Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Otoky nohou
Položit nový dotaz
Těhotenství a pocit těžkých nohou
Pohlaví nezadáno, 29 let, Město neuvedeno
2011-01-18 18:38
Dobrý den, jsem v 7 měsíci těhotenství, trápí mě pocit těžkých nohou. Často tedy chodím na procházky, odpočívám s nohami podloženými - stočeným ručníkem, polštářkem apod. Začala jsem používat Varixinal krém a vše se zlepšilo. Postupuji správně? Děkuji moc.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-18 18:38
Dobrý den, postupujete správně a svědčí pro to i ústup Vašich potíží. Dalšími opatřeními, která lze využít je užívání kompresivních punčoch, které Vám může předepsat Váš praktický lékař nebo podpůrných punčoch, které lze koupit volně. Pokud byste trpěla výraznými potížemi, lze využít i léčbu medikamentózní - měsíční kůra Detralexem nebo Cyclo 3 Fortem, které mohou užívat i těhotné ženy a může Vám je rovněž předepsat Váš praktik. Prosím.
Otoky pod koleny
Pohlaví nezadáno, 21 let, Praha
2011-01-09 10:25
Dobrý den, prosím o radu. Mám otoky pod koleny, ze začátku jsem měla i problémy s bolestmi po delší chůzi. Otoky se nezvětšují, ale přetrvávají. Několik kilo jsem přibrala, ale nadváhou netrpím. Kotníky mi neotékají, pouze ta část pod koleny.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-09 10:25
Dobrý den. Čistě na základě Vašeho dotazu je obtížné stanovit diagnózu. Mohlo by se jednat o žilní insuficienci, kterou by bylo vhodné diagnostikovat cestou cévní ambulance s možností provedení ultrazvukového vyšetření. Také by mohlo jít o otoky arthtrogenního původu, od kolenních kloubů, které by bylo vhodné vyšetřit cestou ortopedické ambulance.
Kotník - vazy
Muž, 27 let, Praha
2010-12-17 12:27
Dobrý den,před třemi týdny jsem měl úraz kotníku (podvrklý kotník + natažené vazy). Druhý den mi byla dána dlaha a poté sádra na 10 dní. Po celou dobu jsem užíval Warfarin. Nicméně dnes mi sundali sádru a kotník je stále nateklý, pohyb bolestivý a hybnost stejná. Bylo mi řečeno, že mám být dalších čtrnáct dní bez nášlapu, vázat stahovacím obvazem a mírně cvičit hybnost. Dotaz zní, zda je tento postup běžný, nerad bych měl nějaké následky, zvlášť, když kotník je stále oteklý jako před sádrou. Díky.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-12-17 12:27
Nejsem traumatolog, tak se vyjadřuji k záležitosti, ve které se já sám spoléhám na traumatology, nicméně jak přetrvávání otoku po odstranění sádry, tak i doporučení, která Vám byla dána, považuji dle svých zkušeností za obvyklá. Pokud by otok a bolestivost stále přetrvávala, byl bych pro doplnění ultrazvuku žilního systému postižené končetiny.
Vhodnost HA
Pohlaví nezadáno, 37 let, Brno
2010-12-15 19:54
Dobrý den. Je mně 37 let a asi 7 let užívám HA Mirelle, se kterou jsem velmi spokojena. Asi před 2 lety mně začaly otékat lehce obě DK. Lékařkou mně byla stanovena Dg. Lymphedema prim. EI I urg. gr I- II. Onemocnění máme v rodině. Jsem štíhlá, nekouřím, aktivně sportuji a lékařka mně zakázala užívat HA. Opravdu nemohu užívat žádnou HA? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-12-15 19:54
Myslím, že je to hlavně věc přístupu každého jednoho lékaře. Já u pacientek s otoky nohou HA nezakazuji, ale nabízím jako jednu z variant opatření ke zmírnění potíží, přičemž záleží samozřejmě hlavně na míře potíží u pacientky. Doplnil bych u Vás ultrazvuk cév nohou, pokud jste již uvedené vyšetření neabsolvovala.
Spojitost zvýšení váhy s otoky nohou
Pohlaví nezadáno, 36 let, Znojmo
2010-12-07 19:30
Dobrý den. Už od 20-ti let se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy. Mám nadváhu, ale asi 8 let jsem si váhu udržovala na stejné hodnotě. Za poslední rok jsem přibrala 3 kg a mám pocit, že my natékají nohy nad koleny. Vypadají jako nalité vodou. Může mít tento problém spojitost s žilním onemocněním, nebo je to jen projev zvýšení váhy? Měla bych kvůli tomu podstoupit nějaké vyšetření? Děkuji za odpověd.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-12-07 19:30
Dobrý den. Pokud máte nadváhu, která ještě vzrostla, je zde možnost zhoršení funkce žilního systému, také je dost pravděpodobná příčina v poruše odtoku lymfy z nohou, která bývá u obézních pacientů častým problémem. Navrhuji nejprve návštěvu praktického lékaře a poté případně cévní ambulanci s možnosti ultrazvukového vyšetření a dle výsledku pak případně kožní ambulanci s lymfologickým zaměřením.
Otoky v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 26 let, hodonin
2010-12-02 21:03
Dobry den, co pomáhá na otoky v těhotenství?
MUDr. Josef Rotnágl
2010-12-02 21:03
Na otoky v těhotenství je hlavní využívat režimová opatření. Obecně všechna tato opatření spočívají v pomoci žilnímu systému v odvádění krve z nohou k zabránění hromadění tekutiny v nohách. Patří sem jednak ukládání nohou do zvýšené polohy, cviky se zapojováním lýtkových svalů, sprchování nohou chladnou vodou a užívání kompresivních punčoch kompresivní třídy II. /360 DEN/ nebo alespoň podpůrných kompresivních punčoch /140 DEN/. Další možností je masírování lýtek s použitím mastí, jako je třeba mast z koňského kaštanu nebo masti obsahující heparin nebo hirudin. V případě otoků a bolestí nohou neustupujících přes tato režimová opatření je možné nasadit některé z venotonik, které jsou možné užívat v těhotenství, jako je například Cyclo 3 Fort nebo Detralex.
Těžké lymfedémy – defekty nohou
Muž, 67 let, Jindřichův Hradec
2010-11-22 19:15
Moje žena má 67 roků, zhruba 40 let trpí lymfatickými otoky nohou. Pokud je doma v J. Hradci, otoky má. Odjedeme na letní byt do Plzně, otoky se zdvojnásobí. Bere Furon, nikdo ji nikdy neléčil. Nyní je stav takový, že ji kůže popraskala, desinfikujeme ji, strupy pomalu opadají, ale z nohy stále něco vytéká. Nevystoupí již ani na obrubník u cesty, stále sedí, nohy má deformované, nic neobuje. Nyní má objednánu obuv na míru, ale 6 měsíců a stále nic. Nechávala si soukromě dělat lymfomasáže dvakrát týdně po 400 Kč. Nyní ve stavu končetin to již nejde. Dnes byla u cévního lékaře, který ji řekl - “Vám již není pomoci, měla jste začít před 40 léty“. Chodi po doktorech a 40 let nikdo nic a co teď? Prosím o záblesk naděje, nevím si rady. Žena má 145 výšku a váha přesanuje stovku (kolik nevím, ale asi dost). Schody a cokoli je dnes problém. Je prosím Vás nějaká pomoc? Žena je znechucena, ale chce žít, dá se takhle déle vegetovat. Omlouvám se.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-11-22 19:15
Dobrý den. Musím říci, že situace, ve které se Vaše žena ocitla, je opravdu vážná, kombinace extrémní nadváhy s těžkými lymfedémy, defekty nohou a z toho vyplývající porucha pohyblivosti neposkytuje příliš prostoru k jakýmkoliv opatřením. Já bych navrhoval hospitalizaci na kožním oddělení s intenzivní lokální péčí o nohy, ve které je nutné pokračovat i nadále doma. Je třeba dávat pozor na metabolickou rovnováhu cestou interní péče. Nutná je následná péče cestou ambulance zaměřené na lymfatický systém, nejspíše kožní, nebo cévní s prováděním lymfatických masáží. V medikacích beru Furon jako nutné zlo a jako léčba otoků zapříčiněných lymfedémem a žilní nedostatečností by se měl užívat až na posledním místě. Vhodný by byl Detralex ve vyšší dávce 2-2-2 nebo aspoň 2-0-2. Léčba není jednoduchá a bohužel ani levná, ale jak jsem napsal, stav nohou Vaší ženy je bohužel vážný.
Otoky nohou spojené s podávanými léky
Pohlaví nezadáno, 70 let, Litvínov
2010-11-06 00:05
Několik let se léčím na VT lékem, který se jmenuje Accuside. Tento týden mi byl změněn za Prestanci a otekly mi nohy v kotnících. Paní doktorka mi lék změnila na Prestarium. Zatím nohy otékají. Nemůže to být tím, že původní lék byl na odvodnění a nové léky jsou jiného složení? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-11-06 00:05
Accuzide opravdu obsahuje složku hydrochlorothiazidu, což je lék na odvodnění. Na zmírňování otoků nohou se podílet může, pokud je však tento otok způsobený jinou příčinou než zhoršenou srdeční funkcí, je tato forma léčby otoků nevhodná. Prestance obsahuje kombinaci složku takzvaného ACEI, který je obsažen také v Accuzide a amlodipin, což je lék, po kterém u části pacientů otoky vznikají nebo jsou zhoršovány. Tudíž považuji výměnu za Prestarium, které tuto složku neobsahuje, za správný krok. Pokud Váš lékař nepovažuje za vhodné diuretikum obsažené v Accuzide navrhuji počkat, zda se při nastavené léčbě otoky neztratí, pokud se tak nestane, navrhuji opět kontaktovat Vašeho lékaře.
Zlomené vnější hlezno
Muž, 24 let, Město neuvedeno
2010-10-28 13:52
Dobrý den, chtěl bych se optat, zda po sundání sádry z nohy (zlomené vnější hlezno) budu moci hned řídit nebo je potřeba určitou dobu docházet na rehabilitace. Děkuji a přeji pěkný den.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-10-28 13:52
Dobrý den, neznám konkrétně Váš případ, předpokládám sice, že po sundání sádry budete moci řídit, ale nejsem traumatolog, ortoped ani chirurg a je určitě lepší tento dotaz směřovat na odborníka s touto specializací.
Otok nohy po Achillovce
Pohlaví nezadáno, 34 let, praha
2010-10-18 20:55
Dobrý večer, mám týden sundanou sádru /měla jsem ji 7 týdnů/ po utržené Achillovce. Noha a hlavně kotník mi neustále otéká a opuchá. Chtěla bych se zeptat co s tím? Je to normální. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-10-18 20:55
Dobrý večer. Otoky nohou po sundání sádry, kterou jste měla delší dobu, jsou vcelku běžná záležitost, nicméně pokud otok přetrvává delší dobu po odstranění sádry, je třeba vyloučit žilní trombosu, která mohla vzniknout v rámci sádrové fixace. V případě podezření na tuto záležitost je vhodné doplnit ultrazvukové vyšetření žil postižené končetiny. Pokud se neprokáže, nejspíše se jedná o otok lymfatického původu. V tomto případě je vhodné dodržovat režimová opatření, jako je komprese končetiny, cviky, aplikace lymfodrenáží neboli lymfatických masáží a aplikace alfa aescinu, případně dalších venotonik. Každopádně prasknutí Achillovy šlachy, s následnou dlouhodobou sádrovou fixací je vážná záležitost s dlouhodobou léčbou, se kterou je třeba počítat.