Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Vliv kyseliny listové na Warfarin
Pohlaví nezadáno, 26 let, Město neuvedeno
2011-02-24 12:42
Dobrý den, můžu užívat v tabletách kyselinu listovou a i když užívám každý den 1 tabletu 5mg warfarin? Má nějaký vliv kyselina listová na warfarin? Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-24 12:42
Kyselina listová, čili vitamín B6 ani další z vitamínů řady B nejsou uváděny jako léky ovlivňující účinnost Warfarinu. Je třeba omezit přísun vitamínu K a být obezřetný stran vitamínu C, které účinnost Warfarinu snižují.
Prodělaná žilni trombóza
Pohlaví nezadáno, 26 let, ratíškovice
2011-02-21 19:09
Dobrý den, už jsem vám psala, /riziko žilni trombózy/, ultrazvukové vyšetřeni - dopplerovské vyšetření žil PDK, Stp Hžt. Zobrazen žilní systém od zevních ilických žil až po plitealí krajiny,z obrazen též prox. úsek žilniho systému bérce, etažovitě pak žíly berce. Zobrazené žilní kmeny jsou normálního průběhu, přiměřené šíře, lumen anechogenní, na příčném řezu plně kompresibilní /jen minimální zesílení stěny na 1mm na VP/. V barevném záznamu jsou žíly průchodné a směr správný. Ve spektrálním záznamu je v žilách monofazický tok a respiračními variacemi, augumentační manévry vedou ke zrychlení venozního toku. Asi bych měla počitat s tim, že budu warfarin brát pořád, když v testu vyšlo, že mám vyšší srážlivost? Jěšte jsem se chtěla zeptat, co bych měla používat na otoky v těhotenstvi? Děkuji moc za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-21 19:09
Dobrý den. Dle uvedeného popisu jsou následky patrné ultrazvukem po prodělané trombóze pouze minimální. Jak jsem psal, i rizikové faktory laboratorní nejsou výrazné, nicméně by bylo vhodné, pokud již nebyl proveden, doplnit odběr na hladinu homocysteinu v krvi a v případě zvýšené hladiny bych nasadil kyselinu listovou /Acidum Folicum/. Jinak bych doporučoval ve Vašem případě léčbu nízkomolekulárním heparinem pouze po dobu těhotenství a v případě kojení, přechod na dobu šestinedělí /nízkomolekulární heparin není vhodné podávat u kojících žen/ a po šestinedělí bych Warfarin vysadil. V případě otoků dodržujte režimová opatření, jako je ukládat nohy do zvýšené polohy, cvičit, sprchovat končetiny chladnou vodou, nosit kompresivní punčochy. V případě, že přes tato opatření jsou otoky a potíže výrazné je možné podávat u těhotných některá venotonika, jako jsou Cyclo 3 Fort, případně Detralex.
Souvislost tlaku v lýtku s trombózou
Pohlaví nezadáno, Věk neuveden, Město neuvedeno
2011-02-20 22:45
Dobrý den, poslední dobou mám neustále tlak v pravém lýtku, babička měla nedávno trombózu, možná si to jen namlouvám, ale chci se zeptat, zda by to mohl být příznak trombózy a jak ta souvisí s kavitací (neivazivni liposukci), v současné době ji totiž podstupuji jednou do týdne a v kontraindikacích jsem našla právě trombózu. Děkuji moc za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-20 22:45
Dobrý den. Tlaková bolest v lýtku je opravdu jedním z nejdůležitějších příznaků žilní trombózy, nicméně se nejedná o příznak příliš specifický, protože může být způsobený celou řadou jiných příčin. Proto by bylo vhodné, zvláště pokud podstupujete kůru kavitací, ukázat se u Vašeho praktického lékaře, s tím, že dle posouzení Vaší anamnézy a klinického obrazu posoudí, zda je třeba provést ultrazvuk žilního systému, případně specializované cévní či jiné vyšetření.
Riziko žilní trombózy - mutace a prodělaná žilní trombóza
Pohlaví nezadáno, 26 let, ratíškovice
2011-02-19 12:52
Dobry den, už jsem vám psala jednou - spojitost žilni trombózy s těhotenstvím. Doktorka mi tvrdila, že mám mutaci mthfr heterozygot, ale zjistila jsem v nemocnici, že mám homozygot mthfr C677T. Výsledky z interny, trombofilni stavy: protein C 86%/70-130%/, antitrombin III 109% /80.000-120.000%/, 85 protein S 69% /50-140/, 205 izolace dna vyizolovano, 206 FVL G1691A negativní, 208 MTHFR C677T pozitivni homozygot. Dále mi dělali testy na protrombiny z krve, kterou mi brali v srpnu a vyšlo, že mám vyšši srážlivost, ale lékař mi neřekl, o kolik a musim jít na další krevní test. Inr mám 2,46. V lednu jsem byla na ultrazvuku a už mám žily průchodné, jen minimální rezidium na VP do 1mm. Stále mám pravé stehno silnější o 3 cm a trochu někdy tužší, mam kvůli tomu brát warfarin až do konce června a v červenci jít opět na doppler. Chtěli bychom se snažit o dalši miminko přišti rok od léta - jaký to bude mit vliv na dalši tehotenstvi? Budu si muset ředit krev už od začátku těhotenství nebo už před těhotenstvim? Když jsem se ptala doktora na interně, tak řikal, že bych musela chodit na hematologii. Může tuto mutaci zdědit můj syn? Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-02-19 12:52
Dobrý den. Máte riziko žilní trombosy dané jednak mutací, kterou uvádíte, ale kterou přesto, že je v homozygotní a tím pádem rizikovější formě, nepovažuji za vážnou. Druhým faktorem, přispívajícím k většímu riziku žilní trombózy, který považuji za významnější, je stav po prodělané trombóze. Vzhledem k Vašim potížím předpokládám, že máte porušený systém žilních chlopní, ale musel bych podrobně znát Váš ultrazvukový nález. Obávám se, že bude v případě Vašeho těhotenství nutné po celou dobu aplikovat nízkomolekulární heparin k zabránění opakování žilní trombózy, ale nasadil bych jej až po otěhotnění. Před otěhotněním bude nutno vysadit Warfarin, osobně bych jej vysadil na jaře nebo až na podzim, protože léto představuje pro vznik žilní trombosy rizikovější období a v tuto dobu by se Warfarin vysazovat neměl. Váš syn tuto mutaci zdědit může, ale jak jsem psal, nepovažuji ji za výrazně rizikovou.
Spojitost žilní trombosy s těhotenstvím
Pohlaví nezadáno, 26 let, Město neuvedeno
2010-11-18 21:25
Dobry den,v roce 2009 jsem otěhotněla, těhotenstvi bylo bezproblemové, ale otekaly mi nohy, tyden před porodem mně jedna noha začala bolet,stehno při chůzi i v klidu. V pátek 16.7. mi gynekolog poslal do porodnice, kde mi udělali ultrazvuk žil-dopler, ale nic tam nebylo. Dávali mi Detralex. Noha mně začala více bolet v neděli, to už jsem měla začít rodit, ale v pondělí malému padaly ozvy a museli mi udělat císaře. Dva dny jsem byla na JIP, pak jsem šla na 6-ti nedeli, noha začala být minimálně nateklá, ale v pátek mi zase natekla a začala bolet, v sobotu jsem šla domů. V pondělí jsem jela k cévnímu chirurgovi, kde mi udělal ultrazvuk a zjistil, že mám ve stehně a v břiše trombozu. Pak jsem jela do nemocnice, kde jsem byla 3 týdny, píchali mi Clexane, beru Warfarin, mam ho brat až do ledna. Ve stěhně už je průchodná žíla, v břiše se začíná zprůchodňovat. Taky mi zjistili, že mám mutaci MTHFR heterozygot. Beru Cyclo 3 fort a Warfarin 3x celou a 4x půlku v týdnu 5mg tableta. Po 6-ti nedělí jsem byla u gynekologa a ten mi říkal, že jsem musela mit trombozu už před porodem, je to možné? Zajímalo by mě, za jak dlouhou dobu můžu otěhotnet? Pan doktor na interně mi říkal, že bych si musela píchat injekce na ředění krve. Další dít bychom chtěli za 2,5 roku. Taky mne v těhotenství bolela záda, tak jsem se málo hýbala a docela dost často jsem seděla u PC. Je možné, že jsem tu trombozu měla kvůli tomu, že jsem se málo hýbala?
MUDr. Josef Rotnágl
2010-11-18 21:25
Dobrý den. Těhotenství, šestinedělí a pooperační období představují výrazně riziková období pro žilní trombosu. Rovněž jsou v těhotenství dost běžné otoky a bolesti nohou. Vzhledem k informacím, které o Vás mám, nemohu rozhodnout, zda u Vás žilní trombosa vznikla před porodem nebo až po operaci v šestinedělí, ale z hlediska Vašeho současného stavu tato otázka nehraje roli. V lednu je třeba rozhodnout o ukončení léčby warfarinem na základě ultrazvukové kontroly žil postižené končetiny a také na základě toho, zda s uvedenou končetinou nemáte potíže. Otěhotnět můžete i při zbytkovém postižení žil, ale pravda je, že byste neměla užívat v době otěhotnění warfarin. Měla byste přejít na píchání Clexane po celou dobu těhotenství, aby se snížilo riziko vzniku opakování trombózy. Co se týká pohybu, je pravda, že pohyb přispívá ke zlepšení proudění krve v žilách nohou a tím snižuje riziko vzniku trombózy. Menší množství pohybu jistě nebylo hlavní příčinou, ale na vzniku se mohlo podílet.
Vhodná kombinace léčiv?
Pohlaví nezadáno, 45 let, Kolín
2010-11-11 13:54
Dobrý den, v červnu jsem měla žilní trombózu, stále užívám warfarin 5 mg jeden denně a Detralex taky 1 denně. Chtěla bych se zeptat, jestli můžu začít brát potravinové doplňky fy Herbalife. Nebo nějaký jiný doplněk stravy na posílení žil. A dále, jak je to s kyselinou listovou ve vitamínových doplňcích? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-11-11 13:54
Dobrý den. Pokud jste měla žilní trombosu v červnu, je nyní již čas ke zvážení pro další podávání léčby Warfarinem, rozhodnutí je třeba provést na základě Vašeho klinického stavu – přítomnosti potíží s postiženou končetinou a podle výsledku kontrolního ultrazvuku postižených žil a případně na základě výsledku laboratorního testu – stanovení D dimerů v krvi. Proto bych s užíváním potravinových doplňků počkal až na případné vysazení Warfarinu. Složení potravinového doplňku Herbalife neznám a v případě současného užívání s Warfarinem je třeba zjistit jeho přesné složení a možnost kombinace konsultovat s lékařem. Obecně však kombinovat warfarinizaci s užíváním potravinových doplňků nedoporučuji. Stran kyseliny listové neboli vitaminu B6, který je nutný kvůli správné krvetvorbě, v každé lékárně Vám doporučí doplňky, které uvedený vitamín obsahují v různé míře. Spíše však doporučuji konzumaci dostatečného množství listové zeleniny, ve které je uvedený vitamín obsažený v dostatečném množství, ovšem samozřejmě až po vysazení Warfarinu, vzhledem k tomu, že tyto potraviny obsahují rovněž velké množství vitamínu K, které účinek warfarinizace oslabují. Co se týká potravinových doplňků pro podporu funkce žilního systému, rovněž jich v lékárnách najdete celou řadu, za nejlepší však považuji užívání takzvaných venotonik, mezi něž patří například Vámi uvedený Detralex, ovšem doporučená denní dávka tohoto léku jsou dvě tablety denně.
Hluboká žilní tromboza lýtka
Pohlaví nezadáno, 51 let, Kostelec nad Orlicí
2010-10-28 21:07
Dobrý den, prosím o radu. Před 5 týdny mi byla diagnostikována hluboká žilní trombóza lýtka,která vznikla spontálně bez souvislosti se zraněním atd. Léčím se ambulantně s aplikací Ziboru 5000,-. Při vyšetření duplexního ultrazvuku žil mi byla zjištěna stále neprůchodnost - není tok ani po augmentaci. Noha mne stále bolí, v dolní části kolem drobných prstů je oteklá, bublá mne v ní a i když se snažím chodit, cvičit, musím si často sednout a nohu dát do zvýšené polohy. Noha mne při krátkém stání brní, změní barvu, jak se v noze hromadí krev a já si neumím představit, že se vrátím do pracovního procesu a vydržím celý den sedět bez možnosti si ulevit. Dle ujištění cévní lékařky se tromb vstřebá a odtok si údajně najde jinou cestu. Zajímá mne, zda je tento průběh standardní a zda projevy, které popisuji /zejména bolest a škubání v lýtku/ nejsou známkou nějaké komplikace. Děkuji Vám. Jana Valcová
MUDr. Josef Rotnágl
2010-10-28 21:07
Dobrý den. Nepopisujete rozsah a tudíž ani závažnost postižení žilního systému, ale musím říci, že hluboká žilní trombóza je závažné onemocnění, po kterém mohou přetrvávat následky řadu týdnů i měsíců a dle závažnosti postižení žilního řečiště, může být končetina postižena zhoršením odtoku i dlouhodobě, tudíž dlouho nebo i dlouhodobě mohou přetrvávat i potíže pacienta. Žíla, postižená trombosou, může zůstat trvale uzavřena nebo se může zprůchodnit pouze částečně, ale tento nedostatek bývá kompenzován ostatními žílami a případně takzvanými kolaterálami. To, zda se žíla plně zprůchodní nebo zůstane uzavřena, závisí nejvíce na včasnosti zahájení léčby, ale také na velikosti postižené žíly a celkovém nastavení organismu pacienta v době trombózy. Léčba Ziborem je jistě správná, dávkování vychází z hmotnosti pacienta. Většinou tato léčba trvá 10 dnů a poté se přechází na takzvanou perorální antikoagulační léčbu, což je léčba Warfarinem, proto bych ve Vašem případě spíše čekal, že už budete mít nasazený Warfarin. Ziborem jste ještě léčena nejspíše vzhledem k závažnosti klinických a subjektivních potíží. Jinak bych ještě doporučil užívání kompresivních pomůcek, jako bandáží nebo punčoch, při jejichž nošení je vhodné chodit i cvičit. Můžete zkusit efekt venotonik a lokální léčbu heparinoidy. Jinak doporučuji při léčbě trpělivost, protože mimo výše uvedené metody léčbu urychlit nelze.
Vliv faktoru Vlll
Pohlaví nezadáno, 45 let, Město neuvedeno
2010-09-12 19:14
Dobrý den, chtěla bych se prosím Vás zeptat, jak velký vliv má faktor Vlll, když má zvýšené hodnoty na vysazení warfarinu. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-09-12 19:14
Dobrý den. Je důležité, o jak výrazné zvýšení hladiny tohoto faktoru se jedná. Také by bylo vhodné určit, zda nemá zvýšení hladiny tohoto faktoru jinou příčinu – může to být třeba užívání hormonální antikoncepce. V případě, že je hladina tohoto faktoru zvýšena na 150 nebo více procent proti normě, dochází ke zvýšení rizika vzniku žilní trombosy asi 5 násobnému. Další zvýšení rizika je dané například prodělanou žilní trombózou. Je třeba zvážit tato rizika, případně jejich kombinaci a na jedné straně, na straně druhé pak Vaši míru tolerance a případně rizika při užívání Warfarinu a podle toho pak rozhodnout.
Nateklé žíly v oblasti spánku
Muž, 35 let, Město neuvedeno
2010-05-27 14:21
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, co je příčinou a jaké jsou možnosti léčby? Už delší dobu mám na hlavě v oblasti spánku, na levé i pravé straně nateklé a značně vystouplé žíly, které navíc i mírně bolí. Vadí mi to i po estetické stránce. Děkuji za odpověď. Michal
MUDr. Josef Rotnágl
2010-05-27 14:21
Dobrý den Michale, dle Tvého popisu se pravděpodobně nejedná o závažnější záležitost, ale pouze o výrazně vystouplé spánkové žíly. Nejsem si jistý, zda se chirurgické zákroky na těchto žilkách někde provádí, ale ještě jsem o tom neslyšel a popravdě řečeno jsem se s podobným problémem ještě nesetkal. Nicméně nemohu zcela vyloučit, že se nejedná o takzvanou temporální arteritidu, která je součástí autoimunitní nemoci nazývané Hortonova obrovskobuněčná arteritis, což je závažné onemocnění. Každopádně by bylo vhodné navštívit svého praktického lékaře a dle jeho úsudku i specializovanou cévní ambulanci k posouzení.
Užívání Warfarinu
Pohlaví nezadáno, 21 let, Město neuvedeno
2010-04-23 21:11
Dobrý den, můj 21 letý přítel prodělal v lednu hlubokou žilní trombózu v levém lýtku. Protože má k tomuto dědičné sklony, byla mu předepsána dlouhodobější léčba Warfarinem, která vyžaduje i vyhýbání se určitých druhů zeleniny a alkoholu. To druhé však dost často porušuje a nedá si říct. Hrozí mu nějaké jiné nebezpečí než ještě vyšší riziko krvácení při úrazu? Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2010-04-23 21:11
Dobrý den. Nejprve bych Vás chtěl pochválit za starost, kterou máte o svého přítele. Správně si uvědomujete, že léčba Warfarinem není legrace a vyžaduje zodpovědný přístup jak od lékaře, tak od pacienta. Vzhledem k tomu, že se často setkávám s pacienty, kteří musí užívat Warfarin dlouhodobě, což znamená často napořád, chápu, že tito lidé chtějí žít normálně, bez výrazných omezení a nejsem příznivcem výrazného omezování těchto pacientů. Stran konzumace listové zeleniny, není třeba ji úplně vyloučit, ale je vhodné si vždy uvědomovat, kolik vitamínu K co obsahuje a tomu přizpůsobit zkonzumované množství – to najdete v tabulkách s těmito hodnotami. Co se týká konzumace alkoholu, je to podobné, podle mých zkušeností dochází k ovlivnění srážlivosti s výrazným kolísáním nebo výskytem extrémních hodnot hlavně při velkých a dlouhotrvajících excesech v konzumaci. Přiměřená konzumace alkoholu výrazné riziko krvácení nepředstavuje. Je důležité pravidelně, alespoň jednou měsíčně kontrolovat úroveň srážlivosti krve, pečlivě si všímat případných projevů zvýšené krvácivosti a v případě nestabilních hodnot dodržování režimových opatření zpřísnit.