Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Trombóza způsobena užíváním HA
Pohlaví nezadáno, 42 let, Město neuvedeno
2011-12-01 15:16
Dobrý den, začátkem října mi byla zjištěna trombóza, 8 dní Zibor, současně Lawarin 1 tableta denně. Působí tato léčba na rozpuštění trombu, pokud ano, jak dlouho trvá jeho rozpuštění? Trombóza byla zřejmě způsobena užíváním HA, jak dlouho trvá léčba a jak dlouho je třeba nosit punčochy? Četla jsem, že je vhodné plavání, je možné chodit také např. do vířivek a jaké sporty jsou nevhodné? Děkuji za rady. Dana.
MUDr. Stanislav Šárník
2011-12-01 15:16
Děkuji za otázku. Léčba Lawarinem přímo nerozpouští trombus, ale spíše zabraňuje dalšímu srážení krve, tím dostávají možnost Vaše mechanismy pro rozpouštění v těle, aby si s trombem poradily. U každého tyto mechanismy působí různě dlouho a s různým účinkem. Je to zcela individuální. Tím odpovídám na dotaz, že u každého pacienta trvá tzv. rozpouštění trombu různě dlouhou dobu. Lawarin se poté bere minimálně 6 měsíců, je již doživotně kontraindikovaná hormonální léčba, punčochy je třeba nosit po dobu terapie, u někoho však poté dlouhodobě, pokud otéká trombosou postižená končetina. Plavání je vhodné, nevhodné jsou jenom tzv. adrenalinové sporty. Děkuji MUDr. Stanislav Šárník
Alkohol po zjištění hluboké žilní trombózy
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2011-11-12 11:04
Dobrý den, byla mi zjištěna hluboká žilní trombóza v levém lýtku, po dobu jednoho měsíce si musím aplikovat injekce ZIBORu 25000. Byl mi nařízen přísný zákaz alkoholu a cigaret. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli již s ukončením léčby je možná konzumace alkoholu (mám narozeniny :o). Nechci nic riskovat, pro jistotu se ptám. Děkuji, Lenka.
MUDr. Stanislav Šárník
2011-11-12 11:04
Dobrý den. Terapie žilní trombózy trvá někdy i 6 měsíců až rok. Pokud berete Warfarin, tak by se alkohol konzumovat pravidelně neměl. Menší dávky (max. 2 dcl vína) by ale vadit neměly. Děkuji.
Délka pracovní neschopnosti po phlebotromboze
Pohlaví nezadáno, 36 let, Město neuvedeno
2011-10-19 23:25
Dobrý den, pane doktore, jak dlouho by měl být pacient v pracovní neschopnosti po prodělané phlebotromboze lýtka, tromboza žíly pod kolenem a okolo. Chtěla bych se do práce vrátit asi za 5-6 týdnů od počátku léčení. Týden jsem byla v nemocnici, zbytek jsem doma. Celkově je to 3. týden. Jaký je Váš názor, práci mám 10 min. od domu, pracuji jako učitelka. Léčba je warfarinem, detralexem, kompresivní léčbou II. KT. Bolesti nemám, občas mírné tepání v noze, večer je zřejmý mírný otok a vystouplé žíly na hleznu a nové metličky okolo kotníku. Do práce už bych chtěla, ale bojím se nevratného poškození, proto prosím o radu. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-10-19 23:25
Dobrý den. Pacienty obvykle nechávám 2-3 týdny. Poté je s doporučením nošení kompresivní punčochy a s nasazeným Warfarinem nechávám chodit do práce. Samozřejmě to přizpůsobuji tomu, jak se pacient cítí. Je prokázáno, že při warfarinizaci s nošením komprese je vhodnější pohybový režim, než klidový. Proto bych Vás ve stavu, který mi popisujete, již nechal chodit do práce. Warfarinizaci bych ponechal 3 měsíce a poté dle kontroly USG, klinického stavu a laboratorní kontroly D dimerů bych zvážil vysazení. Prosím.
Způsoby ředění krve
Pohlaví nezadáno, 30 let, Město neuvedeno
2011-08-21 17:34
Dobrý den, moc by mne zajimalo, jestli existuje méně drastický způsob ředění krve, než je píchání injekcí do břicha. Maminka je po onk. operaci, jednu ruku má rozpichanou od chemoterapie a odběru krve, do druhé ruky ji pichat nesmi. Po radioterapii má problémy se srdcem. Nedávno byla v nemocnici se zánětem žlučníku a píchali ji tyto injekce do břicha. Je to bolestivé, i když některé sestry jsou šikovné. Neexistuje jiný přístup? Nedaji se injekce píchat do zadku nebo ramene jako tetanovka? Nebo brát léky orálně? Děkuji Vám za radu.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-08-21 17:34
Dobrý den. V současné době jsou obecně dostupné a schválené dvě varianty snížení srážlivosti krve. Jednak takzvaná warfarinizace, která však není vhodná u onkologických pacientů a například po operacích jako prevence trombozy se příliš nepoužívá. Jedná se o léčbu tabletami, ale jednou měsíčně a v úvodu léčby mnohem častěji je třeba brát odběry krve. Druhou variantou je používání nízkomolekulárního heparinu, o kterém píšete. U většiny onkologických pacientů není jiná alternativa. Alternativou k aplikaci do břicha, která je považována za nejvhodnější, je aplikace do ramene. Je třeba si uvědomit, že například u diabetiků závislých na insulinu, je obdobná léčba nutná doživotně a to 4x denně.
Cestování letadlem při snížení žilní pumpy
Pohlaví nezadáno, 23 let, Město neuvedeno
2011-07-28 11:48
Dobrý den, na cévním mi bylo v lýtkách naměřeno snížení žilní pumpy o 15-20% na obou. Často mě tlačí jako ve svěráku. Je možné, že bude nějaký problém při letu letadlem (Praha-Norsko)? Cca před 3-4 lety jsem měla předepsán Glyvenol při letních měsících, ale dál jsem si už pro předpis ani nešla. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-07-28 11:48
Dobrý den. Na cestu letadlem bych doporučoval, stejně jako při jiných zátěžových situacích, nosit kompresivní punčochy. Při letu bych ještě doporučil dostatečný přísun tekutin a v průběhu letu nohy procvičovat. Před letem doporučuji začít užívat venotonikum s intenzivnějším účinkem, s čímž by Vám mohl poradit Váš praktický lékař.
Souvislost alkoholu se zviditelněním žil
Pohlaví nezadáno, Věk neuveden, Město neuvedeno
2011-06-04 18:24
Dobrý den, je možné, aby mi po požití alkoholu vylezly žíly na prsou? Spíše pravém. Bolí mě i pravá noha, ale tam mám ultrazvuk v pořádku. Neznačí to nic vážného? Dost se bojím. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-06-04 18:24
Dobrý den. Vaše potíže jsou pravděpodobně opravdu spojeny s požitím alkoholu, protože ten uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy, což se na prsou projevuje žilní kresbou a v noze zřejmě kvůli stejnému efektu dochází ke zhoršení žilního odtoku. Bát se nemusíte, o závažnou věc se rozhodně nejedná. Chtělo by to doplnit vyšetření nohou na specializované cévní ambulanci s možností provedení ultrazvuku.
Femoropopliteální flebotrombosa – domácí léčba
Muž, 61 let, Město neuvedeno
2011-05-26 16:12
Dobrý den, dnes můj otec byl na vyšetření..zpráva obsahuje..duplexní sonografie hlubokých žil vyšetřeno na úrovní třísla, stehna, podkolení a na bérci PDK. Po ozařování zřejmě pro ostruhu..tu měl v patě, tak jezdil na ozařovaní.. Jasný trombogenní uzávěr od poloviny stehenní žíly, přes popliteální až do tibiálních větví..Varixy o,otok sonograficky nevidím. Závěr: femoropoplioteocrárální tromboza PDK zřejmě po ozařování patní kosti.. Má tu napsáno Zibor 10000 j.s.c. Chtěli ho nechat v nemocnici, ale on je zarytý a bojí se, volí raději alternativní léčbu tzn. že si bude píchat injekce.. No a já se ptám - to že bude doma na lůžku, bude dostávat ty injekce, co bude dál? Jak dlouho je bude brát..váží 100kg..co následuje potom..hrozí riziko toho, že zůstal doma a není hospitalizován? A jaké může teď potraviny? Mimo to užívá léky LIPANTHYL 267 M,LORISTA 100,LOKREN 20mg,LORADUR,DIAPREL MR.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-05-26 16:12
Dobrý den. Pacienty s femoropopliteální flebotrombosou ponecháváme na ambulantní - domácí léčbě, pokud se nejedná o komplikovaného nebo nespolupracujícího pacienta. Je to proto, že studie ukázaly, že léčba za hospitalizace není v tomto případě ani účinnější, ani významně nesnižuje riziko komplikací. Domácí léčba se neliší od léčby za hospitalizace, pouze je jak pro pacienta, tak pro lékaře organizačně složitější, neboť nastavování na léky - warfarin, vyžaduje časté návštěvy u lékaře. Po nastavení takzvané antikoagulační léčby je za pravidelných kontrol, přibližně jedenkrát měsíčně, nutné ponechat tuto léčbu minimálně půl roku, poté se stanoví další postup dle ultrazvukové a klinické kontroly. Zároveň je velmi významná takzvaná kompresní léčba, pomocí bandáží nebo stahovacích punčoch. Pohybový režim se při použití komprese nemocné nohy nyní považuje z hlediska ústupu trombózy za vhodný.
Kdo může napsat poukaz na punčochy?
Pohlaví nezadáno, 36 let, Město neuvedeno
2011-04-27 13:53
Dobrý den, v březnu jsem prodělala hlubokou žilní trombozu po zlomenině kotníku, neléčila jsem se u cévního, ale u ortopeda, ten mi doporučil kompresivní podkolenku, ale s tím, že mi ji nemůže předepsat, jen obvodní lékař a cévní. Obvodní lékař mi ale odmítl ji předepsat, že mi to měl napsat ortoped. Nechci si ji platit za své, když mi to může proplatit pojišťovna na předpis. Můžu se tedy nechat objednat i u cévního lékaře bez doporučení obvodního lékaře. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-27 13:53
Dobrý den. Vystavit Vám poukaz na kompresivní pomůcku je oprávněn cévní specialista nebo obvodní lékař. Zda ho může vystavit ortoped nevím. Pokud Vám ho není ochoten vystavit obvodní lékař a ani Vám napsat poukaz na ošetření pak myslím, že není problém se objednat na cévní ambulanci ani bez jeho doporučení. Dobrý den, ráda bych doplnila pana doktora, ortoped Vám poukaz vystavit bohužel nemůže. Může to pouze PL, chirurg, dermatolog, angiolog. S pozdravem Hodková Lenka - Aries, a.s.
Jak předejít opakované trombóze?
Pohlaví nezadáno, 29 let, Město neuvedeno
2011-04-05 11:45
Dobrý den, jsem po tormbóze LDK, lýtka. Mám genetické onemocnění krve, nyní mě již hematolog vysadil warfarin i detralex - po sonu žil - částečné, neúplné zprůchodnění žil. Nyní již k žádnému hematologovi nechodím - léčba je ukončena. Ale obávám se opakované trombózy - levé lýtko mám nepatrně nateklé a občas mě pobolívá. Ráda sportoji - hlavně kolo. Poraďte mi, jak předejít vzniku opakované trombózy - jídelníček, popř. potravinové doplňky, cvičení či něco podobného. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-05 11:45
Dobrý den. Ve Vašem případě je sporné, zda Warfarin vysazovat nebo jej ponechat trvale, což je nejúčinnější prevence opakování trombózy. Já většinou řeším toto dilema dle domluvy s pacientem. Prevence opakování trombózy při vysazeném Warfarinu spočívá v dodržování režimových opatření, jako je ukládání nohou do zvýšené polohy, dostatečný přísun tekutin, užívání kompresivních pomůcek a podávání nízkomolekulárního heparinu v případě stavů s vyšším rizikem jako je let letadlem, dlouhá cesta, operace. Ze sportů jsou nejvhodnější plavání a jízda na kole. V případě zhoršení otoku končetiny nebo v období vyšší zátěže, například přes léto je vhodné užívání venotonik – například Cyclo 3 Fort nebo Detralex. Jídelníček ani potravinové doplňky, mimo dostatečný přísun tekutin riziko, vzniku trombózy neovlivní.
Prodělaná plicní embolie; vhodnost cestovat letecky
Pohlaví nezadáno, 26 let, Ostrava
2011-04-04 08:40
Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem si zlomila nohu. Dostala jsem hlubokou žilní trombózu a následně plicní embolii. Užívala jsem antikoncepci, kterou jsem hned vysadila. Teď užívám Warfarin Orion a Detralex. Za dva měsíce mám letět na dovolenou do Turecka. Zajímalo by mě, jak je to s cestováním letadlem. V nemocnici mi to nedoporučují. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2011-04-04 08:40
Dobrý den. V případě účinné léčby Warfarinem s INR mezi 2 až 3,5 v letu do Turecka problém nevidím. Nicméně neznám Váš konkrétní případ, například nevím, jaké máte zbytkové postižení žil trombózou a zda nemáte po embolii plic například známky plicní hypertenze. To jsou věci, které je dobré probrat se specialistou, který o Vašem onemocnění a případných následcích ví více.