Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Otoky nohou
Položit nový dotaz
Modřiny na dolní končetině
Muž, 78 let, LITVÍNOV
2011-03-11 18:58
Prosím, mám dotaz, tatínek má cukrovku a otékají mu nohy. Bere pouze na močení FURON a otoky jsou stálé, ještě bere Atram na srdce. Prosím o nějakou radu, jedna noha jde až do modrofialova. Děkuji Vám.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-03-11 18:58
Těžko posoudit, zda je u Vašeho tatínka dominantní příčina otoků srdeční nebo žilní. Pro žilní by svědčil nedostatečný efekt Furonu a modré zbarvení nohy. Zde bych doporučil dodržovat režimová opatření při žilní nedostatečnosti – dávat nohy do zvýšené polohy, cvičit, bandážovat nebo užívat kompresivní punčochy. Také je možné zkusit efekt venotonik, což jsou léky na zlepšení žilního návratu.
Lymfodrenáže čtyřkomorové
Pohlaví nezadáno, 40 let, Havířov
2011-03-10 00:33
Dobrý večer. Poslední dobou mne hodně bolí nohy, nemám křečové žíly ani zánět. Pracuji jako prodavačka. Chtěla bych si koupit lymfodrenáže čtyřkomorové. Je to dostačující jako prevence? Děkuji za odpověď. Petra
MUDr. Josef Rotnágl
2011-03-10 00:33
Dobrý den. Naše ambulance je vybavena profesionálními lymfodrenážními přístroji značek Lymfoven a BTL. S nimi mám zkušenost, že většině pacientů s bolestmi nohou na podkladě zhoršené žilní nebo lymfatické drenáže končetin udělají velice dobře a mají i preventivní smysl stran rozvoje žilní nedostatečnosti a zhoršování klinických příznaků. Nicméně se jedná o přístroje, jejichž cena se pohybuje kolem 60000,-, resp. 100000,-. Se čtyřkomorovými přístroji zkušenosti nemám. Spíše bych si zjistil, zda někde v okolí Vaší práce nebo Vašeho bydlení není ambulance nebo salon vybaven těmito profesionálními zařízeními a tam bych se domluvil na kůře lymfatických masáží.
Pomůže Wobenzym na otok nohou?
Muž, 44 let, Město neuvedeno
2011-03-03 16:36
Dobrý den, mám dotaz . Můj táta 71.let má oteklou levou nohu - od kolena (koleno zatím né) dolů až po chodidlo. Už se nevejde do kalhot, normální nohavice je moc úzká a ani do bot. Pomalu ale jistě noha stále otéká , už to trvá asi 2 roky, ale k lékaři nechce jít, protože se bojí, že by mohl přijít o nohu. Má jí červenou asi potrhané žilky a na povrchu odlupující se malé šupinky. Nevíte, o co by mohlo jít? A myslíte si, že by bylo možné to léčit? Třeba nějaké tabletky? Slyšel jsem, že na otoky pomáhá WOBENZYM. Mohlo by to pomoct? Podotýkám, že do nemocnice ho nedostanu. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-03-03 16:36
Jak už jsem psal v předchozí odpovědi na Váš dotaz, návštěva lékaře by byla velice vhodná, nemusí jít rovnou do nemocnice, ale bylo by vhodné vyšetřit příčinu otoku. Wobenzym vyzkoušet můžete, nicméně jeho indikace jsou spíše jiné než otoky nohou.
Tvrdá a bolestivá lýtka
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2011-02-28 10:42
Dobrý den, mám posledních asi 6 dnů problém s lýtky. Jsou tvrdé a pobolívají, mám pocit, jako by mi měly prasknout. Připadám si, jako bych je měla přiškrcené ponožkou, nosím ale volné ponožky ani žádne stahující oblečení. Ještě jsem u lékaře nebyla. Mám sice sedavé zaměstnání, ale často chodím pěšky, cvičím a pohybu mám dosti. Pracuji na krátký a dlouhý týden, takže ani pravidělně nesedím. Měřím 165 a vážím 60kg. Beru antikoncepci Atrizia asi 7 měsíců (předtím Triquilar). Před 14 dny jsem měla zánět a dostala jsem Biseptol, po kterém jsem se však po týdnu osypala. Byl mi vysazen den před ukončením léčby a nyní je vše v pořádku. Každodenně užívám Alerid (již 3 roky) na alergie, bez kterého nemůžu už fungovat. Chtěla jsem se zeptat, co bych měla po lékaři požadovat za vyšetření a popřípadě, zda tyhle náhlé problémy může způsobovat některý z léků či antikoncepce.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-28 10:42
Dobrý den. Podle Vašeho popisu se nejspíše jedná o zhoršení takzvané žilní nedostatečnosti. Bylo by vhodné navštívit praktického lékaře a ten by měl indikovat dle svého úsudku další vyšetření. Měla byste se objednat na vyšetření v cévní, neboli angiologické ambulanci s možností provedení ultrazvukového vyšetření žilního systému. Myslím, že by bylo vhodné, aby Vám zatím Váš praktický lékař zkusil napsat některé z venotonik, které byste měla měsíc užívat, dále kompresivní punčochy, které byste měla nosit v případě dlouhého sezení nebo stání. Také byste v rámci Vašich možností měla ukládat nohy do zvýšené polohy, na noc je podkládat polštářem, sprchovat je chladnou vodou a cvičit s nimi. V případě nedostatečného efektu těchto opatření je na místě úvaha o vysazení hormonální antikoncepce, která často potíže, které uvádíte vyvolává nebo zhoršuje.
Čím dál větší otok na DK
Muž, 44 let, Praha
2011-02-27 19:19
Dobrý den, mám dotaz . Můj táta 71 let má oteklou levou nohu - od kolena (koleno zatím né) dolů až po chodidlo. Už se nevejde do kalhot, normální nohavice je moc úzká a ani do bot. Pomalu ale jistě noha stále otéká , už to trvá asi 2 roky, ale k lékaři nechce jít, protože se bojí, že by mohl přijít o nohu. Má jí červenou asi potrhané žilky a na povrchu odlupující se malé šupinky. Nevíte, o co by mohlo jít? A myslíte si, že by bylo možné to léčit? Třeba nějaké tabletky? Podotýkám, že do nemocnice ho nedostanu. Děkuji za odpověď. (email : Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-27 19:19
Dobrý den, na základě Vašeho popisu je stanovit diagnózu opravdu těžké. Mohlo by se jednat o stav po žilní trombóze nebo po zánětu lymfatických cest. Mohlo by jít například o útlak žil nebo lymfatických cest v pánvi nádorem. Pokud by se jednalo o žilní trombózu, je to život ohrožující stav, u kterého je riziko embolie plicní, která je častou smrtelnou komplikací této nemoci. Vzhledem k těmto skutečnostem apeluji na Vás a Vašeho otce, abyste navštívili lékaře. Každopádně je vhodné ukládat uvedenou končetinu do zvýšené polohy, na noc ji podkládat polštářem, bandážovat elastickým obinadlem. Z preparátů, které jsou vhodné u poruchy funkce žilního nebo lymfatického systému a jsou zároveň volně prodejné, bych doporučil například Mobiven.
Pokračování - Červené skvrny na DK
Pohlaví nezadáno, 55 let, Město neuvedeno
2011-02-23 12:24
Zašla jsem tedy za lékařem, který je kožní i má žilní poradnu a na sklerotizaci jsem k němu chodila. Je svědomitý, známe se léta, ale přesto mě jeho slova, že je to normální stav, adekvátní mému nálezu, neuklidnila. Nenašla jsem rady ani na internetu, jestli pomohou nějaké bylinky... zkoušela jsem konopnou mast a různá mazání na žíly... prosím o radu, bojím se zdravotního zhoršení a ani jako estétovi :-) se mně na nohy dobře nekouká :-(... Moc Vám děkuji za odpověď, Dagmar.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-23 12:24
Vážená Dagmar, platí to, co jsem napsal v minulé odpovědi, rozhodně bych vyzkoušel uvedená režimová opatření a doplnit ultrazvuk žil, se zhodnocením funkčnosti žilního systému.
Červené skvrny na DK
Pohlaví nezadáno, 55 let, Město neuvedeno
2011-02-23 12:23
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu: Po 30. roce a dvou porodech mě začaly vystupovat křečové žíly na nohou (otec je měl také), ale nebolely, kromě zánětu žíly v lýtku, ale toho jsem se časem zbavila. Několikrát jsem absolvovala sklerotizaci. Nadváhu mám pouze mírnou, cvičím, zdravě se stravuji, nikdy jsem nekouřila, HA brala až do přechodu; nohy mažu a snažím se o ně pečovat, ale k večeru jsou oteklé - přispívá k tomu i mé zaměstnání: buď sedím nebo stojím. Poslední tři roky jsem na sklerotizaci nešla, ale okolo kotníků až ke koleni se mně udělalo množství červených skvrn přibl. 5 cm, trochu jako rudé modřiny; ráno to jde, ale večer vypadají dost hrůzostrašně. Myslela jsem, že to jsou pozůstatky vpichů, nějaká alergie, ale během těch tří let, co už tam nechodím, vůbec nemizí, ale naopak se zhoršují. Učím i několik lékařek a ony mě straší, že tak začínají bércové vředy.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-23 12:23
Dobrý den. Uvedené skvrny pravděpodobně s žilní nedostatečností souvisí. Ve Vašem případě bych považoval za nejvhodnější návštěvu cévní ambulance s možností provedení ultrazvukového vyšetření žilního systému. Dle tohoto vyšetření bych stanovil, zda by bylo vhodné operační řešení, sklerotizace nebo režimová opatření a podle toho dále postupoval. Zatím užívejte kompresivní punčochy, snažte se v rámci možností ukládat nohy do zvýšené polohy a sprchujte je chladnou vodou. Můžete vyzkoušet některé z venotonik, které Vám může předepsat Váš praktický lékař.
Otoky prstů na nohou
Pohlaví nezadáno, 24 let, Město neuvedeno
2011-02-04 08:31
Dobrý den, asi před půl rokem mi otekl prsteníček na pravé noze. Nepřikládala jsem tomu důležitost, ačkoliv otok vznikl jen tak, bez příčiny. Před dvěma měsíci mi opět natekl prsteníček, tentokrát na levé noze. Dnes ráno vstanu a na každé noze jsem měla tři oteklé prsty (od malíčku po prostředníček). Musím třikrát zaklepat, že jsem prozatím žádné velké zdravotní koplikace neměla, proto mě trochu bolestivé, na omak štiplavé otoky zarážejí. Mohu Vás poprosit o radu kam s tím, popřípadě čím by to mohlo být způsobeno? Předem Vám moc děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne, T. Malá.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-04 08:31
Dobrý den. Otoky prstů mohou být na podkladně kloubních zánětů a v tom případě by bylo vhodné, aby Vás Váš praktický lékař poslal na revmatologické vyšetření nebo se může jednat o otoky na podkladě poruchy cévního zásobení, nejspíše na podkladě takzvané vasoneurosy, která by měla být vyšetřena na cévní ambulanci. V každém případě bych se šel nejdříve ukázat praktickému lékaři, aby rozhodl, která příčina je ve Vašem případě pravděpodobnější a které vyšetření byste měla absolvovat jako první.
Otok nohou nad kotníky
Muž, 36 let, Město neuvedeno
2011-01-25 16:01
Dobrý den, mám oteklé nohy nad kotníky přibližně půl roku. V poslední době mám levou nohu oteklou více a začínají mně kůží protékat kapičky vody, mám nadváhu. Dá se s tím něco dělat? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-25 16:01
Dobrý den. Ve Vašem případě považuji za nutné nechat se vyšetřit na cévní ambulanci s možností provedení ultrazvukového vyšetření a dle výsledku zvolit další postup. Dle Vašich informací se jedná nejspíše o lymfedém, který by bylo nejlepší řešit cestou lymfologické ambulance, ale nejprve je třeba navštívit ke zhodnocení ambulanci cévní.
Opětovné otékání a červenání lýtka
Pohlaví nezadáno, 56 let, Šumperk
2011-01-22 21:54
Dobrý den.V dubnu 2010 mi začal otékat levý kotník a červenat lýtko. Mírně to bolelo. Cévní lékař provedl kontrolu průchodnosti žil. Vše bylo v pořádku. Odeslal mě ke kožnímu lékaři a ten na flebografii. Tam vyhodnotili, že mám uzávěr dist.žil na bérci vlevo s kolaterálním oběhem. Na interně určili trombozu dist.bérce I.sin. Píchala jsem si týden Fraxiparin, a pak užívala až do teď Warfarin. V září na flebografii zjistili, že se můj stav nezlepšil. Před 3 týdny mi začal otékat pravý kotník a červenat lýtko. Trombózu bych neměla mít - je to prý jištěno Warfarinem. U cévního lékaře opět vše v pořádku. Podotýkám, že nekouřím a neberu žádné hormony. Neužívám žádné jiné léky. Jsem však dost unavená a bolí mě záda. Prosím o Váš názor, co si o mém zdravotním stavu myslíte a co byste poradil, jak dál léčit. /Punčochy zdravotní nosím/. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-01-22 21:54
Dobrý den. Žilní trombosu lze dostat i při warfarinizaci, jednak tehdy, pokud je warfarinizace neúčinná, při poddávkování Warfarinu, kdy je hodnota INR nižší než 2. Další možností, proč můžete dostat i při účinně nastavené léčbě Warfarinem žilní trombosu, je vrozený nebo získaný stav zvýšené srážlivosti krve. Pokud Vám již jednou cévní lékař nepoznal žilní trombosu a projevy onemocnění jsou stejné, doporučoval bych se nechat vyšetřit na jiné cévní ambulanci nebo doplnit flebografii, jako v prvním případě. Stav zvýšené srážlivosti krve bych nechal vyloučit či dovyšetřit na hematologické ambulanci, dle výsledku by bylo nutné upravit léčbu, například ve smyslu kombinace Warfarinu s jiným protisrážlivým lékem nebo ponechání na déledobější léčbě Fraxiparinem.