jizvy jsou zahojené a bolesti jsou pouze v místech jizev a pouze na dotek. Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-10 11:34
Dobrý den. Pokud nejsou pooperační komplikace, tak můžete začít s postupnou zátěží klidně už hned. Ale postupně po dobu 2 týdnů zátěž zvyšovat. Děkuji za dotaz.
Výtok čiré tekutiny z DK
Pohlaví nezadáno, 70 let, Trutnov
2016-12-01 16:22
Dobrý den, prosím o radu. Moje babička už několik měsíců trpí výtokem vody nebo jakési čiré tekutiny z obou dolních končetin. Jsou jí prováděny lymfo-masáže, ale zatím bez úspěchu. Byl jí diagnostikován lymfedém s ložiskovou retencí lymfy v mediální polovině bérce a výrazná insuficience lymfatického systému. Nicméně se obávám, jestli babiččin problém spíše nesouvisí se zavodněným systémem a nebylo by vhodnější ji začít odvodňovat, než se upínat na léčbu lymfedému. Babičce z nohou vyteče denně více jak litr vody, což žádný doktor neřeší, spíše se setkáváme se slovy, že se toho o tomto problému moc neví, tudíž s tím nikdo nechce mít nic společného. Můžete mi, prosím, poradit, kam se s tímto problémem obrátit, popř. co a jak vlastně léčit?
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-01 16:22
Dobrý den. Pokud je již v péči lymfologa, tak to by měl být ten stěžejní lékař, který by měl dávat rady. Obecně je potřeba vyloučit jinou příčinu otoků, jako kardiální od srdce, plicní, revmatickou od kloubů, popřípadě od jater nebo ledvin. Vše by se mělo vyšetřit, aby se přesně určila příčina otoků DKK. Děkuji za dotaz.
Pracovní neschopnost před operací KŽ?
Muž, 24 let, Litoměřice
2016-12-01 13:41
Dobrý den, chci se zeptat. Mám jít za dva měsíce na operaci KŽ, ale už teď je to bolestivé. Je možné jít dřív na neschopenku? Dělám expedici a každá noční je čím dál tím horší.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-12-01 13:41
Dobrý den. Váš stav a hlavně lokální nález bych musel vidět. Event. PN musí posoudit Váš praktický lékař. Asi bych konzultoval to pracoviště, kde máte domluvenou operaci varixů. Děkuji za dotaz.
Vyřeší varixy laserová ablace?
Pohlaví nezadáno, 43 let, SR
2016-11-19 16:28
Dobrý deň, varixy, reflux SFJ (lúmen 17 mm) a aj reflux VSM, Cockettov perforátor II by vyriešila iba rádiofrekvenčná ablácia VNUS? Ak nie, je možná kombinácia krosektómie a rádiofr. ablácie, v celkovej či spinálnej anestéze? Krosektómia je prerušenie a podviazanie prítokov SFJ, o čo ide, ako sa robí? To sa odstráni VSM, v. pudenda?
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-19 16:28
Dobrý den. Možno řešení i klasickou operací, to znamená operační odstranění žíly. Laserová ablace je odstranění a quot;zničení žílyquot; endoskopicky. Důsledek je stejný, u laserové ablace by měl být kratší pooperační průběh. Děkuji za dotaz.
Bolest v lýtkách
Pohlaví nezadáno, 27 let, Plzeň
2016-11-12 12:36
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Bolí mě lýtka, většinou více pravé. V noci nebolí, při chůzi také ne. Byla jsem u doktora a ten mi udělal ultrazvuk, v pořádku. Akorát něco má být 6 mm a já to mám 10,5 mm. Nevím, třeba to může mít vliv - zhubla jsem 50 kg. Dříve mě to bolelo, když jsem brala antikoncepci, tu už neberu rok. Lékař mi předepsal pouze punčochy. Strašně mě to obtěžuje při denním životě. Poraďte, prosím, co s tím.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-12 12:36
Dobrý den. Nález bych musel vidět, ale důležité je, že na UZ je vše v pořádku. Zkuste si koupit podpůrná venotonika, například Mobivenal micro, užívat v dávce 1-0-1. Dále dle efektu. Děkuji za dotaz.