Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Otoky nohou
Položit nový dotaz
Problémy s otoky DK při hormonální terapii
Pohlaví nezadáno, 46 let, Pelhřimov
2011-07-18 00:52
Dobrý den. Moje maminka - 46 let. Užívá léky na zvýšený krevní tlak. Jela na dovolenou k moři a začala ještě užívat lék na oddálení menstruace. Po dvou dnech jí dost natekly nohy - nárty a kotníky. Vysadila prášky na oddálení menstruace a cca po třech dnech je nepatrné zlepšení. Na dovolené bude ještě týden. Přes noc se otoky zmenší, ale během dne se opět vrátí. Chci se zeptat, zda hrozí vážné onemocnění např. trombóza atd. Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2011-07-18 00:52
Dobrý den. Hormonální terapie obecně zvyšuje pravděpodobnost potíží jako otoky DKK a subjektivní problémy. Pokud byly tyto popsané potíže, již hormonální terapii neberte. Jinak na otok, pokud vznikne, mám nejlepší zkušenost s Cyclo 3 fort 1-0-1 a kompresívní terapie třída II. Tyto rizikové faktory + hormonální terapie mohou mít za následek i vznik žilní trombózy. Děkuji za dotaz.
Pocit oteklých nohou
Pohlaví nezadáno, 24 let, Město neuvedeno
2011-06-25 10:20
Dobrý den, mám problém s pocitem oteklých nohou, obzvláště v poslední době, večer když ulehnu, tak mám strašný tlak v nohou. Nevím, co s tím mám dělat, nemohu mít nohy pouze natažené, musím je skřížit a nejlépe pokrčit, aby tlak nebyl takový, je to velmi nepříjemné, někdy až bolestivé. Mohli byste mi, prosím, pomoci vyřešit tento problém?Mnohokrát děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-25 10:20
Dobrý den. Vyřešit tento problém čistě na základě Vašich údajů bohužel nelze. Je třeba doplnit specializované cévní vyšetření s ultrazvukem cévního systému nohou. Mohu Vám prozatím poradit ukládat co nejčastěji nohy do zvýšené polohy, cvičit, sprchovat nohy chladnou vodou, nosit kompresivní punčochy a případně vyzkoušet kůru takzvanými venotoniky.
Otoky nohou po poznávacím zájezdu
Pohlaví nezadáno, 56 let, Kladno
2011-06-24 09:44
Dobrý den, v březnu jsem absolvovala poznávací zájezd, který byl dost náročný na chození. Od té doby mi natékají nohy od kotníků dolů. Mám sedavé zaměstnání a nadváhu, neberu žádné léky, nikdy jsem vážně nebyla nemocná, jsem si vědomá, že málo piji, snažím se dodržovat pitný režim, ale moc mi to nejde. V současné době jsem začala držet očistnou a redukční dietu a současně dodržovat pitný režim, ale mám problémy vypít i 1,5 l denně. Nohy mám oteklé až k prstům hlavně ráno, když vstávám a bolí mě, během dne to rozchodím. Pomohl by mi větší přísun tekutin, případně nějaké čaje? A co přípravky volně prodejné v lékárnách, třeba Antistax, Lionel atd.?
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-24 09:44
Dobrý den. Pitný režim je vhodné dodržovat samozřejmě nejen z hlediska cévního, ale z hlediska správné funkce celého organismu a je vhodné dle počasí vypít minimálně 2-3 litry tekutin. Pokud Vám od poznávacího zájezdu začaly otékat nohy a otoky neustupují, je vhodné navštívit praktického lékaře a dle jeho nálezu případně doplnit i specializované cévní vyšetření s provedením ultrazvukového vyšetření žilního systému. Jinak je vhodné ukládat nohy do zvýšené polohy co nejčastěji a to i přes noc. Dále cvičit, užívat kompresivní pomůcky, chladit nohy chladnými sprchami a případně absolvovat kůru léčby takzvanými venotoniky. Z preparátů, které nejsou na lékařský předpis a jsou volně prodejné, bych nejspíše doporučil preparát Mobiven. Z lokální léčby považuji za vhodný Lioton gel.
Vhodnost HA u léčby žilní trombózy
Pohlaví nezadáno, 44 let, N. Město n. Met.
2011-06-08 19:28
Dobrý den, prosím o radu. 8 let užívám HA Mirelle. Nyní se léčím s Flebotrombozou. Je mi 44 let, vážím 55kg/168cm. Hormony užívám, protože jsem od 38 let měla nepravidelnou menstruaci. Můj gynekolog navrhuje Mirenu. Moc díky za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-08 19:28
Dobrý den. HA, ať se jedná o jakoukoliv, bohužel není v případě flebotrombózy doporučovaná. Navrhuji doplnit odběry na zvýšenou srážlivost krve. Nemohu Vaši věc kompletně posoudit, protože nevím, jak rozsáhlá je Vaše trombóza a neznám Vaši kompletní anamnézu. V době léčby žilní trombózy však hormonální antikoncepci doporučit nemohu.
Bolavé oteklé lýtko
Pohlaví nezadáno, 41 let, mladá boleslav
2011-06-05 15:33
Dobrý den. Obracím se na vás s dotazem, který se týká bolavého, oteklého pravého lýtka. Začalo to v únoru, vystoupily mi žíly, lýtko je stále nateklé, o 2.5 cm širší než levé, na pohmat bolí, v ohybu bolí, nebo když dám nohu do fajfky. Byla jsem 2krát v angiologické ambulanci, na ultrazvuku, ortoped, kožní, neurolog, odběry krve na DDimery a zatím bez výsledku. Teď užívám Recoxu, Detralex a milgamma-injekce. Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-05 15:33
Dobrý den. Vaše potíže vcelku odpovídají žilní tromboze nebo stavu po prodělané tromboze. Navrhuji ve Vašem případě provést ultrazvuk přímo na specializované cévní ambulanci s posouzením funkčnosti a takzvané suficience neboli dostatečné funkce cévního systému. Je možné, že žilní tromboza poškodila část žilního systému, nyní je již zprůchodněná, ale zhoršená funkce žil přetrvává. Mohlo by se také jednat o zhoršení žilní nedostatečnosti, které by uvedené ultrazvukové vyšetření mohlo také posoudit. Také by bylo vhodné doplnit interní vyšetření s posouzením funkce ledvin a srdce.
Bolesti pod jizvou po operaci KŽ
Pohlaví nezadáno, 66 let, Praha
2011-06-01 18:19
Dobrý den, jsem měsíc po operaci křečových žil. Je normální, že mám bodavé bolesti pod jizvou nad kotníkem, ostatní jizvy jsou jen trochu citlivé, vůbec nebolí. Týden jsem nohu bandážovala pružnými obinadly, pak elastickou punčochou, kterou stále nosím ve dne i v noci. Děkuji, s pozdravem Nizlová
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-01 18:19
Dobrý den. Nejspíše se jedná o dráždění nervových zakončení v místě jizvy, ale bylo by vhodné provést ultrazvuk místa bolestivosti k vyloučení jiné příčiny. Radil bych navštívit chirurgickou ambulanci v nemocnici, kde Vám zákrok prováděli. S pozdravem Rotnágl.
Otok nohou, modré žilky
Pohlaví nezadáno, 65 let, praha
2011-04-18 17:08
Je mi 65 let a mám za sebou dost nemocí. Nejdříve rakovinu, potom mi odebrali levou ledvinu, mám nehezké nohy. Zda se mi i pilz. Posledni dobou mi natéká levá noha kolem kotníku a též i na druhé straně a mám pocit asi 15 cm pod kolenem jako bych měla mravence. Také mi nohy boli. Začína mi natékat i noha pravá. Mám cukr a pichám si insulin. Bohužel jsem kuřák, 51 let. Vím, že bych měla přestat. Mám velký strach. Na nohách mám též dost modrých žilek.U lékaře jsem ještě nebyla, bojim se. Děkuji Vám za radu. Dana
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-18 17:08
Myslím, že není čeho se bát a je vhodné objednat se u cévního specialisty v místě Vašeho bydliště, kde bude možné pomocí ultrazvukového vyšetření zhodnotit stav Vašeho žilního řečiště a navrhnout vhodný postup. Nebál bych se, že Vás bude kdokoliv nutit do zákroku, do kterého by se Vám nechtělo. Myslím, že to, zda si vyberete dodržování režimových opatření k prevenci dalšího zhoršování stavu Vašich žil nebo případně některý ze zákroků, které žilnímu systému Vašich nohou pomohou, je zcela Vaše volba a nikdo Vám nemůže cokoliv vnutit.
Druhy odstranění KŽ, anestesie
Pohlaví nezadáno, 49 let, Praha
2011-04-15 08:06
Jaké druhy odstranění KŽ mohu absolvovat a v jaké anestesii? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-15 08:06
Jako první věc je třeba si uvědomit, že výběr metody na odstraňování křečových žil závisí na druhu a uspořádání těchto žil, což se dá určit pomocí kvalifikovaného ultrazvukového vyšetření, provedeného nejlépe cévním specialistou, který by Vám poté měl poradit, která z metod je nejvhodnější ve Vašem konkrétním případě, případně, které z metod u Vás připadají v úvahu. Škála zákroků je široká a zahrnuje tekutou sklerotizaci, pěnovou sklerotizaci, což jsou punkční metody bez anestesie či umrtvení. K odstraňování malých, metličkových žilek je někdy používán povrchový laser, který místní, ani celkovou anestezii rovněž nevyžadují. Další metodou je miniflebektomie, malý chirurgický zákrok v místním znecitlivění s vytažením rozšířené žilky. Další metodou je takzvaný podvaz rozšířených spojek mezi hlubokým a povrchovým žilním systémem, který bývá prováděn dle uvážení chirurga v místní nebo celkové anestezii. Rovněž laserové či radiofrekvenční odstraňování žil se dá provádět v celkové nebo místní anestesii, většinou, dle zažité praxe daného pracoviště. A konečně chirurgický zákrok na větších povrchových žilách, takzvaných safénách je nutné provádět v anestesii celkové. Ale jak jsem předeslal, výběr metody je nutné přizpůsobit konkrétní situaci na Vašem žilním řečišti.
Nateklé kotníky a nárty
Pohlaví nezadáno, 50 let, Brno
2011-04-07 09:59
Dobrý den, mám stále nateklé kotníky a nárty. Každý den nosím kompresivní podkolenky, otoky jsou menší, ale nárty mám oteklé hodně a ty mě i hodně bolí. K tomu artrózu kolen, ostruhu na patě a ještě k tomu od kolene dolů pocit, že stojím na nějakém dřevěném špalku a ne na své noze. Celý den v práci stojím. Měřím 170 cm a vážím 90 kg.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-07 09:59
Dobrý den. Ve Vašem případě by bylo vhodné doplnit cévní vyšetření s ultrazvukem žilního systému na specializované cévní ambulanci k zpřehlednění žilního systému a stanovení podílu postižení žilního systému na Vašich potížích a navrhnutí možností léčby.
Vyšetření otoků nohou bez doporučení od PL
Pohlaví nezadáno, 36 let, Město neuvedeno
2011-04-04 20:44
Dobrý den, otékají mi nohy od kotníků až ke konečkům prstů, dodržuji pitný režim, mám sedavé zaměstnání, ale snažím se nohy během pracovní doby procvičovat, v rámci možností sportuji, při výšce 160 cm vážím 66 kg. Otoky prakticky neustávájí a nohy mě dost bolí a jsou těžké. Převážně pravá noha je oteklá prakticky neustále a někdy se mi stává že ztvrde lýtko a nemohu s nohou chvilku pohnout. Několikrát jsem navštívila praktického lékaře, ale na základě krevního obrazu jsem prý v pořádku a nohy mám vyvyšovat. Poradíte, kam se mohu obrátit a to bez doporučení praktického lékaře? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-04 20:44
Dobrý den. Pokud máte takto výrazné potíže a Váš praktický lékař Vám nechce napsat doporučení na specializované cévní vyšetření s provedením ultrazvuku žil, uvažoval bych o jeho výměně. Jinak je možné se objednat a nechat se vyšetřit i bez doporučení od praktického lékaře s přípisem v dokumentaci, že Vám poukaz na uvedené vyšetření odmítl vypsat.