Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Pohlaví nezadáno, 34 let, Nová Paka
2012-04-20 10:07
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli mám zánět žil na ruce. Bolí mě levá ruka v zápěstí a jde mi to až k lokti, brní mě palec, ukazovák a prostředníček, ukazovák mám trochu tupý. Když v práci stříhám, tak mě v zápěstí lupne a dost zabolí. Ruka mě bolí, i když jí mám v klidu. Manžel se domnívá, že je to zánět žil a že bych měla dojít k lékaři a že dostanu sádru. Děkuji za odpověď. Patková
MUDr. Stanislav Šárník
2012-04-20 10:07
Dobrý den. Podle Vašich potíží usuzuji, že se o zánět žil s největší pravděpodobností nejedná. Mohlo by se jednat o zánět šlach nebo o neurologické potíže. Byla by vhodná návštěva Vašeho lékaře, lokálně bych vyzkoušel mast proti bolesti či proti zánětu. Lze zakoupit v lékárně. Děkuji.
Současné užívání Warfarinu a venotik
Muž, 71 let, Kladno
2012-04-09 09:19
Trvale užívám Warfarin (k prevenci vzniku trombů při fibrilaci síní). Teď se u mne objevily příznaky žilní insuficience v noze. Dotaz: mohu užívat léky typu Glyvenol, Venoruton bez rizika? Nejsou kontraindikovány při současném užívání Warfarinu? Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-04-09 09:19
Dobrý den. Tyto léky, venotonika, můžete bez potíží a rizik používat i při terapii warfarinem. Děkuji.
Problém se zatvrdnutím žíly po infuzní terapii
Muž, 25 let, Město neuvedeno
2012-04-01 11:24
Dobrý den, před měsícem jsem podstoupila labioplastiku v celkové anestézii, všechno probíhá v pořádku až na žílu na ruce, kterou jsem během anestézie měla pravděpodobně napíchnutou na nějakém přístroji. Potom mi do ní ještě něco stříkla sestřička na pokoji a vyndala jehlu… Od té doby mám tu žílu tvrdou (kousek za zápěstím na vnější straně cca 3 cm), dostala jsem mastičku Heparoid a mažu si to už 2 týdny a přijde mi, že žíla možná trochu povolila, ale navíc začala tvrdnout i na místě cca 2 cm výše. Také na zadku, kam mi sestřička píchla „předuspávací“ injekci, mám bouli, která není zvenku vidět. Místo není červené, ale když si tam sáhnu, trošku to bolí a cítím tam ztuhlé místo. Chtěla jsem se poradit ještě předtím, než půjdu na kontrolu. Jestli něco dělám špatně, nebo si mám tu mastičku ještě obalovat a zavazovat (zadek si asi nezabalím ). Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-04-01 11:24
Dobrý den. Na ruce se často stává, že po iv. infuzní terapii vznikne zánět povrchové žíly, což je bohužel asi Váš případ, lokální terapie Heparoidem je v pořádku. Pokud ale žíla ještě bolí, volil bych na cca týden ještě terapii pomocí preparátu Viatromb forte spraygel 4x4 vstřiky, totéž můžete použít jako lokální terapii na zatvrdlinku na zadní část těla. Zatvrdlinky mohou být někdy i 3-4 týdny. Děkuji za dotaz.
Zákaz Warfarinu v těhotenství
Pohlaví nezadáno, 22 let, Město neuvedeno
2012-03-13 21:26
Dobrý den, měla bych dotaz. Sotva 5 týdnů se léčím s trombózou v levém lýtku. Dost mě noha ještě bolí, mám ji nateklou a delší chůze mi činí potíže. Užívám Warfarin a Detralex. Jaké by bylo řešení v případě těhotenství? Řeší se to v tomto případě UPT ze zdrav.důvodů? Nejsem na tom zdravotně stále dobře a přeci jen vyšší dávky Warfarinu, by asi měly i vliv na miminko. Moc děkuji za radu.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-03-13 21:26
Dobrý den. Terapie Warfarinem po žilní trombóze trvá min. 6 měsíců, někdy i 2 roky. Warfarin se nesmí brát v těhotenství. To znamená, že byste tč při léčbě Warfarinem neměla otěhotnět. Pokud se to stane, bude nutná konzultace ošetřujícího gynekologa a dle jeho uvážení je možnost i interupce. Děkuji. MUDr. Stanislav Šárník
Oteklé nohy od kotníků po kolena
Pohlaví nezadáno, 62 let, Město neuvedeno
2012-03-09 15:58
Dobrý den, asi měsíc a půl mám oteklé nohy od kotníků po kolena. Nepomáhá dostatek tekutin a ani cvičení. Otoky jsou takové tvrdé a nohy studené až to bolí. Co bych ještě měla udělat, aby otoky zmizely? Zkoušela jsem i čaje na odvodnění, ale stav se nezměnil. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-03-09 15:58
Dobrý den. Otoky na DKK mohou být způsobeny více důvody. Pokud Vás to již omezuje a vadí to, navštívil bych lékaře, bude vhodné udělat cévní vyšetření, dále nejlépe i vyšetření interní, vyšetření srdce, ledvin a jater. Dále mohou být otoky i od artrosy kolen. Děkuji. MUDr. Stanislav Šárník
Riziko retrombosy a možnost užívání Fraxiparinu v graviditě
Pohlaví nezadáno, 34 let, Ostrava
2012-03-02 17:47
Dobrý den, po úrazu kolene mi diag. trombózu v levé noze. Píchám si doma Fraxiparine (warfarin nemůžu vzhledem k onemocnění ledvin - polycystoza), chtěla jsem se zeptat - pořád se mi tvoří v koleně výpotek, už podruhé mi ortoped vytahoval tekutinu - krev z kolena, zajímalo by mě - to se tam bude tvořit pořád? Nebo až doberu Fraxiparine za tři měsíce, tak budu muset jít na operaci? Můžu dostat ještě trombózu do druhé nohy i když beru Fraxiparine? A ještě musela jsem samozřejmě vysadit HAk, co když v průběhu braní Fraxiparinu otěhotním, nestane se s plodem nic? Děkuji moc.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-03-02 17:47
Dobrý den. Jestli budete muset na operaci kolena, to já bohužel nedokážu z našeho písemného rozhovoru určit, to budete muset projednat s ošetřujícím ortopedem. Pokud se ale tvoří v kolenním kloubu krev, bude to asi souviset i s terapií Fraxiparinem. Pokud nemůžete mít Warfarin, bude se muset žilní trombosa přeléčit po dobu 3-6 měsíců jenom pomocí Fraxiparinu, po cca 3 týdnech se může dávka Fraxiparinu snížit. Riziko even retrombosy (opakování trombosy) po operaci kolena je i při prevenci pomocí Fraxiparinu kolem 8-12 %. Fraxiparin nevadí v graviditě. Děkuji. MUDr. Stanislav Šárník
Dlouhotrvající zánět žil DK
Pohlaví nezadáno, 27 let, Město neuvedeno
2012-03-02 00:47
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně mého manžela. Je mu 32 let a už 10 měsíců má zánět žil na dolních končetinách a vůbec se to nelepší. Ultrazvukem mu byla vyloučena hluboká žilní tromboza. Lékař mu neustále předepisuje Detralex 2tbl ráno, vystřídal už několik mastiček (Hirudoid, Belogent, Viatromb F spray), přes den nosí stahovací punčochy a večer nohy leduje. Léčba stále nezabírá. Ani antibiotika (Azibiot) mu nazabírají. Byl na krevních odběrech a výsledky jsou: KO v normě, dif. Neu 0,27, Eo 0,01 , Mo 0,15, Ly 0,52, CRP 10,2. Nyní mu doktor předepsal Detravenol 2tbl ráno místo Detralexu, Detravenol bere už měsíc, ale nazabírá mu a stále se mu tvoří nová zánětlivá místa na nohou. Děkuji za radu.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-03-02 00:47
Dobrý den. Bude nejlépe, když váš manžel navštíví specialistu, angiologa. Mohlo by se jednat o několik problémů, bude potřeba udělat podrobné interní vyšetření včetně odběrů biochemických, hematologických. Dále bude potřeba manžela, pokud má klinické zn. pokračujícího zánětu povrchového, přeléčit pomocí aplikace nízkomolekulárního heparinu (aplikace sc) a převedení na p.o. terapii- na warfarin na dobu aspoň 6 měsíců. Toto ambulantně, nebo za hospitalizace. Nechci se opakovat, ale opět musím dodat, že toto by měl léčit specialista angiolog. Děkuji. MUDr. Stanislav Šárník
Bolest pod levým žeberním obloukem
Pohlaví nezadáno, 51 let, Praha
2012-02-18 07:42
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Více jak rok mě bolí pod levým žeberním obloukem. Bolest vyzařuje do levé ruky, s tím, že mě hodně bolí žíla podél celé levé ruky. I na sebemenší dotek mě ta žíla velice bolí. Ta bolest prochází až do žily na levé straně krku. Více jak týden mě bolí celá levá noha. Pokaždé, když se bolest vystupňuje, se mi udělá modřina na hřbetu levé ruky. Je mi samozřejmě špatně, špatně se mi dýchá, mám pocit, že mi snad v tom břiše něco praskne. Prosím, poraďte mi, co mám dělat, když opakované sono břicha je v pořádku. Moc Vám, pane doktore, děkuji za radu, Eva.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-02-18 07:42
Dobrý den. Paní Evo, z Vašich potíží se nedá přesně určit, o co by se mohlo jednat. Bude nutné podrobné vyšetření interní a asi i neurologické s kompletními odběry laboratoře. Měla byste navštívit nejbližší interní a neurologickou ordinaci. Děkuji MUDr. Stanislav Šárník
Užívání proteinů spolu s Warfarinem
Muž, 24 let, Frýdek-Místek
2012-01-11 14:01
Dobrý den, již 3,5 měsíce jsem po operaci se srdeční vadou. Před operací jsem měl vrozenou jednocípou chlopeň a rozšířenou aortu. Celý život jsem se cítil jako normální zdravý člověk, a proto jsem hrál různé sporty a pravidelně jsem cvičil, i když to kardioložka zakazovala. Nyní mám bicarbonovou chlopeň a aortu v normálu. Pravidelně beru 5mg Warfarin. Chtěl bych se zeptat, zda můžu po cvičení brát v doporučených dávkách výrobce protein? Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-01-11 14:01
Dobrý den. Nevím, jestli správně rozumím otázce, ale asi se Vám jedná o to, jestli můžete brát proteiny současně s terapií Warfarinem? Tuto otázku ale budete muset dát spíše ošetřujícímu lékaři, který Vás kontroluje po operaci chlopně a který Vám hlídá hladiny INR. Děkuji. MUDr. Stanislav Šárník
Vytrvalostní sport po prodělané trombóze v podkolení
Muž, 42 let, Ostrava
2011-12-09 14:28
Dobrý den přeji, (42 LET), před rokem jsem prodělal trombózu v podkolení, (bez otoku nohy) s následnou oboustrannou plicní embolií, s pleurálním výpotkem, 12 měsíců warfarin a apixaban, příhoda bez zjištěných příčin dle testů na hematologii. Věnoval jsem se předtím vytrvalostním aktivitám (maratón). Během léčby warfarinem testy na hematologii - vše v normě, akorát zvýšený fVIII – 186. Nyní po vysazení warfarinu a apixabanu dovyšetření na hematologii s výsledkem trombofil. stav hereditární významný neprokázán, P.C-95,00,P.S-137,APTTLANR-0,77, pouze opětovně zvýšená aktivita fVIII na 215. Dle lékařky vše OK a není třeba z hematologického hlediska žádné další opatření, ani při sportu. Mohu se nadále věnovat vytrvalostnímu sportu (maratónu). Po příhodě přetrvávající těžké nohy a citlivost v lýtkách a v podkolení jamce. Děkuji za Váš (jen) názor. Jaromír
MUDr. Stanislav Šárník
2011-12-09 14:28
Dobrý den. Pokud je vše po vysazení Warfarinu v pořádku, tak se nadále můžete věnovat sportu. Ale pozor na extrémy, tzn. všeho s mírou. Ne nějaké velké přemáhání organismu. Z Vašeho popisu mi není jasná event. příčina žilní trombózy. Je potřeba na sebe dávat pozor, v létě pít hodně tekutin, nechal bych si ještě raději vyšetřit prostatu. Nějaké potíže po také příhodě na DKK mít budete, někdy budou křeče, jindy slabost. Takže budu se opakovat - hlavně tekutiny, komprese DKK a pohyb. Děkuji za dotaz.