Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Jedná se o křečové žíly?
Pohlaví nezadáno, 20 let, Chomutov
2011-03-06 11:56
Dobrý den, na nohách mám hodně viditelné žíly, když cvičím, nebo jsem v létě venku, jsou ještě viditelnější. Mám i dost světlou pleť, takže mi hodně prosvítají. Chci se zeptat, jestli se nejedná o křečové žíly a co se s tím dá dělat, skoro kvůli tomu nenosím sukně. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-03-06 11:56
Dobrý den. Je opravdu dost pravděpodobné, že se jedná o křečové žíly. Navrhuji doplnit cévní vyšetření, včetně ultrazvuku žilního systému nohou. Dle nálezu lze poté stanovit, zda by bylo vhodné operační řešení, sklerotizace křečových žil nebo například takzvaná flebotomie. Jinak je vhodné dodržovat takzvaná režimová opatření – dávat co nejčastěji nohy do zvýšené polohy, cvičit, sprchovat nohy chladnou vodou a užívat kompresivní pomůcky.
Hnědá skvrna po operaci
Pohlaví nezadáno, 46 let, Strakonice
2011-02-21 23:30
Dobrý den, 15. prosince jsem prodělala operaci žil pravé nohy klasickým způsobem. Nosím stehenní punčochu během dne, do minulého týdne jsem mazala Liotonem, teď už prý dle lékaře zbytečné. Stále však mám výraznou hnědou skvrnu na stehně. Mohu očekávat, že zcela zmizí? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-21 23:30
Dobrý den. Hnědá skvrna na stehně je vlastně modřina po krevním výronu do podkoží, často přetrvává i léta po zákroku, ale postupem času vybledne.
Suchá kůže v oblasti křečové žíly
Pohlaví nezadáno, 48 let, Liberec
2011-02-12 21:01
Dobrý den,mám křečové žíly 20 let po operaci a 5 let po sklerotizaci, která mi nepomohla. Na lýtku, kde je žíla velká, mám dost suchou kůži a hodně to svědí. Prosím, poradíte mi, čím to mazat? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-12 21:01
Dobrý den. Po operaci a sklerotizaci se v případě vrozené dispozice křečové žíly mají tendenci objevovat znovu. Můžete si mazat kůži například koňskou mastí nebo vepřovým sádlem, pokud máte bolesti křečových žil, pak bych navrhoval například Lioton. Rozhodně bych ve Vašem případě navštívil kožní a případně i cévní ambulanci k vyšetření nohou.
Píchání v lýtku
Pohlaví nezadáno, 41 let, Město neuvedeno
2011-02-08 11:54
Dobrý den. Asi před týdnem mě najednou začalo píchat v lýtku. Bolest je nepříjemná, nejvíce se objevuje v poloze v leže. Po dnešní noci i v sedě i při chůzi. Křečová žíla na lýtku není a netrpím na ně. Léčím se na vysoký tlak a asi půl roku beru detralex, protože mi otékala lýtka. Může se jednat o ucpané cévy?
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-08 11:54
Píchání v lýtku není typickou potíží, svědčící pro žilní trombózu, spíše bych typoval potíže kloubního původu nebo zhoršení takzvané žilní nedostatečnosti, která souvisí s Vašimi otoky nohou, ale musel bych Vás vidět a vyšetřit, protože tímto způsobem mohu opravdu pouze hádat. Proto doporučuji co nejdříve navštívit praktického lékaře, který Vás na základě podrobnějších informací a vyšetření odešle ke specialistovi, ke kterému bude potřeba.
Křečová žíla v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 34 let, praha
2011-02-02 11:07
Dobrý den, jsem v 5. měsíci těhotenství a na vnitřní straně stehna v horní třetině se mi objevila křečová žíla, která mně pobolívá. Je to věc, kterou mohu nějak řešit, nebo se jedná o jev spojený s těhotenstvím a po jeho ukončení odezní? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-02 11:07
Dobrý den. Těhotenství představuje období, kdy se křečové žíly a případně i otoky nohou a bolesti nohou zhoršují a po ukončení těhotenství jsou potíže většinou zmírněny, nicméně křečové žíly často zůstanou, tak Vám tuto otázku nyní nemohu zodpovědět. Nyní Vám mohu poradit dodržování režimových opatření, spočívajících v dávání nohou do zvýšené polohy, cvičení, sprchování chladnou vodou, nošení kompresivních punčoch a případně lokální aplikace heparinové masti, například Liotonu, na bolestivou žílu. Pokud budete mít i po porodu a šestinedělí přetrvávající potíže uvedeného charakteru, navštivte cévní ambulanci s možností provedení ultrazvukového vyšetření a dle výsledku Vám bude navrženo optimální řešení a možnosti odstranění bolestivé žíly.
Křečové žíly
Pohlaví nezadáno, 50 let, vyškov
2011-01-31 14:12
Je mi 50 let, mám tři děti. Během 1.těhotenství se mi udělaly na jedné noze křečové žíly, hlavně pod kolenem. Během dalších dvou těhotenství se to zhoršilo a dostalo i druhou nohu. Asi ve 30 letech jsem byla na sklerotizaci v Praze a 10 let to bylo celkem v pořádku. Pak jsem byla na sklerotizaci tak ve 40 a 42 letech. Teď jsem to chtěla řešit, po těžší práci mě nohy bolí a taky bych chtěla nosit ještě sukně. Byla jsem na vyšetření v krajské nemocnici, tam se s mnou moc nikdo nebavil a hned mi dali termín na klasickou operaci. Pak jsem absolvovala vyšetření u žilního specialisty asi na sonu, říkal, že to na operaci není, předepsal mi Cyklo 3 fort a sklerotizaci mi prý neudělá, protože se to pod koleny špatně dělá nebo nevím. Teď bych potřebovala nějakou dobrou radu - já vím, že je to trvalá nemoc, ale - mám brát ty prášky? Chtěla bych i estetické řešení, ale nemohu nikoho spolehlivého sehnat.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-31 14:12
Dle toho, co píšete, zřejmě nejde o stav, který by vyžadoval větší chirurgické řešení a sklerotizace by zde byla indikována. Nicméně abych mohl ve Vašem případě stanovit nejvhodnější postup a říci Vám k situaci bližší informace, musel bych sám udělat cévní a ultrazvukové vyšetření Vašich nohou a podle obrazu bych se s Vámi domluvil na tom, zda provést nejprve chirurgické operační, či alternativně operační řešení a v tomto případě bych Vám doporučil, kam se na tyto zákroky objednat. Pokud zjistím, že je ve Vašem případě vhodná takzvaná miniflebektomie, pěnová sklerotizace nebo sklerotizace tekutá, zvládli bychom Vámi požadované kosmetické řešení v rámci naší ambulance. Cyclo 3 Fort jsou jedny z nejlepších venotonik, tak jejich užíváním chybu jistě neuděláte, ale pomohou Vám spíše proti otokům a bolestem nohou, než proti křečovým žilám. Pokud budete mít zájem, klikněte na odkaz na stránky naší ambulance a zde se můžete na kontaktním telefonním čísle objednat.
Lýtkové nebo stehenní punčochy?
Pohlaví nezadáno, 62 let, Blansko
2011-01-18 10:43
Dobrý den, syn zdědil moje žilní problémy /jsem po operaci embolie/. Má křečové žíly pod kolenem v místech ohybu. Dle mého názoru by potřeboval kompresi až stehenní, podkolenka mu klouže a zařezává se přímo do žil. Mám pravdu? Pracuje u počítače, takže kolena jsou většinu dne ohnutá. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-18 10:43
Pravda je, že pokud jsou varixy v podkolenní, je z lékařského hlediska vhodnější užívání stehenních punčoch, ale jako muž Vašeho syna chápu, také by se mi nechtělo nosit stehenní punčochy. Krom toho by mělo rozhodnout cévní, ultrazvukové vyšetření nohou, které určí, zda jsou přítomny jen povrchové varixy nebo se jedná o závažnější formu žilní nedostatečnosti, u které jsou již stehenní punčochy opravdu zapotřebí.
Delší stání a sezení
Muž, 40 let, Město neuvedeno
2011-01-12 11:15
Dobrý den, jsem cca 1 rok po operaci křečových žil (stripping VSM). Rád bych se zeptal na následující: Co je považováno za delší stání? Může stání do cca 10 minut zhoršit stav žil? A jak je to, prosím, v případě delšího sezení? Může mít trvalé spaní s podloženými DK nějaký negativní efekt (např. vyšší zátěž žil v oblasti stehen apod.)? Moc děkuji a přeji krásný den. Marek
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-12 11:15
Dobrý den. Pravda je, že ani u stání, ani u sezení není jednoznačně stanoveno, kdy je delší a kdy ne. Je to dáno tím, že u každého člověka je postižení žilního systému různého stupně a vzhledem k tomu bych se přiklonil k tomu, stanovit zátěž dle subjektivních pocitů a tvorby otoků, to znamená, že delší stání nebo sezení se spuštěnými nohami je takové, po kterém máte pocity těžkých nohou, případně další nepříjemné pocity, které žilní nedostatečnost provázejí nebo po kterém Vám nohy otečou. Podkládání nohou a dávání je do zvýšené polohy jak přes den, tak přes noc představuje jedno z režimových opatření, které pomáhá žilnímu systému v odvádění nahromaděné tekutiny z nohou, proto je prospěšné. Také přeji krásný den a v mém případě nyní hezkou noc;-)
Vhodnost sklerotizace
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2011-01-10 10:47
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je sklerotizace nebezpečná? Můj lékař mi ji doporučil. Dočetla jsem se, že je tento zákrok určen k odstranění spíše malých žilek, ale já mám žíly povrchové určitě větší než ty vláskové. Chci jen vědět, jestli mám mít z tohoto zákroku nějaké obavy. Předem děkuji za Vaši radu.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-10 10:47
Dobrý den. Sklerotizace je kosmetický zákrok, jehož smyslem je, aby prosvítající žíly nohou nebyly vidět. Principem je aplikace látky, která žíly poškodí a ty potom zarostou vazivem. Jako každý zákrok i sklerotizace má své komplikace a omezení, proto je vhodné před tímto vyšetřením provést ultrazvukové vyšetření žilního systému a podle výsledku stanovit, zda je v tomto případě optimální variantou sklerotizace, pěnová sklerotizace /určená k uzavírání žilek většího kalibru/ nebo flebotomie /chirurgické odstranění žilek v místním znecitlivění/ nebo větší chirurgický zákrok, řešící situaci operací žil ve větší hloubce v celkové anestesii.
Spojitost erysipel a žilní tromboza
Pohlaví nezadáno, 46 let, Město neuvedeno
2011-01-03 04:13
Dobrý den, prosím o radu. Nad kolenem, na vnitřní straně stehna mám již 25 let křečovou žílu, která dosud nedělala žádné problémy. Po podvrtnutí kolene jsem nosila dva měsíce ortézu a následně prodělala erysipel, tromboflebitídu a flebotrombozu. Veškerá vyšetření byla negativní a důvodem onemocnění byla stanovena dlouhá imobilisace ortézou, která utlačovala danou žílu. Nyní končím půlroční protisrážlivou léčbu a stojím před rozhodnutím, zda dát žílu chirurgicky odstranit. Mohou se problémy opakovat, když již nebude žíla utlačována ortézou? Je možné, že vyvolala erysipel? Může ho vyvolat znovu? Nebude průtok končetinou zhoršen, když bude žíla odstraněna? Bojím se bludného kruhu. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-03 04:13
Dobrý den, při dlouhodobé imobilizaci je flebotromboza relativně častou komplikací. Tromboflebitida bývá s flebotrombozou často spojena, protože v obou případech jde o sraženinu v žilním systému, v případě tromboflebitidy v povrchovém, v případě flebotrombozy v hlubokém. Erysipel je infekční onemocnění, které zvyšuje riziko vzniku žilní trombozy, ale s touto chorobou nemá nic společného. Vaše problémy Vám nezpůsobila křečová žíla, ale imobilizace a pooperační stav, proto odstranění křečové žíly neřeší problém opakování žilní trombosy, pouze problém s uvedenou žilou. Nejrozumnější je z mého hlediska doplnit vyšetření na interní cévní ambulanci včetně ultrazvuku žilního systému nohou a dle toho rozhodnout, zda by bylo vhodné operační či jiné řešení.