Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Náhrada Warfarinu za Detralex – je to možné?
Muž, 50 let, Humpolec
2011-07-05 15:01
Dobrý den, prosím, je možné místo Warfarinu Orion 5mg, přejít na léčbu přípravkem Detralex, léčím se s flebotrombozou PDK. Děkuji za opověď. Jan.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-07-05 15:01
Dobrý den. Přípravek Warfarin je určen na snížení srážlivosti krve, jako prevence žilní trombosy, užívá se minimálně 3 měsíce, spíše však půl roku od vzniku žilní trombosy. Přípravek Detralex zlepšuje žilní návrat a zmírňuje. Tyto dva přípravky mají zcela jinou funkci a nelze užívat jeden místo druhého. Při vysazování Warfarinu je však nasadit Detralex vhodné.
Praskání žilek na nohou
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2011-06-21 13:14
Dobrý den, chci ze zeptat zda jsou nějaké gely nebo prášky, již 3 roky dělám práci ve stoje. Poslední 2 měsíce mi začaly rychlým způsobem praskat žilky na nohou a dělat modřiny, vůbec to není hezký pohled. Dá se ještě něco jiného dělat, třeba masáž nohou nebo procházky, aby se mi to nedělalo ještě víc? Dá se tomu nějak zabránit? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-21 13:14
Dobrý den, tendence k tomu, aby se Vám dělaly křečové žilky se bohužel nezbavíte, protože je geneticky daná. Doporučil bych v první řadě provést cévní vyšetření nohou včetně ultrazvuku žil, dle kterého lze pak rozhodnout, jak je žilní systém uspořádán a zda by ve Vašem případě pomohl operační zákrok na žilním systému a zda by bylo vhodné provést např. sklerotizaci křečových žil. Jinak doporučuji v každém případě dodržovat takzvaná režimová opatření při žilní nedostatečnosti. Sem patří ukládání nohou do zvýšené polohy, cviky, chladné sprchy, užívání kompresivních pomůcek a rovněž i lymfatické masáže neboli lymfodrenáže. Na modřiny je vhodná aplikace heparinových mastí nebo gelů, ke zrychlení jejich vstřebávání. Celkově je vhodné v případě zhoršení nasadit na měsíc až dva kůru venotonikem - lékem zlešujícím žilní návrat a zpevňujícím žilní stěnu.
Obtíže po operaci žil
Pohlaví nezadáno, 34 let, Město neuvedeno
2011-06-17 09:21
Dobrý den, před 3 měsíci jsem byla na operaci žil. Bylo mi řečeno, že se jedná o celkem malý zákrok, na levém lýtku. V místě zákroku mám teď jamku a poměrně velkou tmavou skvrnu, občas to zabolí a občas píchne. Dostala jsem na skvrnu mastičku, ale žádný výsledek. Zmizí skvrna, jamka, přestane to pobolívat? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-17 09:21
Po odstranění varikosity zřejmě došlo ke krvácení do podkoží a vzniku krevní podlitiny, což vysvětluje hnědavé zbarvení. Časem zřejmě dojde k vyblednutí skvrnky, ale trvá to delší dobu a zcela zaručit se to nedá. Jamka je místo po odstranění varixu, kde došlo k jizvení v podkoží a tvorbě vaziva, které se postupně stahuje. Je těžké říci, zda jamka přetrvá nebo zaroste postupně vazivem a zmizí. Pobolívání dle mé zkušenosti postupně také ustoupí, jde o proces hojení, při kterém se vazivová jizva postupně stahuje.
Vracející se křeče od třísel k lýtku
Pohlaví nezadáno, 35 let, Roznov pod Radhostem
2011-06-15 23:21
Bolí mě a mám křeče vedoucí od třísel (nejvíce ve stehnech) k lýtku, nemám křečové žíly, na nic se neléčím. Bolest není stabilní, např. půl roku problémy nemám, potom opět pár dní znovu jsou a je to dost bolestivé. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-15 23:21
Je těžké říci čistě na základě Vašeho dotazu, čím jsou křeče ve stehnech způsobené. Může jít o nedostatek hořčíku nebo vápníku v organismu, může jít o křeče po větší zátěži a může jít o žilní nedostatečnost bez viditelných povrchových /křečových/ žil. Navrhuji odběry krve, zaměřené na množství iontů v krvi a případně jejich dodání do organismu. Dále ultrazvuk žilního systému zaměřený na žilní nedostatečnost a případně ortopedické a neurologické vyšetření.
Zátěž DK při cestování
Muž, 57 let, Praha 4
2011-06-14 15:07
Dobrý den, dotaz se týká mé 52leté manželky, která se před několika lety léčila na křečové žíly. Nyní při cestě autobusem do Řecka (cca 23 hod.) jí i přes použité kompresní punčochy značně oteklo jedno stehno a objevil se na něm velký hematom. Noha při pohybu značně bolí. Prosím o radu, jak může v rámci svých možností po dobu dovolené o nohu pečovat a co má udělat pro zvládnutí zpáteční cesty po 10denním pobytu. Velmi Vám děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-14 15:07
Dobrý den. Potíže Vaší paní odpovídají nejspíše poškození povrchové žíly velkou zátěží při cestě. Vhodné je dodržovat klidový režim, nevystavovat se příliš horku, a pokud máte možnost, na místo bolestivosti dávat Heparoid nebo podobnou heparinovou mast. Pokud se bude otok zhoršovat, navrhuji navštívit lékaře v místě rekreace. Pokud budou potíže přetrvávat i po dovolené, navrhuji navštívit cévní ambulanci s možností provedení ultrazvuku v místě bydliště. Přeji hezkou dovolenou.
Bolestivost a modřina po malém uhození, hrozí embolie?
Pohlaví nezadáno, 38 let, Přerov
2011-06-07 12:41
Dobrý den, po operaci křečových žil jsem již 10 let. Jediný problém, který mám, je: když se jen nepatrně - žádná velká rána - uhodím do nohy, po chvíli pociťuji štípání a bolest v místě rány. Po chvilce se mi na místě udělá boule a později veliká modřina. Kompresní punčochy nosím. Můžu dostat embolii? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-07 12:41
Nejspíše máte křehkou stěnu křečových žil a v případě úderu dochází k jejímu poškození a následně ke vzniku modřiny. Embolii z této příčiny dostat nemůžete. Vhodné by bylo provést cévní vyšetření s provedením ultrazvuku žil nohou. Dle výsledku bude vhodné zvážit, zda by bylo vhodné křečové žíly odstranit a jakou metodou. Mimo to lze nasadit léčbu Ascorutinem, který slouží ke zpevnění žilní stěny.
Vhodnost HA u léčby žilní trombózy
Pohlaví nezadáno, 44 let, N. Město n. M.
2011-06-06 18:12
Dobrý den, prosím Vás o radu. 8 let užívám HA - Mirelle. Nyní mám Flebotrombozu a zřejmě z užívání HA. Ihned jsem ji vysadila. Praktický lékař nedoporučuje žádnou HA, ale gynekolog doporučuje Mirenu. Navíc od 38 let jsem měla problém pravidelně menstruovat. Tak nevím jak dál. Moc děkuji za radu. Bezradná Hanka.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-06 18:12
Dobrý den. HA, ať se jedná o jakoukoliv, bohužel není v případě flebotrombózy doporučovaná. Navrhuji doplnit odběry na zvýšenou srážlivost krve. Nemohu Vaši věc kompletně posoudit, protože nevím, jak rozsáhlá je Vaše trombóza a neznám Vaši kompletní anamnézu. V době léčby žilní trombózy však hormonální antikoncepci doporučit nemohu.
Dlouhodobé užívání Detralexu
Pohlaví nezadáno, 31 let, Město neuvedeno
2011-06-01 15:15
Dobry den. Je mi 31 let. Před 3 roky jsem začala mit problémy s křečovými žílami (křeče, těžké a bolavé nohy). Šla jsem s tim k doktoru, byla mi provedena sklerotizace na obouch DK. Následně mi byl nasazen Detralex 2x denně. V současné době žiji v zahraničí a na kontrolu ke svému lékaři se jen tak nedostanu. A tak se ptám Vás, zda pokračovat v užívání Detralexu. Zkusila jsem Detralex vysadit, ale po nějaké době se noční křeče a bolení nohou vrací. Zejména, pokud požiji alkohol či příležitostně kouřím. V současné době užívám Detralex jednou denně, sportuji a problémy spojené s křečovými žílami nemám. Řeším ovšem dilema, zda doživotní polykání Detralexu neuškodí mému tělu jinak. Poraďte prosím, jestli mám pokračovat v užívání Detralexu a v jakých dávkách. D+kuji předem za odpověď. S pozdravem, Lenka
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-01 15:15
Dobrý den. Detralex můžete užívat dlouhodobě a k poškození organismu by dojít nemělo. Výrobcem doporučený postup je, při zhoršení potíží s dolními končetinami nasadit Detralex v dávce 2-0-0, případně i vyšší, až 2-2-2 na dobu 1-2 měsíců, po kterých by mělo dojít k ústupu potíží. Poté se Detralex vysadí a vrátit se k němu máte v případě opakování potíží. Nicméně ze zkušenosti vím, že u části pacientů Detralex vysadit pro rychlý nástup potíží po vysazení nelze, tehdy není problém užívat Detralex trvale, pokud Vám vyhovuje dávka 1x1 a má dobrý efekt, pak myslím, že je to v pořádku. Důležitá jsou rovněž režimová opatření, jako ukládání nohou do zvýšené polohy, nošení kompresivních pomůcek, cvičení a podobně.
Vhodnost jízdy na kole a opalování po operaci varixů
Pohlaví nezadáno, 36 let, Karviná
2011-05-13 08:47
Dobrý den, před 2 měsíci jsem absolvovala operaci varixů na lýtku. Chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodná jízda na kole a opalování. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-05-13 08:47
Dobrý den. Jízda na kole vhodná je, opalování vhodné není. Vyloženě ho nezakazuji, ale považuji za vhodné opalovat se opatrně, co nejčastěji si ochlazovat nohy ve vodě a plavat, což je vyloženě prospěšná činnost.
Obavy z operace, vysoká boule na DK, prasknutí žíly
Pohlaví nezadáno, 50 let, Mladá Boleslav
2011-05-11 13:30
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Mám na noze křečové žíly a mám jít na operaci, ale nemám odvahu ji podstoupit. Mám totiž vysoký faktor VIII a tak v rizikových situacích musím píchat clexan. Jinak trpím vysokým tlakem a mám crohnovu chorobu, která mě vyvolává i ten vysoký faktor. Nyní mě včera začalo pálit na noze a myslela jsem si, že mě něco štíplo. Kouknu na nohu a tam modrá vysoká boule, tak jsem si musela bouli zatlačit a ještě asi půl hodiny to hrozně pálilo. Dnes tam mám modřinu a noha trochu bolí. Co to je, když sama žíla praskne. Ještě se mně to nikdy nestalo. Beru jinak každý den detralex ráno 2 tablety. Jinak beru i kortikoidy na crohnovu chorobu. Děkuji za odpověd.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-05-11 13:30
Dobrý den. Myslím, že boule byla křečová žíla s oslabenou stěnou a proto došlo k jejímu vyboulení a praskla na základě Vašeho tlaku. Proto z ní vznikla podlitina. Pokud se Vám s Vašimi křečovými žilami dějí podobné věci, podporuje to doporučení, jít co nejdříve na operaci nebo alespoň důsledně dodržovat režimová opatření při žilní nedostatečnosti. Operaci by bylo vhodné provést při léčbě Clexanem, ke snížení rizika komplikace žilní trombosou.