Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Otoky nohou
Položit nový dotaz
Oteklá noha po sundání sádry
Pohlaví nezadáno, 60 let, Ostrava
2010-10-12 16:55
Dobrý den, po dvou měsících mi sundali sádru (zlomenina bérce). Jelikož se léčím s roztroušenou sklerózou, tak jsem byla ležák, protože druhou nohu mám málo funkční. Zatím ještě nesmím plně zatěžovat, jen rozcvičovat ztuhlé hlezno. Zkoušela jsem nohu postavit na zem a jen jemně zatlačit do podlahy a velmi mě bolí paty a pod prsty, skoro jako by mi někdo vrazil do paty nůž. Je to normální, přejde to postupně rozcvičováním? Nohu mám oteklou v kotníku, to asi patří k věci. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-10-12 16:55
Dobrý den, pokud máte otok a výraznou bolestivost v noze po sundání sádry, je třeba provést cévní vyšetření, s ultrazvukem cév oteklé končetiny, které rozhodne, zda se jedná pouze o otok po sundání sádry s bolestí kloubu po zlomenině a imobilizaci a zda nejde o žilní trombosu. Mějte se hezky.
Vliv substituční terapie Angeliq
Pohlaví nezadáno, 50 let, Moravská Třebová
2010-09-18 20:50
Před 17 lety jsem byla na operaci varixů na obou nohách. Stav byl asi 5 let dobrý. Avšak pak došlo znovu k jejich obnovení. V zimě nosím stehenní zdravotní punčochy a v létě užívám detralex nebo ginkor fort (nejsem obezní). Pravidelně chodím na pletismografii. Před rokem jsem podstoupila gynekologický zákrok, byla mi odebrána děloha i vaječníky. Lékař mi doporučil užívat hormonální substituční terapii angeliq. Mám dojem, že se mi křečové žíly zhoršily a otékají mi nohy kolem kotníků. Je tento stav ovlivněn HST? Nebylo by lépe, abych uživala přirodní estrogeny? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-09-18 20:50
Jisté je, že tendenci ke tvorbě varixů máte, ale pokud byly po zákroku zmírněny potíže na 5 let, jednalo se o úspěšný zákrok. Je třeba si vždy položit otázku, jaká by byla situace, kdybyste tento zákrok neprodělala. Mimo pletysmografii bych doporučoval provést ultrazvuk zaměřený na žilní systém a díky němu zjistit, zda není možnost operačního řešení, který by Vám pomohlo potíže zmírnit. Stran hormonální substituce, je i u uvedeného preparátu zhoršování varixů a žilní insuficience celkově, relativně často popisovaným nežádoucím účinkem. Záleží na míře Vašich potíží s otoky a varixy a na nutnosti užívání substituce. Po poradě s Vašim gynekologem a po vyšetření na osteoporosu bych se o přechod na přírodní estrogeny pokusil a dle efektu na Vaše potíže a kontrol v centru na osteoporosu je ponechal vysazené.
Otékání kontíků již během dne
Muž, 64 let, České Budějovice
2010-09-12 08:22
Kolem kotníků mi začaly otékat nohy již běhěm dne. Každý večer mám kolem kotníků pěknou pneumatiku, ráno je vždy vše v pořádku. To i v případě, že chodím a nemám žádnou extrémní námahu a ani dlouhodobě nesedím. Dříve to bylo pouze po dlouhodobém sezení, např. při jízdě v autobusu apod. Mám budíka, užívám léky varfarin, rytmonol, egilok, sortis a agen. Tento rok po celonoční jízdě autobusem mi obě nohy výrazně otekly / levá více / a navíc jsem měl nohy červené jako když mi prosakuje krev. Je prosím nějaká léčba, je to nějak pro srdce škodlivé, kromě sezení s nohama nahoře, kdy otok nevzníká, ale to se nedá dělat celý den. Je nějaká prevence? Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-09-12 08:22
Dobrý den, děkuji za dotaz. Ve Vašem případě se nejspíše jedná o postupné zhoršování žilní insuficience. Určitý vliv by na Vaše otoky mohlo mít ještě srdíčko, ale dle Vašeho popisu nevím jak je na tom funkčně a tento problém musí řešit Váš kardiolog, případně internista a pokud by se na Vašich otocích podílela špatná srdeční funkce, bylo by na zvážení nasazení léků podporujících močení. Vliv by mohla mít i léčba Agenem, který u části pacientů způsobuje nebo zhoršuje otoky nohou. Z mého cévařského hlediska Vám doporučím jednak nechat si vyšetřit žíly nohou ultrazvukem, nejlépe od internisty cévního zaměření. Jde o zjištění stupně poškození žilního systému a také k posouzení, zda by nepomohl chirurgický zákrok na žilním systému. Stran konservativní léčby je dobré jak uvádíte dávat nohy do zvýšené polohy, nejen přes den, ale i v noci – kdy je dobré podkládat je třeba polštářem. Pokud se nevyhneme zátěži, je vhodné užívat kompresivní pomůcky. Dále je vhodné nohy držet stranou od nadměrné tepelné zátěže a snažit se je ochlazovat „kde se jen dá“, například chladnými sprchami. Dobré je nepodceňovat cvičení „proti otokům“. Při zhoršení můžeme vyzkoušet venotonika – léky zlepšující mikrocirkulaci a omezující tvorbu otoků a případně také kompresivní masáže neboli lymfodrenáže.
Antikoncepce YAZ - příčina zhoršení cév?
Pohlaví nezadáno, 45 let, Město neuvedeno
2010-08-11 08:45
Dobrý den, je mi 45 let a otékají mi obě nohy od kolen dolů. Začalo to otoky kotníků a nyní i lýtka. Nohy jsou pevné jako by byly nafouklé, ale nebolí. Asi 1,5 roku užívám antikoncepci YAZ. Při užívání antikoncepce mám také křeče v nohou, to řeším užíváním tablet hořčíku. Užíváním antikoncepce se mi zlepšil PMS, který jsem měla, bolest prsou a upravil men.cyklus, ale teď začaly ty otoky nohou, tak nevím, co mám dělat. Děkuji za radu.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-08-11 08:45
Dobrý den. Ve Vašem případě se jedná o klasický problém toho, že lék prospěšný na jednu potíž, může druhou potíž způsobovat a je třeba se rozhodnout, co Vás víc trápí. V případech jako je Váš, většinou doporučuji jednak vyzkoušet různé varianty hormonální antikoncepce, i když zrovna YAZ považuji z cévního hlediska za dobrou antikoncepci. Dále doporučuji vyzkoušet dodržovat režimová opatření při varixech – to znamená dávat nohy do zvýšené polohy, cvičit, užívat kompresivní pomůcky a co se týče léků vyzkoušet venotonika, na křeče hořčík, případně protikřečovou směs, dále například lymfodrenáže. Samozřejmě je třeba doplnit cévní vyšetření včetně ultrazvuku a zvážit, zda není ve Vašem případě indikované provedení chirurgického zákroku. Pokud všechny tyto metody selžou a potíže s otoky se přes všechna opatření zhoršují, je třeba se opět rozhodnout zda antikoncepci nevysadit, samozřejmě po poradě s gynekologem.
Noha po sundání sádry
Muž, 34 let, Město neuvedeno
2010-07-10 19:34
Dobrý den, jsem čerstvě po sundání sádry po zlomenině bérce, s nehybností kloubů jsem smířen. Je mi jasné, že se to musí pomalu rozpohybovat. Zajímá mě, proč mi neustále otéká oblast kotníku a nártu a jestli použít nějaké léky proti otokům, Wobenzym a nebo opravdu jen chladit a ovazovat. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-07-10 19:34
Dobrý den. Otok kotníku po fraktuře a sádře je vcelku běžná záležitost a většinou bývá způsoben takzvaným lymfedémem. Zde bych mimo Vámi uvedená opatření doporučil léčbu Detralexem. Také bych doporučil ultrazvukové vyšetření žil na oteklé končetině, k vyloučení žilní trombózy.
Utvoření puchýřů, otok nohou
Muž, 30 let, Brno
2010-07-01 17:59
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na názor nebo také poděkoval za pomoc. Zhruba před dvěma měsíci jsem si v práci - pracuji jako číšník- sedl s bolestmi nohou a poté chvilce se mi na nohách utvořily puchýře, nohy natekly a já se již nezvedl. Odvezla mne RLP přímo do nemocnice, kde jsem byl přijat a následně hospitalizován na interně. Zde jsem absolvoval terapii Prednisonem 20mg, léků proti bolesti a alergickým stavem - Dithiaden a Xyzal. K tomu mi bylo uděláno vyšetření kožní, odebrány vzorky na parainfekce, Orl vyšetření, rengen nohou, sono cév, rtg plic a srdce. Vše bylo negativní. Po odeznění příznaků mne propustili a s tím samým mne za 2 dny přijaly nazpět. K tomu přibylo neurologické, dermatologické a vyš.ledvin. Opět vše negativní. Jen s tím rozdílem, že puchýře se slijí po nějaké době do modřin a zmizí. Je to i krátkodobé. Večer se udělají a ráno nejsou. Nikdo si neví rady a nedokáží říci, co to je.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-07-01 17:59
Dobrý den. Samozřejmě čistě na základě Vašeho popisu nemohu jasně říci, o co se jedná, ani posoudit tíži stavu. Dle mého názoru by se mohlo jednat o vaskulitidu, čili zánět drobných tepen s následným jejich poškozením. Toto postižení bývá součástí takzvaných systémových onemocnění, která vyšetřuje, a hlavně léčí revmatologie a odpovídalo by tomu, že Vaše potíže odezněly po Prednisonu. Je potřeba také provést komplexní vyšetření na takzvanou parainfekční případně paraneoplastickou příčinu – vyloučit postižení cév při základním infekčním nebo nádorovém onemocnění. Nechci Vás strašit a je možné, že se jedná o dekompenzaci chronické žilní insuficience při větší tepelné a statické zátěži, čemuž by odpovídal rychlý ústup potíží v průběhu noci. Jak jsem již uvedl, nejedná se o záležitost snadno rozlousknutelnou a chtělo by to Vás vyšetřit a vyslechnout s kompletní dokumentací.
Pocit nafouknutých nohou
Pohlaví nezadáno, 50 let, Město neuvedeno
2010-06-12 13:19
Dobrý den, mám pocit těžkých nohou, někdy se mi i špatně chodí, těžko zvedají nohy, taky mi otékají, mám takový pocit jako bych je měla nafouknuté a při dřepu jako by se mi chtěli roztrzhnout. Někdy mne bolí a někdy ne. Největší otoky se mi dělají na chodidlech mírně nad kotníky a pak nad koleny. Nohy mám pokryté popraskanými žilkami a v některých místech koncentrace těchto žilek vypadá jako modřina. Mám sedavé zaměstnání. Na cévním vyšetření jsem byla, a již dobu beru detralex, nově jsem dostala cyclo 3fort. Zjistili mi dědičnou zvýšenou srážlivost krve. Pokud si zmáčknu pokožku na nohou, zůstane přesný otisk prstů v žlutobílé barvě, který po chvíli odezní. Nyní mi byly doporučeny podpůrné punčochy, ale nedokážu si představit jak je budu nosit v horkých letních dnech, neboť v současné době procházím i hormonálními změnami a jsem často a nečekaně slitá potem. Co s tím? Co by jste mi doporučil?
MUDr. Josef Rotnágl
2010-06-12 13:19
Děkuji za dotaz  Vzhledem k tomu, že jste prošla cévním vyšetřením a základní informace a doporučení o léčbě žilní insuficience máte, pokusím se vymyslet, co by Vám mimo vyjmenovaná opatření ještě mohlo pomoci. Vzhledem k intenzitě Vašich potíží bych navrhoval ultrazvukové vyšetření zaměřené na možnost chirurgického řešení, které by mohlo pomoci. Dále ze stran venotonik /Detralex, Cyclo 3 Fort/, bych navrhoval užívat je v době větší zátěže a výraznějších potíží, například přes léto, kdy se nedají užívat kompresivní punčochy a jindy bych je nechal vysazené. Přes léto je důležité dbát také o ostatní opatření „proti otokům“. Sem patří ukládání nohou do zvýšené polohy, cvičení, chladné sprchy co nejčastěji. Další možností jsou lymfodrenáže, to znamená manuální nebo mechanické masáže nohou zaměřené na evakuaci otoku z nohou. Také je důležité držet se v parných dnech co nejvíce „v chládku“ a vzhledem k vyššímu riziku vzniku žilní trombózy zajistit dostatečný přísun tekutin – vypít minimálně 2 litry denně. Kompresivní punčochy v největších parnech určitě nenoste, je důležité, aby Vám v nich bylo dobře a ne, abyste se v nich uvařila.
Darování plazmy - možná příčina otoků nohou?
Pohlaví nezadáno, 33 let, Město neuvedeno
2010-06-12 12:26
Dobrý den, můj dotaz spočívá, zda může být příčina otoků nohou od kolen dolů tím, že daruji plazmu. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-06-12 12:26
Děkuji za dotaz. Nedostatek bílkovin v organismu může otoky způsobovat a krevní plazma velké množství bílkovin opravdu obsahuje, ale u dárců krevní plazmy jsou velice pečlivě kontrolovány ukazatele stavu organismu, včetně hladiny bílkovin v krvi. Tudíž jsou významné ztráty bílkovin, které by vedly ke vzniku otoků u dárců, prakticky vyloučeny.
Nutnost bandážování DK při operaci
Pohlaví nezadáno, 55 let, Město neuvedeno
2010-05-26 19:48
Dobrý den, ráda bych věděla, jestli je během operace křečových žil metodou EVLT nutné obvazovat i neoperovanou končetinu. Může mít nezabezpečení neoperované DK nějaké důsledky? Jaké jsou možné pooperační komplikace a případná rizika tohoto způsobu operace? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-05-26 19:48
Dobrý den. Během laserové operace křečových žil EVLT /Endovenous Laser Treatment/ nebo v případě radiofrekvenční indukční termoterapie RFITT což jsou alternativní operační zákroky ke klasickým operacím varixů, je druhá končetina bandážována, stejně jako při jiných operačních zákrocích, po operaci však již bandáž této končetiny nutná není a obvykle bývá doporučováno bandážování operované končetiny na týden až 14 dní po zákroku. Komprimování končetin při operačních zákrocích, ať již bandážemi nebo elastickými punčochami se používá ke snížení rizika vzniku žilní trombózy, které zvyšuje právě operační zákrok. Nejčastějšími komplikacemi uvedených operačních zákroků je vznik hluboké žilní trombózy, případně vznik hematomu neboli krevní podlitiny v místě vstupu do žilního systému. Dalšími komplikacemi mohou být zánět v povrchové žíle a takzvané parestesie, čili nepříjemné pocity v operované noze, charakteru mravenčení nebo podobných pocitů, které jsou dány poškozením nervu v sousedství intervenované žíly.
Neznámá příčina otoků
Pohlaví nezadáno, 48 let, Strakonice
2010-05-12 08:18
Dobrý den, nohy mi otékají při sezení, při stání ale i při delší chůzi, kdy mi otékají i prsty na rukou. Po vyšetřeních srdce, cév, ledvin a plic mi v žilní poradně řekli, že se někdy (jako v mém případě) příčina otoků nezjistí a musím si sama vyzkoušet, co mohu a co mi vadí. Předepsali mi kompresní punčochy a tím byl můj problém pro ně vyřešen. Při dovolené loni u moře mi ale nohy tak bolely a natékaly, že se to skoro nedalo vydržet. Nedovedu si představit, že bych u moře nosila kompresní punčochy. I když beru Detralex, otoky jsou nesnesitelé. Je možné, že se příčina otoků nezjistí? OL mě na žádné jiné vyšetření neposlal. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-05-12 08:18
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že Vám otékají i prsty na rukou se dá usuzovat na podíl i jiné než žilní příčiny na onemocnění a otocích, proto je dobře, že Vám uvedená vyšetření byla provedena. Pravdou je, že u části pacientů dochází k výrazným otokům a potížím i při minimálním nálezu na cévním systému. Může se jednat o onemocnění, kdy jsou postiženy především drobné, periferní cévy nebo lymfatický systém. V těchto případech je vhodné jednak důsledně dodržovat režimová opatření při žilní nedostatečnosti, dále je dobré zkusit lymfatické masáže nohou. Důležité jsou rovněž pravidelné cévní kontroly s ultrazvukem žilního systému, kde se může časem objevit zdroj otoků, který může být chirurgicky řešitelný. V létě u moře samozřejmě kompresní punčochy nenoste, je důležité, aby Vám opatření pomáhala, ne abyste se uvařila. Zde je například dobré co nejvíce plavat a držet nohy ve vodě a pokud možno je bránit před rozpařením na sluníčku právě častými koupelemi.