Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Vliv sklerotizace na plod
Pohlaví nezadáno, 33 let, Brno
2011-09-22 08:04
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda nevadi klasická sklerotizace před plánovaným těhotenstvím. Mezi plánovou sklerotizací a početím přirozenou cestou (jestli se teda zadaří) je 10 dní – první sklerotizace, poté početí. Nemůže mít sklerotizační látka nějaký vliv na plod? Děkuji mockrát za brzkou odpověď, Jirsenská.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-22 08:04
Dobrý den. Omlouvám se za prodlevu. Myslím si, že nekomplikovaná sklerotizace s odstupem více než měsíce, by pro těhotenství neměla představovat žádné riziko. Přeji hodně štěstí.
Punčochy na cestu letadlem
Pohlaví nezadáno, 60 let, Město neuvedeno
2011-09-21 13:14
Dobrý den, chtěla bych poradit. Mám na noze vystouplé žíly, ale nemám žádný problém, neužívám ani žádné léky. Čeká mě dlouhá cesta letadlem a bylo mi doporučeno, abych si vzala punčochy I. kompresní třídy. Koupila jsem si punčochy i punčocháče, ale mám velký problém je obléci a na stehně škrtí švy, i když mám správnou velikost. Bylo by možné použít místo Aries 140, jen 70? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-21 13:14
Dobrý den. Pokud máte pouze vystupující varixy, bez jiných obtíží, myslím, že by mohly vyhovovat punčochy Aries Avicenum 70. Prosím a přeji šťastnou cestu.
Punčochy v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 32 let, Liberec
2011-09-16 13:57
Dobrý den, jsem v 7. měsíci těhotenství, před 6 lety plicní embolie, pak zjištěn Leiden V, nyní si píchám clexane 1xdenně. Delší dobu před otěhotněním mám malou křečovou žílu na lýtku pod kolenem. Žíly co k ní vedou, jsou teď viditelnější, ale zatím nejsou vystouplé a nebolí. Mám trvat v poradně na předepsání stahovacích punčoch nebo mám ještě počkat? V poradně mi řekli, ať počkám, probírala jsem dotaz jen telefonicky a zapomněla jsem připomenout embolii. Kdy je nejvhodnější doba je začít nosit? Děkuji za odpověď Pavla.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-16 13:57
Dobrý den. V případě zvětšování křečových žil a hlavně v případě otoků nohou nebo pocitů těžkých nohou je indikováno používání stahovacích punčoch, doporučuji si je vyzvednout co nejdříve a co nejdříve je začít používat. Rovněž také ukládat nohy do zvýšené polohy, cvičit a sprchovat nohy chladnou vodou. V případě zhoršování potíží přes tato režimová opatření lze nasadit Detralex nebo Cyclo 3 Fort i v rámci těhotenství. Vhodné by bylo rovněž doplnit ultrazvukové vyšetření žil nohou. Prosím, mějte se hezky. JR
„Propadnutí“ stehenního svalu
Pohlaví nezadáno, 43 let, Hodonín
2011-09-14 11:58
Dobrý den mám jeden dotaz. Již delší dobu sleduji, jak se mi propadá stehenní sval na pravé noze nad kolenem. Oproti levé je to dost znatelné a skoro každý den mi z boku nohy znecitliví skoro celá část nohy, hlavně v leže. Děkuji za jakoukoliv vaši radu.
MUDr. Stanislav Šárník
2011-09-14 11:58
Dobrý den. Vaše potíže by mohly být vertebrogenní, tzn. od páteře. Doporučoval bych navštívit neurologa. Děkuji za dotaz.
Křečové žíly v dutině břišní
Pohlaví nezadáno, 26 let, Benešov
2011-09-07 08:01
Dobrý den, chci se zeptat, od roku 2007 jsem měla bolesti břicha. Podstoupila jsem veškerá možná vyšetření včetně urologie. Před půl rokem mě poslal můj nový gynekolog na laparoskopii, protože jsem začala krvácet při styku. Zjistili, že mám křečové žíly v břiše. Nikdy jsem o tom neslyšela a doktor mi k tomu nic neřekl. Nemám žádné děti a ani nejsem těhotná. Tak bych chtěla vědět, zda to mohla způsobit antikoncepce, jestli to může mít vliv na budoucí těhotenství a jak poznám, že se mi žíly srovnaly do normálu??? Předem děkuji za vaši odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-07 08:01
Dobrý den. Jedná se spíše o otázku na gynekologa, tak napíšu, co vím. Spíše, než v okolí dělohy, bych však hledal příčinu uvnitř, v pohlavních orgánech, hlavně na čípku děložním a trval bych na důkladném gynekologickém vyšetření včetně vaginálního ultrazvuku. Na křečové žíly v okolí dělohy se dá využít venotonikum, například Detralex, že by se ošetřovaly chirurgicky atp., jsem zatím neslyšel. Antikoncepce vliv na křečové žíly mít může.
Vystouplá žíla na obličeji
Muž, 32 let, Praha
2011-09-05 22:29
Dobrý den, za poslední rok se mi již asi 3x stalo, že po fyzické zátěži (aktivní sport) nebo nervovém vypětí, se mi udělala na levém spánku vystouplá žíla, která vede do vlasů směrem k horní části ucha. Zbarvení to nemá, bolest v pravém slova smyslu také ne, ale vnímám to. Do druhého dne se to ztratí. Křečové žíly jsem dosud nikdy neměl, pravidelně daruji krev, nikdy jsem při testech před odběrem na nic nebyl upozorněn. Chci se zeptat, zda-li tomu mám věnovat nějakou další pozornost, nebo zda se jedná o běžnou záležitost. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-09-05 22:29
Dobrý den. Dle Vašeho popisu se opravdu nejspíše jedná o běžnou záležitost. Při vypětí, ať psychickém nebo fyzickém, žíly obličeje naběhnou téměř každému, pouze v rozdílné míře. Pokud Vám to nedělá problémy, nemáte vysoký tlak a nemáte v rámci zátěže jiné potíže, asi bych tomu pozornost nevěnoval, pouze v případě zhoršování nebo potíží.
Krém proti křečovým žilám?
Pohlaví nezadáno, 20 let, Město neuvedeno
2011-08-25 15:17
Dobrý den, v televizi jsem narazila na jednu reklamu, která se týká krému, který by měl údajně způsobit zmizení křečových žil. Chtěla bych se zeptat, zda je to možné? Několik let mám křečové žíly, mám k tomu genetické sklony po matce. Jedná se o krém LIVARIZ. Předem děkuji za odpověd.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-08-25 15:17
Dobrý den. Přiznám se, že s uvedeným krémem zkušenost nemám. Hledal jsem info na internetu, ale nikde jsem nenašel složení a v podstatě ani princip účinku, pouze obchodní informace. O tom, že by užívání jakéhokoliv krému vedlo k vymizení varixů, pochybuji. Informace o zmizení křečových žil, jsem v informacích výrobce nenašel. Tento přípravek ve mně navíc nevzbuzuje důvěru, díky nedostatečným bližším informacím o výrobku. Nicméně, jak píši, s uvedeným preparátem jsem se nikdy nesetkal, proto nemohu zodpovědně potvrdit ani vyvrátit Vaši informaci.
Vhodnost metody radiofrekvenční sonda
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2011-08-23 17:47
Dobrý den, před 4 roky jsem podstoupila sklerotizaci křečových žil. Nyní se mi opět na stejné noze vrátily křečové žíly, četla jsem o metodě odstarnění radiofrekvenční sondou. V článku bylo napsáno, že se tato metoda nehodí pro pacienty, kteří už podstoupili nějakou operaci křečových žil. Chtěla jsem se zeptat, jestli by byla tato metoda pro mě vhodná? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-08-23 17:47
Dobrý den. Doména radiofrekvence je odstranění špatně fungujících žil na hranici podkoží a svalstva, ze kterých se křečové žíly plní. Ani sklerotizace, ani prodělaná operace nejsou důvodem k tomu zákrok neprovádět. Nicméně tento zákrok je třeba jednoznačně indikovat pomocí ultrazvukového vyšetření žil nohou se stanovením funkčnosti, které určí, zda a které žíly jsou k tomuto výkonu určeny. Toto vyšetření je nejlépe provést na specializované cévní ambulanci. Prosím.
Rozsáhlé křečové žíly
Pohlaví nezadáno, 24 let, Město neuvedeno
2011-08-20 22:15
Dobrý den, ve 20ti letech jsem prodělala oboustranou masivni plicni embolii s akutnim cor pulmonare. O rok později jsem otěhotněla. V těhotenství se mi na pravé noze udělaly velké rozsáhlé křečové žíly (jedna žíla mi na pohmat připomíná bouličku). Na těžké nohy beru Detralex, ale pokud jsem delší dobu (několik hodin) v pohybu, začnou mi natékat kotníky. Bolí mě hodně nohy (pocit těžkých nohou), později se přidá mravenčení a v noci mám v nohách křeče. Nekouřím, neužívám hormony, nepiji, mám nemoc dna a jsem silnější postavy. Můžete mi poradit, prosím? Moje ošetřující lékařka mi doporučila odstranění křečových žil, ale nevím, na jaké pracoviště jít a bojím se rekonvalescence, jsem na mateřské dovolené. Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-08-20 22:15
Dobrý den. Podle Vašeho popisu potíží jsou projevem takzvané žilní nedostatečnosti, zhoršené větší statickou zátěží v práci a nadváhou. Navrhuji provést ultrazvuk žilního systému se zhodnocením funkčního stavu žil, nejlépe na specializované cévní ambulanci a dle výsledku rozhodnout, jaké jsou možnosti řešení, zda je vhodná operace a případně kterých žil. Do té doby Vám doporučuji ukládání nohou do zvýšené polohy, cvičení, chladné sprchy nohou a užívání kompresivních punčoch.
Pocit těžkých lýtek
Pohlaví nezadáno, 26 let, Město neuvedeno
2011-08-18 18:03
Dobrý den. Žilní nedostatečnost s otoky a pocity těžkých nohou můžete mít i bez evidentních křečových žil. Pro potvrzení této diagnozy je třeba provést ultrazvuk žil na specializované cévní ambulanci, kde by Vám měli zároveň napsat recept na kompresivní punčochy a poradit, co konkrétně dělat, aby se Vaše potíže nezhoršovaly. Váš praktický lékař by Vám měl vypsat poukaz na vyšetření v této ambulanci a doporučit, na kterou ambulanci se obrátit. Uvedené vyšetření může zároveň ujasnit, zda by ve Vašem případě byl vhodný zákrok na žilním systému, který by Vás uvedených potíží mohl zbavit nebo je alespoň zmírnit.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-08-18 18:03
Dobrý den. Žilní nedostatečnost s otoky a pocity těžkých nohou můžete mít i bez evidentních křečových žil. Pro potvrzení této diagnozy je třeba provést ultrazvuk žil na specializované cévní ambulanci, kde by Vám měli zároveň napsat recept na kompresivní punčochy a poradit, co konkrétně dělat, aby se Vaše potíže nezhoršovaly. Váš praktický lékař by Vám měl vypsat poukaz na vyšetření v této ambulanci a doporučit, na kterou ambulanci se obrátit. Uvedené vyšetření může zároveň ujasnit, zda by ve Vašem případě byl vhodný zákrok na žilním systému, který by Vás uvedených potíží mohl zbavit nebo je alespoň zmírnit.