Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Křečové žíly
Položit nový dotaz
Dlouhodobé užívání Detralexu
Pohlaví nezadáno, 31 let, Město neuvedeno
2011-06-01 15:15
Dobry den. Je mi 31 let. Před 3 roky jsem začala mit problémy s křečovými žílami (křeče, těžké a bolavé nohy). Šla jsem s tim k doktoru, byla mi provedena sklerotizace na obouch DK. Následně mi byl nasazen Detralex 2x denně. V současné době žiji v zahraničí a na kontrolu ke svému lékaři se jen tak nedostanu. A tak se ptám Vás, zda pokračovat v užívání Detralexu. Zkusila jsem Detralex vysadit, ale po nějaké době se noční křeče a bolení nohou vrací. Zejména, pokud požiji alkohol či příležitostně kouřím. V současné době užívám Detralex jednou denně, sportuji a problémy spojené s křečovými žílami nemám. Řeším ovšem dilema, zda doživotní polykání Detralexu neuškodí mému tělu jinak. Poraďte prosím, jestli mám pokračovat v užívání Detralexu a v jakých dávkách. D+kuji předem za odpověď. S pozdravem, Lenka
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-01 15:15
Dobrý den. Detralex můžete užívat dlouhodobě a k poškození organismu by dojít nemělo. Výrobcem doporučený postup je, při zhoršení potíží s dolními končetinami nasadit Detralex v dávce 2-0-0, případně i vyšší, až 2-2-2 na dobu 1-2 měsíců, po kterých by mělo dojít k ústupu potíží. Poté se Detralex vysadí a vrátit se k němu máte v případě opakování potíží. Nicméně ze zkušenosti vím, že u části pacientů Detralex vysadit pro rychlý nástup potíží po vysazení nelze, tehdy není problém užívat Detralex trvale, pokud Vám vyhovuje dávka 1x1 a má dobrý efekt, pak myslím, že je to v pořádku. Důležitá jsou rovněž režimová opatření, jako ukládání nohou do zvýšené polohy, nošení kompresivních pomůcek, cvičení a podobně.
Vhodnost jízdy na kole a opalování po operaci varixů
Pohlaví nezadáno, 36 let, Karviná
2011-05-13 08:47
Dobrý den, před 2 měsíci jsem absolvovala operaci varixů na lýtku. Chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodná jízda na kole a opalování. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-05-13 08:47
Dobrý den. Jízda na kole vhodná je, opalování vhodné není. Vyloženě ho nezakazuji, ale považuji za vhodné opalovat se opatrně, co nejčastěji si ochlazovat nohy ve vodě a plavat, což je vyloženě prospěšná činnost.
Obavy z operace, vysoká boule na DK, prasknutí žíly
Pohlaví nezadáno, 50 let, Mladá Boleslav
2011-05-11 13:30
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Mám na noze křečové žíly a mám jít na operaci, ale nemám odvahu ji podstoupit. Mám totiž vysoký faktor VIII a tak v rizikových situacích musím píchat clexan. Jinak trpím vysokým tlakem a mám crohnovu chorobu, která mě vyvolává i ten vysoký faktor. Nyní mě včera začalo pálit na noze a myslela jsem si, že mě něco štíplo. Kouknu na nohu a tam modrá vysoká boule, tak jsem si musela bouli zatlačit a ještě asi půl hodiny to hrozně pálilo. Dnes tam mám modřinu a noha trochu bolí. Co to je, když sama žíla praskne. Ještě se mně to nikdy nestalo. Beru jinak každý den detralex ráno 2 tablety. Jinak beru i kortikoidy na crohnovu chorobu. Děkuji za odpověd.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-05-11 13:30
Dobrý den. Myslím, že boule byla křečová žíla s oslabenou stěnou a proto došlo k jejímu vyboulení a praskla na základě Vašeho tlaku. Proto z ní vznikla podlitina. Pokud se Vám s Vašimi křečovými žilami dějí podobné věci, podporuje to doporučení, jít co nejdříve na operaci nebo alespoň důsledně dodržovat režimová opatření při žilní nedostatečnosti. Operaci by bylo vhodné provést při léčbě Clexanem, ke snížení rizika komplikace žilní trombosou.
Doporučení pohybového režimu – ano nebo ne?
Pohlaví nezadáno, 56 let, Plzeň
2011-05-05 12:03
Závěr z mého vyšetření žil: Dle USG vyšetření nelze vyloučit parciální flebotrombozu žil bérce, pozitivní i hladina D-dimeru. okamžitě zahájena léčba inj. Fraxiparine a tbl. Warfarin, ale ohledně mého pohyb. režimu si nevím rady. Dle lékařky interního oddělení nemocnice to chce hodně chodit, ale moje praktická lékařka doporučuje co nejméně chůze. Nevím komu tedy mám věřit. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-05-05 12:03
Rozdílná doporučení ohledně pohybového režimu vyplývají ze změny pohledu na věc za poslední léta, kdy původní doporučení, vyhýbat se pohybu a ležet trvale se zvýšenou polohou nemocné nohy bylo na základě studií pozměněno na doporučení podporující pohyb s končetinou staženou elastickou bandáží nebo kompresivní punčochou. Proto doporučení lékařky interního oddělení považuji za správné a současné.
Prevence proti křečovým žilám
Pohlaví nezadáno, Věk neuveden, Město neuvedeno
2011-04-16 21:53
Dobrý den. Chtěla jsme se zeptat, jestli existuje způsob (např.mastičky) na malé fialové žilky na nohách (asi křečové žíly)? A nevíte, jak se tomu dá předcházet? Předem děkuji za odpověd. Zavadilová
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-16 21:53
Dobrý den. Vím, že někteří výrobci kosmetiky takové přípravky vyrábí. Já jsem k těmto metodám skeptický, protože je nutno si uvědomit, co by to muselo být za mastičku, která dokáže při lokální aplikaci žílu uzavřít. Spíše preferuji metody, jako jsou sklerotizace, případně laserové odstraňování těchto metliček. Prevenci představují režimová opatření, užívaná při onemocnění chronickou žilní insuficiencí, jejímž projevem je mimo jiné i výskyt křečových žil. Sem patří ukládání nohou do zvýšené polohy na noc, a když je to možné i přes den. Cvičit. Sprchovat nohy chladnější vodou. Nosit kompresní pomůcky, jako jsou stahovací punčochy a případně se dá uvažovat i o takzvaných lymfatických masážích. Nejlépe je poradit se specializovaným cévním lékařem ohledně odstraňování křečových žil.
Koupel po sklerotizaci
Pohlaví nezadáno, 26 let, Praha
2011-04-15 10:42
Dobry den, chtela bych se zeptat,jak dlouho po sklerotizaci zil se nemohu koupat? doktor mi povedal,ze tri dni mam nosit pancuchy 24hodin,a pak jeste tyden je nosit pres den,ale mohu se uz po tech trech dnech normalne vykoupat? Diky moc
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-15 10:42
Dobrý den. Úzus našeho pracoviště je ten, že za dva dny po zákroku, do kterých se počítá i den, kde je zákrok proveden, můžete večer sundat punčochu, odstranit kompresní tampóny a nohy si osprchovat. Další dva dny je nutné mít kompresní punčochy přes den a poté přes noc s možností se večer osprchovat. Následujících 14 dnů je vhodné nosit kompresní punčochy vždy přes den a na noc je možnost si je sundat. Nicméně je vhodné respektovat doporučení pracoviště, kde Vám zákrok prováděli.
Prasknutí žíly na DK
Pohlaví nezadáno, 45 let, frydek místek
2011-04-03 19:41
Dobrý den, v pátek mi na zadní části levé nohy pod kolenem směrem k lýtku praskla asi žíla - mám dvě velké modřiny velké asi 10cm, noha mi tak divně trne, jezdím na vysokozdvižném vozíku, celou směnu mám nárt směrem dolů, protože mám krátké nohy a nedosáhnu úplně na pedál. Navíc jsem v pátek zvedala hodně težké předměty,t o je má běžná náplň práce. Co mám dělat? Chladit, ztáhnout, divně mi v té noze pulzuje. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-03 19:41
Dobrý den. Doporučuji se objednat k vyšetření na specializované cévní ambulanci s provedením ultrazvuku žilního systému, kde by Vám měl lékař doporučit nejvhodnější postup a případně řešení pro Váš konkrétní případ. Do té doby bude vhodné pokud si necháte praktickým lékařem předepsat kompresivní punčochy a venotonikum – lék na zpevnění žil a zlepšení žilního návratu.
Praskání žilek – dodatek k dotazu č. 143
Muž, 52 let, Kojetín okr.Přerov
2011-04-01 06:52
Mám několik let křečové žily. Trpim na záněty, beru pravidelně ANOPYRIN 100mg. Když pociťuji zánět, začnu užívat DETRALEX. Asi 1 rok mi praskají žily. Nevím, co mám dělat. Cévní lékař mne posílá na operaci aniž by mi udělal nějaké vyšetřeni. Z operace mám strach. Nevím, co mám od toho očekávat. Na chirurgii mne museli udělat exscise fibrosní tkaně s trombotisovanou žilou nad zevním kotnikem vlevo – histol.-sutura,krytí. Začala mi stříkat krev zničeho nic. Děkuji za odpověd, Vožda.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-01 06:52
Dobrý den pane Vožda. Odpovídal jsem na Váš dotaz číslo 143 a tato odpověď by měla odpovídat i tomuto dotazu. Pouze doplním, že užívání Anopyrinu jako prevence žilní trombózy smysl nemá a pokud jej neberete i z jiného důvodu, nepovažuji jeho užívání za nutné.
Sklerotizace nebo laser?
Pohlaví nezadáno, 20 let, Město neuvedeno
2011-03-31 07:37
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám metličky na pravé noze, chci se objednat na sklerotizaci. Budou mě napichovat každou žilku zvlášť nebo stačí jeden vpich a kdy je vhodnější laser? Děkuji za odpoveď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-03-31 07:37
Dobrý den. V případě sklerotizace metličkových křečových žil se napichuje vždy centrální žilka, ze které se plní sklerotizační látkou její větvičky. Laser má smysl tehdy, pokud jsou metličky opravdu hodně jemné a je problematické je napíchnout a oblast s metličkami není velká, protože v opačném případě se laserový zákrok značně prodraží. Já osobně doporučuji zákroky laserem v případě výskytu metliček v obličeji nebo v jiných oblastech, kam aplikovat sklerotizační látku není vhodné.
Alternativy operace křečových žil
Muž, 52 let, Kojetín okr.Přerov
2011-03-29 08:28
Dobrý den. Mám asi 30 let křečové žily. Před 15 roky jsem chtěl jít na operaci, ale cévnim lékařem mi bylo řečeno, že je to zbytečné, že jsou horši nohy. Ale teď mám strach a nevim, co mám dělat. Asi před 6 roky jsem dostal zánět, že jsem nemohl stoupnout na nohy. Teď, když cítím, že jde do nohy zánět, nechám si napsat DETRALEX, který mi pomůže a předejdu silnému zánětu. Jenomže se mi žily zhoršily natolik, že mi začaly praskat, stači se nechtěně škrábnou a krev začne stříkat. Už asi dvakrát mi na chirurgii museli zašit - byla provedena exscise fibrsní tkáně s trombotisovanou žílou nad zevním kotnikem vlevo-histol.-sutura, krytí. Beru ANOPYRIN už několik let. Doktor mě žene na operaci, ale já mám strach - aniž by mi udělal nějaký vyšetřeni a vysvětlil, o jaký zákrok by se jednalo. Nebylo by nějaké řešení jiné léčby, která by mi pomohla aspoň na 4 roky. Předem děkuji za radu.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-03-29 08:28
Dobrý den, chápu to tak, že máte rozsáhlé křečové žíly, že jste prodělal žilní trombosu, že Vám na cévní chirurgii poradili operační řešení, ale ultrazvuk žilního systému proveden nebyl. Mé doporučení spočívá v tom, že by bylo vhodné doplnit cévní vyšetření na specializované cévní ambulanci s provedením ultrazvukového vyšetření žil. Dle tohoto vyšetření by Vám měl cévní specialista poradit optimální zákrok. Jako alternativu klasického chirurgického zákroku mohu doporučit ke zvážení provedení zákroku laserem nebo radiofrekvenční sondou, což jsou metody v současné době již běžné a rozšířené. Tyto zákroky nejsou bohužel hrazené zdravotními pojišťovnami a jejich cena se pohybuje mezi 10000,- až 20000,- Kč.