Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Kompresivní punčochy po sklerotizaci, sklouzávání punčoch
Pohlaví nezadáno, 25 let, Město neuvedeno
2010-12-17 09:54
Dobrý den, absolvovala jsem v pondělí sklerotizaci žil na lýtkách a na levé noze i na stehně nad kolenem. Nyní mám nosit stehenní punčochy s neklouzavým lemem. Lékař mně přeměřil a řekl, že moje velikost je 1K, jsem prý všude přesně uprostřed intervalu. Problém je, že tyto punčochy mi sklouzávají až ke kolenům. Ráno si je natáhnu vleže na posteli, při malém pohybu ok, ale při chůzi do/ze schodů, do kopce, při rychlejší chůzi apod. mi sklouzávají. Co s tím mám dělat? Existuje nějaké lepidlo, popř. mám si konec punčochy ovázat obinadlem (Ideal)? Obinadla přes celé končetiny mi nevyhovují. Také mám doporučenou jízdu na rotopedu. Mám nosit punčochy i přij jízdě, anebo stačí po cvičení nechat nějakou dobu nohy ve vodorovné poloze (na lavičce), a pak natáhnout punčochy? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-12-17 09:54
Po sklerotizaci doporučuji ponechat kompresivní punčochy kontinuálně 2 dny, poté je možné je sundat s odstraněním kompresivních tamponů a osprchováním. Další dva dny punčochy užíváme přes den a přes noc a následujících 14 dnů vždy přes den. Pokud se jedná o jízdu na rotopedu v tomto období po zákroku, měla byste mít punčochu nataženou, po tomto období ji při jízdě na rotopedu užívat nemusíte. Co se týká prostředků proti padání punčoch, nejsem si jist, zda něco takové existuje, já aspoň o ničem takovém nevím, ale zafixování horní části punčochy elastickým obinadlem mi připadá jako dobrý nápad.
Možnosti odstranění křečových žil
Pohlaví nezadáno, 22 let, Město neuvedeno
2010-12-10 15:33
Trapí mě viditelné žíly na nohou. Začínají se zviditelnovat na mnoha místech. Chci si něco nechat odstranit. Zajímá mě sklerotizace, ale dočetla jsem se hodně negativních zkušeností s touto metodou. Často prý vzniká mnohem víc viditelných žil než před zákrokem. Sklerotizace tudíž zní hodně rizikově, proč se něco takového používá, když to často vede ke zhoršení stavu? Ráda bych si žily nechala odstranit, ale opravdu se bojím, abych si svůj stav nezhoršila ještě víc. Je lepší žíly řešit operací?
MUDr. Josef Rotnágl
2010-12-10 15:33
Dobrý den. Není pravda, že sklerotizace vede většinou nebo často ke zhoršení. Pokud by to tak bylo, tak by se jistě nedělala. Pravda je, že sklerotizace neřeší příčinu, kterou je genetická a případně i statická a tepelná zátěž žilního systému nohou. Operace, stejně jako sklerotizace a další metody odstraňování křečových žil, mají své indikace, které Vám dokáže navrhnout cévní specialista po klinickém a ultrazvukovém vyšetření žilního systému. Zkrátka u každého člověka je třeba zvláště zvážit, zda je vhodnější sklerotizovat nebo operovat nebo odstraňovat varixy laserem a u operace, ale i sklerotizace je třeba stanovit, jaký typ zákroku je zde nejvhodnější. U kvalitně indikované sklerotizace, stejně jako operace, by návrat křečových žil neměl být nijak rychlý a dramatický, i když je třeba si uvědomit, že se jedná o chronické onemocnění s tendencí k pomalému rozvoji, který lze zpomalit, ale ne zastavit.
Růžové podlouhlé skrvny na DK
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2010-12-02 16:04
Dobrý den, cca před týdnem se mi na levém lýtku objevily růžové podloulé skvrny. Místa pod zbarvením na dotyk bolí, při chůzi svaly nepříjemně trnou a bolí. Na některých místech se mi začaly dělat podlouhlé bouličky, jakoby ve tvaru žíly, na dotek velmi bolestivé a teplejší, než okolní kůže. Ráda bych se toho co nejdřív zbavila, je to nepříjmné i v klidovém stavu, poraďte, prosím, nějakou mastičku, či něco obdobného. Děkuji moc.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-12-02 16:04
Dobrý den, je obtížné říci čistě na základě Vašeho popisu, o jaké onemocnění se jedná. Bylo by vhodné ukázat se u Vašeho praktického lékaře a dle jeho uvážení případně navštívit cévní ambulanci s možností provedení ultrazvukového vyšetření žilního systému. Dle Vašeho popisu by se nejspíše mohlo jednat o povrchový žilní zánět, u kterého je principem léčby komprese nohy elastickou bandáží nebo lépe kompresivní punčochou a lokální aplikace masti obsahující heparin nebo hirudin, ale jak jsem již napsal, nemohu stanovit diagnosu čistě na základě Vašeho popisu.
Bolesti do stehen při běhu
Muž, 38 let, Město neuvedeno
2010-11-25 22:04
Dobrý den, mám problémy s křečovými žilami. Před několika lety jsem si nechal operačně odstranit žílu na pravé noze. Na levé noze mám žíly od kolena dolů hodně vystouplé. Řadu let se aktivně věnuji sportu - běh a kolo. V posledních měsících mám při běhu problémy s bolestmi do stehen a z toho důvodu musím předčasně ukončit. Po běhu mě bolí na dotyk v místě křečových žil. Pomůže mi při běhání nošení kompresních podkolenek a popřípadě jakou kompresi byste mi doporučil? Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-11-25 22:04
Dobrý den. Bolesti stehen nemusí být žilního původu, doplnil bych vyšetření u ortopeda. Stran bolestivosti povrchových žil si myslím, že by Vám kompresivní punčochy udělali dobře, volil bych kompresivní třídu II. Poukaz získáte u praktického lékaře nebo lépe cestou cévní ambulance, kde bych se zároveň objednal k ultrazvukovému vyšetření žilního systému.
Vliv modřiny na sklerotizaci
Pohlaví nezadáno, 25 let, Brno
2010-11-15 08:44
Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem se uhodila do holenní kosti zepředu doprostřed, kůže byla trošku poškozená. Nedávno jsem si všimla, že mám na lýtku vedle holenní kosti z vnitřni strany tmavší skvrnu, vypadá jako modřina, ale je spíš dohněda a je trochu tužší než okolní tkáň. Nejsem si vědoma jiného zranění, ale někdy je ani nezaregistuji, takže není úplně jisté, že je to v návaznosti na incident ze září/října. Mám křečové žíly na obou DK (metličky na lýtkách a pak nějaké zvětšené nad kolenem na stehnech). Na polovinu prosince jsem objednaná na sklerotizaci žil na stehnech. Může mít objevená skvrna vliv na operaci, popř. může být neěak nebezpečná? Děkuji, Jana K.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-11-15 08:44
Dobrý den. Je dost pravděpodobné, že hnědá skvrna vznikla jako krevní podlitina v místě prasklé žilky na bérci po úderu, jako taková by nebezpečná být neměla a na sklerotizaci vliv nemá. Pouze je nepříjemné, že tyto skvrnky přetrvávají delší dobu po vzniku. Ale abych mohl říci něco bližšího, musel bych uvedenou modřinu, případně Vaše křečové žíly, vidět a vyšetřit je ultrazvukem.
Bolesti nohou v klidovém režimu
Pohlaví nezadáno, 42 let, kutná hora
2010-11-07 17:47
Dobrý den pane doktore. Mám dotaz – nevím, zda jsou to křečové žíly, ale mívám v klidu škubání v oblasti lýtka, ve spánku jsou bolesti nohou od kolena až po chodidla, nevím, jakou polohu pro ně zvolit. Neotékají. Mám od lékařky nasazen Detralex, Magne B6, Amytriptylin -ještě jsem ho nezačla užívat, Cavinton Forte - též jsem jestě nezačala užívat. Nemám k těmto lékům důvěru po přečtení jeho příbalového létáku.Ultrazvuk na žilní systém mám v pořádku. Můžete mi poradit, jaké vyšetření by bylo ještě vhodné, abych něco nezanedbala? Povrchové žíly nemám, nohy hladké bez žilek. Děkuji za radu.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-11-07 17:47
Dobrý den, Váš dotaz je pro mě dosti náročný, protože Vámi uváděné klinické potíže mohou být způsobeny žilní nedostatečností, ovšem příčina může být také v nervovém systému, páteři, kloubech, metabolické nerovnováze a vzhledem k tomu, že si Vás nemohu podrobněji „vyzpovídat“ a vyšetřit, nemohu příčinu jednoznačně stanovit. Pokud vycházím z toho, že je žilní příčina potíží nejpravděpodobnější, pak bych Vám radil užívat uvedený Detralex, 2 tablety denně, dále dávat nohy do zvýšené polohy, jak jen bude možné, včetně podkládání nohou na noc polštářem. Dále cvičení lýtek navečer a jejich sprchování chladnou vodou. Přes den, když budete nucena stát nebo sedět delší dobu se spuštěnýma nohama navrhuji nosit kompresivní punčochy nebo alespoň podkolenky. Pokud tato opatření nezaberou, navrhuji doplnit neurologické a případně ortopedické vyšetření.
Opakování křečových žil
Pohlaví nezadáno, 19 let, Město neuvedeno
2010-10-20 21:23
Dobrý den. Je mi 19 let a před dvěma roky jsem byla na operaci křečových žil na pravém lýtku. Bohužel se mi objevily už zase, na té samé noze ale jen asi o centimetr výš než před operací. Chtěla jsem se zeptat, kdybych se rozhodla jít na operaci znovu, jestli by se mi udělaly nové jizvy na noze, nebo by se řezalo zase v místech těch původních jizev? Předem děkuji za odpověď. :)
MUDr. Josef Rotnágl
2010-10-20 21:23
Dobrý den, na tento Váš dotaz bohužel nemohu přesně odpovědět, nevím, jakou operaci jste prodělala, hádám, že šlo nejspíše o flebektomii – odstranění křečových žil v místním znecitlivění. Také nevím, jak vypadaly Vaše křečové žíly před operací a jak vypadají nyní, ale pokud byly odstraněny, je dost pravděpodobné, že nový chirurgický zákrok by se posunul na místa nynějších varikosit. Za nejrozumnější, co Vám mohu poradit, považuji návštěvu cévní ambulance s možností provedení ultrazvuku křečových žil a dle výsledku a podle toho, jak varixy vypadají, mohly by se odstranit například sklerotizací, po které se Vám jizvy neudělají.
Léky v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 28 let, Město neuvedeno
2010-09-30 12:08
Hezký den, měla bych jeden dotaz. Před dvěma lety jsem měla problémy s bolestmi a natýkání nohou. U lékaře mi zjistili vnitřní křečové žíly. Byly mi doporučeny tyto potravinové doplňky - pupalka dvouletá a hořčík. Po nabrání těchto přípravků se situace velmi zlepšila a bolesti jsem měla jen zřídkakdy, ale daly se snést. Teď se s přítelem snažíme o miminko. Informovala jsem se proto, zda jsou pupalka a hořčík vhodné doplňky v těhotenství. Bylo mi řečeno, že hořčík nevadí, ale pupalku mám raději vynechat. Doporučili mi preparát Cyclo 3 fort nebo Detralex. Chtěla jsem se zeptat, co byste mi doporučil vy za doplňky stravy v případě, že plánuji těhotenství a zda se nedá koupit něco bez lékařského předpisu. Za Vaši odpověď předem děkuji, s přáním hezkého dne J. Š.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-09-30 12:08
Také Vám hezký den. V těhotenství je možné užíval uvedené preparáty, které je možno vyzvednout na recept. Preparát MobiVen micro je možné v lékárně zakoupit bez receptu a obsahuje hesperidin s diosminem doplněný o alfa aescin a rovněž by neměl problém ho užívat v těhotenství. Já osobně doporučuji důsledné dodržování režimových opatření. Užívání těchto preparátů obecně doporučuji rezervovat pro případ obtížně zvladatelných otoků a bolestivosti.
Zvětšení varixů v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 30 let, Brno
2010-08-24 18:44
Již od doby dospívání jsem měla sklon k tvorbě varixů lýtek, které mi ale kromě kosmetického efektu příliš nevadily. Jsem normální menší postavy, dost jsem vždy sportovala. Nyní jsem v 6. měsíci těhotenství a pozoruji, že se varixy na lýtkách významně zvětšují i přes pravidelné cvičení proti křečovým žilám a nyní v létě i sprchování studenou vodou. Zřejmě to všechno nestačí a bude třeba kompresivních punčoch. Nikde jsem se však nedočetla, zda v případě, že varixy jsou zatím pouze na lýtkách, stačí v těhotenství punčochy pouze lýtkové (ev. těsně nad kolena, jak to vychází mně při nízké postavě) nebo zda jsou bezpodmínečně nutné punčochy stehenní, event. i těhotenské punčocháče s břichem. Dále mi není úplně jasné zda je vhodné nosit punčocháče i při cvičení nebo je sundávat (myslím nyní různé posilovací a protahovací těhotenské cviky) nebo i na chůzi. Děkuji za odpověďi Veronika
MUDr. Josef Rotnágl
2010-08-24 18:44
Dobrý den Veroniko. Zvětšování křečových žil v době těhotenství je běžné a vcelku přirozené, protože dochází k hormonálním změnám a změnám poměrů v pánvi, které, zvláště u predisponovaných žen, vedou k tomuto zvětšování. U části žen se po porodu viditelnost křečových žil opět zmírní. U žen, u kterých přetrvávají, lze po ukončení těhotenství uvažovat o některé z variant odstranění křečových žil. Co se týče kompresivních punčoch, za optimální považuji nošení punčoch stehenních se silikonovým protiskluzovým lemem, takzvané druhé kompresivní třídy. Lýtkové punčochy doporučuji u pacientů, kteří z nějakého důvodu stehenní punčochy nesnesou a považuji je za variantu „lepší než nic“. Těhotenské punčochy indikuji pouze v případech těžkých varikosit zasahujících do třísel, případně až na břicho. Každopádně je vhodné před doporučením vhodné varianty punčoch provést ultrazvuk ke zhodnocení žilního řečiště. Punčochy je dobré nosit tehdy, když jste dlouho na nohách nebo je na ně nějaká zátěž, jako například dlouhé sezení se spuštěnými nohami. Je dobré je mít například u cviků pro posílení stěny břišní, ale u cviků proti křečovým žilám nezbytné určitě nejsou.
Neoprenové bandáže lýtka
Muž, 25 let, Město neuvedeno
2010-08-15 02:00
Dobrý den, stejně jako ostatní i já mám problém. Podle praktického lékaře se jedná o křečovou žílu. Přesto že je jen jedna a v lýtku, nebo spíš lehce nad kotníkem z vnitřní strany, tak ta bolest, co způsobuje, je poměrně slušná. Jsem teď na půl roku v zahraničí a pracuji jako recepční (takže to mám určitě z práce). Chtěl bych se jen zeptat jestli si myslíte, že neoprenové bandáže lýtka jako je například tato (http://www.dmapraha.cz/galpopup/bandaze/page3/450/37) by tuto bolest mohly eliminovat. Nevím totiž jak jinak to vyřešit, když do práce chodit musím. Jinak hořčík si pořídím. Děkuji předem za Vaši odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-08-15 02:00
Dobrý den. Nevím, jak dlouho potíž s uvedenou žilou máte a jistě bych zde doporučil provedení ultrazvukového vyšetření – jednak k vyloučení akutnějšího stavu, například zánětu uvedené žíly, ale také z důvodu prohlédnutí spojek uvedené žíly s okolním cévním systémem, včetně zvážení případného odstranění uvedené žíly. Stran neoprenové bandáže by my připadala dle Vašeho popisu smysluplnější spíše ta kotníková – aby uvedenou žílu překryla a nezpůsobovala naopak stažení žíly svým spodním okrajem. Já osobně nemám s těmito bandážemi žádné zkušenosti a za lepší považuji kompresivní podkolenky, které jsou přímo na problémy s křečovými žilami vyráběny. Dále by Vám mohli pomoci heparinové masti, které si můžete volně koupit v lékárně.