Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Záněty žil
Položit nový dotaz
Riziko trombózy při imobilizaci DK
Pohlaví nezadáno, 18 let, Praha
2012-08-30 13:54
Dobrý den, chtěla jsem zeptat, beru injekce Clexane, protože mám naštípnutou kost a mám nohu v sádře. Doktorka mi řekla, že nesmím kouřit ani pít alkohol. Chtěla jsem se zeptat, jestli je vysoké riziko, že bych mola dostat trombózu. Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-08-30 13:54
Dobrý den. Riziko trombózy při imobilizaci končetiny (sádra) je vyšší. Proto máte nasazen Clexane. Při aplikaci tohoto preparátu se riziko snižuje, není ale nulové. Je nutno si tento preparát aplikovat min. 5 týdnů po operaci a úrazu, lépe však 5 -7 týdnů. Děkuji za dotaz.
Jedná se o zánět žil v zápěstí?
Pohlaví nezadáno, 30 let, Město neuvedeno
2012-08-26 21:29
obrý den, zajímalo by mě, zda by se u mě mohlo jednat o zánět žil...případně jakým způsobem se léčí, ke kterému lékaři jít... Před několika měsíci jsem byla na operaci levé ruky po úrazu, kdy jsem pro zpevnění dostala malou destičku, kterou mi tam nechají. Minulý týden jsem ležela opět po úrazu v nemocnici s otřesem mozku. Vím, že jednou mi brala sestra krev právě z levého zápěstí, a pak už to jen začalo bolet od toho zápěstí až po špičky prstů. Ale ne kosti, jen jakoby žíly. Je možné, že je to spojené i s tím posledním úrazem (na kole), ale nevím. Ty první dva dny mi bylo hodně zle, tak si téměř nic nevybavuji pořádně. Mám teď problém s pohybem ruky a dotknout se v místě zápěstí nesmím vůbec. To bolí šíleně. Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-08-26 21:29
Dobrý den. Podle Vašich popsaných potíží se s největší pravděpodobností o zánět žil nejedná. Definitivně se to ale dá vyloučit jenom s pomocí ultrazvukového vyšetření u angiologa. Pokud se stav nebude lepšit, zajděte raději akutně na toto vyšetření. Děkuji za dotaz.
Možnost vysazení Warfarinu
Pohlaví nezadáno, 29 let, Praha
2012-08-24 00:49
Dobrý den, v dubnu 2010 jsem po artroskopii (krátký výkon, jen shavevování chrupavky, turniket) prodělala trombózu PDK – lýtko, která však byla diagnostikována a léčena Warfarinem až od 11/2010. Dlouho jsem se nemohla dostat přes účinné INR, přidala Wobenzym a nyní, po více jak 2 letech od trombózy, se jedna žíla kompletně zkanalizovala, v druhé jsou jen již nástěnné tromby. Ačkoliv mi bylo na předposlední kontrole slíbeno, že začneme Warfarin vysazovat, pokud to bude aspoň nastejno, tak na minulé prý sice nastejno, ale ponechala mi jej až do Vánoc. Myslíte, že je nějaká možnost, že se to někam posune? Ráda bych Warfarin už vysadila – krvácivé projevy, silná menstruace a rádi bychom už také začali pracovat na miminku. Děkuji předem, Kateřina.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-08-24 00:49
Dobrý den. Paní Kateřino, dle mého názoru lze již Warfarin vysadit, těch pár měsíců již nehraje roli, stav bude stejný jako nyní. Myslím si, že klinický, ani ultrazvukový nález na bérci PDK už lepší nebude. Tzn. co se dalo zachránit, se zachránilo a naopak. Problém byl i to, že se začalo léčit až 7 měsíců po diagnose. Ale i tak vysazování nedělejte sama. Jenom po konzultaci s Vaším ošetřujícím lékařem, který Vás pro tento problém sleduje. Děkuji za dotaz.
Dlouhodobá léčba zánětu žil
Pohlaví nezadáno, 39 let, Liberec
2012-08-16 14:13
Dobrý den, léčím se už 4. týden se zánětem žil, první týden jsem brala 6 tablet detralexu denně. Přes den punčochu a nohu jsem se snažila mít ve zvýšené poloze a v klidu a večer ledovala. Nyní beru už jen 2 tablety denně a stále stejný postup léčby. V pondělí jsem byla na kontrole u obvodní lékařky a ta mi sdělila, že sraženina je tam stále, že léčení jde pomalu. Mám tedy dotaz, zda nejde léčba nějak urychlit a jestli je běžné, že to tak trvá. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-08-16 14:13
Dobrý den. Pokud se opravdu jednalo o zánět žil (bohužel dle Vašeho popisu ale není jasné, zda hluboký nebo povrchový zánět žil), je nutno léčit zánět pomocí heparinu. Pokud se jedná o povrchový zánět, tak si kupte v lékárně preparát Viatromb forte spraygel - terapie 4x4 vstřiky + komprese, chůze možná s kompresí. Pokud se jednalo o hluboký zánět žil, nutno léčit pomocí heparinu injekčně aplikace subkutánně. Lépe bude se nechat vyšetřit ve specializované cévní ambulanci, pokud se terapie nedaří zvládnout. Děkuji za dotaz.
Sluníčko u moře po prodělané žilní trombóze?
Pohlaví nezadáno, 55 let, Předmostí
2012-07-29 19:12
Dobrý den. Jsem 7 let po hluboké žilní trombóze, užívám anopyrin, detralex, acidum folicum a pyrydoxin, ale mám dotaz. Jedu k moři a nevím, zda můžu v rámci možnosti dávat nohu na sluníčko. Nosím kompresivní punčochu. Děkuji za odpověd. Kytlicová
MUDr. Josef Rotnágl
2012-07-29 19:12
Dobrý den. Nohu vystavit na sluníčko můžete, ale dejte pozor na přehřátí, proto ji hlavně namáčejte ve vodě, plavte a sprchujte chladnou vodou. Nejúčinnějším cvičením je plavání. Kompresivní punčocha je důležitá hlavně na cestu. Je důležité myslet na dostatečný přísun tekutin. Přeji hezkou dovolenou.
Lze létat s akutní trombózou?
Pohlaví nezadáno, 29 let, Město neuvedeno
2012-07-01 14:12
Dobrý den, byla mi zjištěna trombóza dolních končetin. Máme koupené letenky na dovolenou, takže bych se ráda zeptala, zda s akutní trombózou lze létat. Léky na ředění krve jsem dostala hned. V době odjezdu na dovolenou je budu brát cca 3 týdny. Zajímalo by mě, zda má nějaký vliv na tuto nemoc (myslím tím negativní dopad, zhoršení - utrhnutí trombu) změna tlaku při létání. Jak předejít případným komplikacím. Děkuji, Andrea.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-07-01 14:12
Dobrý den. Na Váš dotaz přesně neodpovím, protože neznám příčinu trombózy, dále neznám, kde přesně trombóza je lokalizovaná a taktéž neznám terapii, tzn. jestli si aplikujete ještě inj. pod kůži s heparinem, nebo jestli berete warfarin a jestli ho máte už přesně nastavený. Pokud budete mít nastavenou hodnotu přesně, tzn. INR kolem 2,5, teoreticky letět můžete a nemělo by se nic utrhnout. Dle vašeho sdělení mám ale spíše můj osobní pocit, že já sám bych asi neletěl. Ale je to jenom můj vlastní pocit. Nejlépe zkonzultujte s lékařem, který Vás s dg žilní trombóza sleduje. Děkuji za dotaz.
Dlouhodobá aplikace Clexane
Pohlaví nezadáno, 46 let, Louny
2012-06-27 12:59
Dobrý den, prodělala jsem flebotrombózu hluboké žíly lýtka s tímto nálezem - V. poplitea vlevo s homogenním tokem o rychlosti 8cm/sec. Kaudálněji je již tok hůře diferencovatelný. Ve stř. části lýtka je patrná žíla š. 4,4 mm s nehomogenním špatně diferencovatelným tokem. Žilní tok je patrný při laterárním okraji lýtka, žíla o rychlosti 4,6cm/sec. V nemocnici zjištěna plicní embolie na periferii. Po týdnu jsem byla propuštěna, píchám si denně Clexane 0,8 forte. Pro aftozní gastritidu bude po měsíci provedena kontrolní endoskopie. Je možné podle tohoto určit, jak dlouho se budu muset léčit? Ještě čekám na vyšetření na hematologii. HA jsem okamžitě vysadila, nosím celý den kompresní punčochu. Je možné případně (kvůli žaludku) místo Warfarinu používat dlouhodobě Clexane? Omlouvám se za množství otázek, ale v nemocnici mi toho moc neřekli a k obvodnímu lékaři jdu až za měsíc. Moc děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-27 12:59
Dobrý den. Podobné otázky je opravdu lépe dát lékaři, který Vás bude pro tyto potíže sledovat. Jinak je možné pro plicní embolii a žilní trombózu dlouhodobě aplikovat Clexane, lépe je ale převést pacienta na po antikoagulaci (Warfarin) a tento brát po dobu 6 -12 měsíců. Pokud je Warfarin kontraindikován, je nutno si aplikovat nízkomolekulární heparin (Clexane) někdy i 3-6 měsíců. Děkuji.
Zhoršení bolesti a otoku DK po začátku léčby
Pohlaví nezadáno, 29 let, Město neuvedeno
2012-06-21 13:41
Dobrý den, byla mi zjištěna žilní nedostatečnost, jen z pohmatu třísel, předepsán detralex. Od té doby, tři dny, co ho beru, mám ještě větší bolesti a nateklé nohy i chodidla a mravenčení a svědění je horší. Sedím osm hodin v práci, ale pohybovou aktivitu mám 3x týdně sport + procházky se psem, kolo. Ještě si mažu nohy žilním mazáním. Občas mi přijde, že podobné brnění cítím i v rukou a mám naběhlé žíly po celém těle. Nemůže být příčina jinde. Je to zhoršení běžná reakce? Ta bolest mě celkem omezuje v soustředění. Moc děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-21 13:41
Dobrý den. Potíže opravdu mohou souviset s žilní nedostatečností, diagnóza by se měla udělat pomocí ultrazvukového vyšetření. Medikace Detralex by měla pomoci, pokud ne, tak dop. vyměnit třeba za Cyclo 3 fort. Dále bych do zaměstnání doporučoval kompresívní lýtkovou punčochu kompresní třída II. Pokud ani tato kombinace nepomůže, bude nutné uvažovat o jiné příčině potíží - ortopedické, neurologické, hormonální terapie atd. Děkuji za dotaz.
Prodělaná trombóza, nutnost nosit punčochy v letních dnech
Pohlaví nezadáno, 24 let, České Budějovice
2012-06-18 10:12
Dobrý den, v říjnu loňského roku mi byla po nepohyblivosti po operaci páteře diagnostikována trombóza v levé noze od kotníku až po pupek. Od té doby užívám Warfarin a nosím kompresní punčochy. Po kontrole v květnu je trombóza v horní části stehna, tříslech a pod pupíkem, jinak je to prý čisté. Jelikož nám začíná léto a v kompresních punčochách při teplotách nad 30 stupňů je opravdu neskutečné vedro, chtěla jsem se zeptat, zda by mi mohlo nějak ublížit případné sundání punčoch a trávení části dne /při nejhorších vedrech/ v pohybu /chůze ale i delší stání/ bez nich. Je mi 24 let, výška 163 cm, váha 58 kg, kuřačka a nejsem aktivní sportovec, pouze občas jezdím na kole. Předem děkuji za odpověď. Zuzana z Českých Budějovic
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-18 10:12
Dobrý den. Pokud máte dobře nastavenou hodnotu INR (kolem 2,5), lze kompresívní punčochu někdy i nenosit. Nutno ale počítat s tím, že končetina v tomto případě může natékat více (pokud není kvalitní komprese). Dále bych rozhodně zvážil přestat kouřit, protože toto dále zhoršuje potíže a zvyšuje možnost opakování trombózy. Děkuji za dotaz.
Hormonální terapie u žilní trombózy
Pohlaví nezadáno, 28 let, Opava
2012-06-16 12:26
Dobrý den, pane doktore, na konci dubna mi zjistili trombózu v pravé dolní končetině. Užívala jsem injekce Clexane a nyní jsem už jen na tabletách Lawarin. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné nasadit jednorázově tablety Norethisteron na oddálení menstruace z důvodu odjezdu na dovolenou a jestli jsou u toho vyšší rizika embolie. Děkuji moc za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2012-06-16 12:26
Dobrý den. Pokud máte dobře nastavenou hodnotu INR, tzn. kolem 2,5, tak vyšší riziko embolie není. Obecně ale jakákoliv terapie hormonální u žilní trombózy není doporučována. Osobně bych Vám tuto terapii nedoporučoval, zkuste to ještě konzultovat s ošetřujícím gynekologem. Děkuji za dotaz.