Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Zhoršení bolesti a otoku DK po začátku léčby
Pohlaví nezadáno, 29 let, Město neuvedeno
2012-06-21 13:41
Dobrý den, byla mi zjištěna žilní nedostatečnost, jen z pohmatu třísel, předepsán detralex. Od té doby, tři dny, co ho beru, mám ještě větší bolesti a nateklé nohy i chodidla a mravenčení a svědění je horší. Sedím osm hodin v práci, ale pohybovou aktivitu mám 3x týdně sport + procházky se psem, kolo. Ještě si mažu nohy žilním mazáním. Občas mi přijde, že podobné brnění cítím i v rukou a mám naběhlé žíly po celém těle. Nemůže být příčina jinde. Je to zhoršení běžná reakce? Ta bolest mě celkem omezuje v soustředění. Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-21 13:41
Dobrý den. Potíže opravdu mohou souviset s žilní nedostatečností, diagnóza by se měla udělat pomocí ultrazvukového vyšetření. Medikace Detralex by měla pomoci, pokud ne, tak dop. vyměnit třeba za Cyclo 3 fort. Dále bych do zaměstnání doporučoval kompresívní lýtkovou punčochu kompresní třída II. Pokud ani tato kombinace nepomůže, bude nutné uvažovat o jiné příčině potíží - ortopedické, neurologické, hormonální terapie atd. Děkuji za dotaz.
Prodělaná trombóza, nutnost nosit punčochy v letních dnech
Pohlaví nezadáno, 24 let, České Budějovice
2012-06-18 10:12
Dobrý den, v říjnu loňského roku mi byla po nepohyblivosti po operaci páteře diagnostikována trombóza v levé noze od kotníku až po pupek. Od té doby užívám Warfarin a nosím kompresní punčochy. Po kontrole v květnu je trombóza v horní části stehna, tříslech a pod pupíkem, jinak je to prý čisté. Jelikož nám začíná léto a v kompresních punčochách při teplotách nad 30 stupňů je opravdu neskutečné vedro, chtěla jsem se zeptat, zda by mi mohlo nějak ublížit případné sundání punčoch a trávení části dne /při nejhorších vedrech/ v pohybu /chůze ale i delší stání/ bez nich. Je mi 24 let, výška 163 cm, váha 58 kg, kuřačka a nejsem aktivní sportovec, pouze občas jezdím na kole. Předem děkuji za odpověď. Zuzana z Českých Budějovic
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-18 10:12
Dobrý den. Pokud máte dobře nastavenou hodnotu INR (kolem 2,5), lze kompresívní punčochu někdy i nenosit. Nutno ale počítat s tím, že končetina v tomto případě může natékat více (pokud není kvalitní komprese). Dále bych rozhodně zvážil přestat kouřit, protože toto dále zhoršuje potíže a zvyšuje možnost opakování trombózy. Děkuji za dotaz.
Hormonální terapie u žilní trombózy
Pohlaví nezadáno, 28 let, Opava
2012-06-16 12:26
Dobrý den, pane doktore, na konci dubna mi zjistili trombózu v pravé dolní končetině. Užívala jsem injekce Clexane a nyní jsem už jen na tabletách Lawarin. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné nasadit jednorázově tablety Norethisteron na oddálení menstruace z důvodu odjezdu na dovolenou a jestli jsou u toho vyšší rizika embolie. Děkuji moc za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-16 12:26
Dobrý den. Pokud máte dobře nastavenou hodnotu INR, tzn. kolem 2,5, tak vyšší riziko embolie není. Obecně ale jakákoliv terapie hormonální u žilní trombózy není doporučována. Osobně bych Vám tuto terapii nedoporučoval, zkuste to ještě konzultovat s ošetřujícím gynekologem. Děkuji za dotaz.
Prasknutí v lýtku s následnou bouličkou a modřinkou
Pohlaví nezadáno, 46 let, Most
2012-06-14 19:46
Dobrý den, minulý týden mi při sezení prasklo v lýtku a objevila se mi na něm malá boulička a modřinka. Za několik hodin mě začalo bolet chodidlo (ploska). Nemohla jsem téměř došlápnout. Během dvou dnů se boulička i modřina vstřebala, byla jsem u obvodního lékaře, ten neshledal nic zvláštního. Myslela jsem, že bude vše v pořádku, ale začalo mě tak bolet lýtko, že mám problémy chodit. Upozorňuji, že mám problémy s modřinami, tvoří se mi ani nevím, jak a jsou až černé barvy. Ale tento problém mám již od mládí... Na hematologii bylo vyšetření v pořádku. Příští týden mám ale odlétat do USA a teď mám strach, zda nemám nějaké cévní onemocnění. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2012-06-14 19:46
Pokud máte problémy s chůzí pro bolest v lýtku, bude určitě vhodné doplnit ultrazvukové vyšetření žilního systému postižené končetiny. Stran snadné tvorby modřin se může jednat o zvýšenou fragilitu cév a doporučuji vyzkoušet brát Ascorutin, který Vám může předepsat praktický lékař.
Hluboká žilní trombóza, bolest žil
Pohlaví nezadáno, 38 let, Město neuvedeno
2012-06-13 21:47
Dobrý den, před třemi týdny mi byla diagnostikována hluboká žilní trombóza v pravém lýtku (po úrazu svalu při cvičení). Léčba probíhá warfarinem 5mg a detralexem 2-0-0. Při poslední kontrole INR (3.11) jsem se zmínila obvodní lékařce, že mě bolí žíly, ale nejen v pravém lýtku, nýbrž kdekoli na končetinách. Bolest není stálá a různě se stěhuje, občas jen tepe. Bylo mi doporučeno zvýšit si dávku detralexu na 2-2-2. Ráda bych se zeptala, zda by nebylo vhodnější vyšetření žil. Může být přecitlivělost (bolestivost) žil způsobena léčbou warfarinem? Dále bych se ráda zeptala, s jakou kompresí se doporučuje punčocha při mém problému. Předem moc děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2012-06-13 21:47
Dobrý den. Pokud Vás bolí žíly obecně na končetinách, pravděpodobně to s žilní trombózou postižené končetiny nemá nic společného. Rovněž jako s nežádoucím účinkem warfarinu jsem se s uvedenou potíží ještě nesetkal. Doporučuji užívat na postižené končetině punčochu kompresivní třídy 2 - 360 DEN. Jinak dostatečně pít, sprchovat se chladnější vodou a uvedené potíže by měli odeznít. V případě přetrvávání potíží lze zkusit přejít z léčby warfarinem na injekce nízkomolekulárního heparinu a vyzkoušet, zda bude mít uvedená změna vliv na Vaše potíže, i když je to nepravděpodobné.
Konzumace zdravého jídla při užívání Warfarinu
Pohlaví nezadáno, 53 let, Ostrava
2012-06-12 23:55
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se při užívání Warfarinu může konzumovat Zdravé jídlo firmy Herbalife - sójová koktejlová směs, příp. Free koktejl bez lepku, laktózy a sóji. Děkuji za odpověď. Naďa
MUDr. Josef Rotnágl
2012-06-12 23:55
Dobrý den. Neznám složení těchto přípravků, ale řídil bych se obsahem vitamínu K a C, které, pokud jsou obsaženy ve větším množství, mohou účinnost warfarinu snižovat. Po začátku užívání těchto přípravků doporučuji udělat kontrolu srážlivosti a tudíž účinnosti warfarinu v dřívějším termínu.
Pracovní omezení při užívání Warfarinu?
Muž, 39 let, Praha
2012-06-05 17:57
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mám nějaké pracovní omezení při užívání Varfarinu např. noční práce atd. Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-05 17:57
Dobrý den. Pracovní omezení při užívání Warfarinu není. Pozor by se mělo dávat na event. poranění, rána může při užívání p.o. antikoagulace více krvácet. Děkuji.
Tepání žíly nad nártními kůstkami
Pohlaví nezadáno, 21 let, Praha
2012-05-30 18:58
Dobrý den, trápí mě tepání žíly nad nártními kůstkami. Jsem dneškem 3 týdny po zranění - kůň mi skočil na nohu. Pohotovost jsem navštívila, 3 kost nártní byla možná zlomená, to vyvracel chirurg v místě bydliště. Mimo bolest v místech úderu kopyta mě začal trápit kotník, bolest byla tak silná, že po odpočinku při novém došlápnutí jsem se téměř neudržela na noze, ale takhle silný projev po chvíli odezníval. Dnes jsem chirurga znovu navštívila, po pohmatu jsme došli názoru, že to zapřičiňují pravděpodobně přetěžované vazy změnou funkce nohy, kulháním atd. Dostala jsem injekci, ale mám dojem, že jsem zapomněla právě tepání zmínit. Měla bych se na lékaře obracet znovu, nebo to společně souvisí a není třeba. Je to velmi nepříjemné a chvílemi mám naprosto očividně žílu relativně dost vystouplou. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-05-30 18:58
Dobrý den. Potíže spíše souvisí s poraněním, než s žílou. Ale je možnost si koupit v lékárně spraygel na event. zánět povrchových žil, nejlépe Viatromb forte, aplikovat na bolestivou žílu 3-4x denně. Děkuji za dotaz.
Nateklé lýtko po cestování
Pohlaví nezadáno, 39 let, Zlín
2012-05-10 17:50
Dobrý den, týden nazpět jsem absolvovala poznávací zájezd do Paříže, kde jsem každý den hodně chodila a tam i zpět trávila cestu v autobuse se skrčenými nohami. Nateklo mi hodně levé lýtko a pořád tupě bolí....pomůžete mi?
MUDr. Stanislav Šárník
2012-05-10 17:50
Dobrý den. Pokud Vás lýtko stále bolí, bude nutné navštívit akutně cévní ambulanci k vyloučení žilní trombosy. Děkuji za dotaz.
Klinický zánět lýtkových žil – mohu se pohybovat?
Pohlaví nezadáno, 61 let, Město neuvedeno
2012-05-07 09:58
Dobrý den, prosím o sdělení, jakým způsobem se mohu pohybovat. Dnes mně bylo zjištěno po třech dnech silných bolestí klinický zánět perif. lýtkových žil, podkolení žíla LDK je šíře 8mm, žilní tok je patrný, při manévru komprese sondou lumen kolabuje. Léčba lékařem jsou injekce Fraxiparinem 10x.Toto onemocnění mě vyděsilo, nejsem zvyklá být v klidu, prosím, poraďte, abych si ještě více nezkomplikovala léčbu, /jak zatěžovat nebo jenom odpočívat../, kdy mohu očekávat zlepšení. Moc a moc děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-05-07 09:58
Dobrý den. Dle Vašeho popisu usuzuji, že máte zřejmě bercovou žilní trombozu hlubokých žil. Terapie je správná, bude nutno poté převod na Warfarin. Jinak pohyb ve Vašem případě je povolen, normální běžná denní činnost ano, lehké procházky ano, vše ale nutno s kvalitní kompresívní terapií, punčocha kompr. třída II. Na noc kompresi sundávat. Děkuji.