Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Otoky nohou
Položit nový dotaz
Otok levé nohy, poté pravé nohy
Muž, 24 let, České Budějovice
2017-02-13 12:05
Dobrý den, před 3 týdny mi otekla levá noha od kolene dolů, celá noha zrudla a dost bolela. Po týdnu otok ustoupil a včera to samé na druhé noze. Bolest je taková, že nemůžu došlápnout, kotník ani není vidět, jak je oteklý. Úraz žádný nebyl, s ničím se neléčím. Může to být něco vážného? Děkuju za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-02-13 12:05
Dobrý den, no, podle toho, jak to popisujete, by se mohlo jednat například o žilní trombozu a to je život ohrožující onemocnění, takže neváhejte a alou k lékaři. Nejprve praktickému.
Velké bolesti a otoky horních i dolních končetin
Pohlaví nezadáno, 36 let, Zlín
2017-02-06 10:15
Dobrý den, již přes měsíc mám velké bolesti a otoky. Na nohách mě hrozně bolí šlapky ze spodu, nemůžu vůbec dostoupnout a je tam i otok. Dále bolí nárty a paty a mám otoky druhých prstů na nohách. Celkově jsou nohy lehce napuchlé, bolí prsty - po ránu nemůžu bolestí dostoupnout. Dále mám otoky na 3 prstech každé ruky, velká bolest při stisku a při pohybu, bolest kolem palce. Dále mě bolí loket, který je lehce oteklý, přidala se bolest a otok kolene + paty a nártu. Postupně mi přibývají další otoky a velké bolesti. Krevní obraz je v pořádku. Mám zvýšený revmatologický faktor cca 139, dle revmatologa se ale o revma nejedná. Můžete, prosím, poradit, kam se mám obrátit? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-02-06 10:15
Dobrý den. Dle Vašich popsaných potíží se opravdu spíše jedná o revmatologický problém. Další postup by měl být veden revmatologem. Pokud on uzná za nutné, doplní se ještě cévní vyšetření DKK. Zatím bych zkusil nasadit venotonika, Detralex nebo Cyclo 3 fort v dávce 1-0-1. Děkuji za dotaz.
Trvalé užívání protisrážlivých léků
Muž, 45 let, Litovel
2017-01-31 09:03
Dobrý den, asi před 2 lety jsem si nechal chirurgicky odstranit povrchovou žílu (hlavní safenu) na LDK vzhledem k opakujícím se zánětům a vzniku trombózy, stav LDK se ale výrazně nezlepšil, stále otéká a nyní mám znovu trombózu a užívám Fraxiparine a Warfarin 4,5mg, kdy léčba je zatím nastavena na 3 měsíce, ale lékař (internista) mi sdělil, že vzhledem k opakujícím se trombotickým stavům bude zřejmě nutné antikoagulační terapii ponechat natrvalo. Chtěl bych se zeptat, zda mám ještě nějakou naději se zbavit úplně těchto zdravotních komplikací a naději na úplně uzdravení, anebo trvalé užívání Warfarinu je jediná možnost, s čímž se samozřejmě nechci smířit vzhledem ke svému věku a vzhledem k tomu, že nemám s užíváním tohoto léku po dobu 2,5 roku úplně dobré zkušenosti. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-31 09:03
Dobrý den. V žilách, ve kterých již tromboza proběhla, je častější její opakování, proto opatrnosti Vašeho internisty rozumím. Navrhuji provedení hematologického vyšetření k vyloučení predispozice k žilní tromboze a také ultrazvukového vyšetření žilního systému s posouzením průchodnosti a případně poškození žil po tromboze a s výsledky rozhodnout, zda je pro Vás lépe akceptovatelné riziko opakování trombozy nebo trvalé užívání protisrážlivých léků.
Jedná se o onemocnění kolenního kloubu?
Pohlaví nezadáno, 32 let, Břeclav
2017-01-27 13:26
Dobrý den, už delší dobu mám občasné bolesti v levém koleni, hlavně při klečení nebo v poloze čupu (někdy se nemůžu ani postavit jaká je to bolest). Posledních pár dní se k tomu přidal otok nad kolenem. Tak se chci zeptat, jestli to můžou být příznaky nějaké začínající nemoci kloubu? Předem děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-27 13:26
Dobrý den. Je velmi pravděpodobné, že se jedná o onemocnění kolenního kloubu, který Vás bolí. Považuji za vhodné vyšetření na ortopedii.
Otok lýtka po pádu na schodech
Pohlaví nezadáno, 30 let, Kolín
2017-01-09 18:47
Dobrý den, spadla jsem na zmrzlých schodech a strašně mně oteklo lýtko. Nevíte, co by to mohlo být?
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-09 18:47
Dobrý den, tak nejspíš je to krevní podlitina ve svalech lýtka, ale vyloučit žilní trombozu na základě Vašeho popisu také nemohu.
Následky 12 let po tromboze
Pohlaví nezadáno, 35 let, Kadaň
2017-01-04 22:07
Dobrý den, mám dotaz. Před dvanácti lety jsme po porodu prodělala trombozu, ale zůstaly mi následky - sražená krev v kotníku a otoky. Jak se můžu zbavit otoku? Brala jsem devět let Glivenol a ten mi nepomáhal, pořád jsem měla bolesti a otoky. Tak jsem dostala Detralex, ten beru tři roky a pomohl mi jen na bolesti ale né na otoky. Mohli byste mi poradit, jak se mohu těch otoků zbavit?
MUDr. Josef Rotnágl
2017-01-04 22:07
Dobrý den. Otoky po žilní tromboze mohou přetrvávat řadu let a často neodezní nikdy. Bylo by vhodné vědět, které části žilního systému máte uzavřené, které jsou postižené funkčně a další informace, takto Vám nemohu odpovědět, jak a zda se otoků zbavit můžete nebo ne. Doporučuji provést důkladné cévní vyšetření na specializované cévní ambulanci s provedením ultrazvukového vyšetření cévním specialistou a s ním na základě jeho nálezu a názoru konzultovat možnosti dalšího postupu. Zatím Vám doporučuji dodržovat režimová opatření při poruše funkce žilního systému - ukládat končetiny do vyvýšené polohy, vyhýbat se statické zátěži, cvičit, sprchovat chladnou vodou a důsledně nosit kompresivní punčochy.
Otok v třísle a na vnitřní straně stehna
Pohlaví nezadáno, 52 let, Čáslav
2016-11-21 18:22
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, mám otok v třísle a vnitřním stehně a mám to v té oblasti jakoby necitlivé od třísla až do boku, je to na pravé straně. Nejsem si vědoma,že bych se uhodila. Nevím, jestli navštívit lékaře, co by to mohlo být? Děkuji, Šimerková
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-21 18:22
Dobrý den. Potíže by mohly souviset s artrosou v kyčli, nebo by mohly být vertebrogenní od zad. Pokud nebudou ustupovat, tak raději navštivte svého lékaře. Děkuji za dotaz.
Oteklé studené horní i dolní končetiny
Pohlaví nezadáno, 90 let, Praha
2016-11-17 06:17
Dobrý den. Mamince je 90 let, má oteklé studené nohy, má velice oteklou levou ruku, špatně chodí, spíše sedí. Co mohu udělat? Má více pít, jíst meloun, bylinky? Ruku jsem jí chvilku masírovala. Má ji velice studenou, vlasně má studené ruce i nohy. Děkuji za radu.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-17 06:17
Dobrý den. Vaši maminku bych musel vidět. Obecně ale nejlepší lék u starších pacientů je pohyb. Pokud možno, tak co nejméně sedět s nohama dolů. Na otoky dolních končetin bych zkusil efekt venotonik. Nejlépe Detralex nebo Cyclo 3 fort. Předpis u praktika. Děkuji za dotaz.
Otok a brnění v DK
Pohlaví nezadáno, 49 let, Praha
2016-11-06 16:47
Dobrý den, prosím Vás o radu. V prosinci to bude rok, kdy mně začal otékat kotník, po nějaké době začala otékat celá noha. V září jsem dostala teploty, kdy jsem měla i velké hodnoty CRP, dostala jsem antibiotika, nohu jsem měla nateklou a nemohla jsem na ní stoupnout, na stehnu jsem měla na třech místech červené podlitiny. Byla jsem na cévním, žilním, interním, neurologickém odd. (v prosinci jdu na EMG ). Dále CT malé pánve, všechna vyšetření dopadla negativně. Připadám si jako exot. Noha natéka, brní, ale nebolí. Jsem už bezradná, kdy si říkám, že spíše s nohou se budu léčit u Chocholouška. Budu moc ráda za každou radu. Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-11-06 16:47
Dobrý den. Někdy podobné potíže dělá alergie na lepek. Zkusil bych vyšetření na potravinové alergie. Na otok vyzkoušejte např. Mobivenal micro v dávce 1-0-1, pokud nebude efekt, tak za měsíc vysadit. Děkuji za dotaz.
Opuchlá lýtka a nárty
Muž, 71 let, Praha
2016-10-29 16:46
Dobrý den. Před 5 roky mi lékař diagnostikoval levostranný karcinom prostaty disseminovaný do pánve a mediastinu s velkou počáteční hodnotou PSA1350. Po řadě vyšetření mi nebyla vzhledem k věku a charakteru onemocnění operace doporučena a byla zahájena medikamentózní léčba (Bicaluplex, Eligard injekce, Estracyt apod.). Současně mám PSA30. Zhruba před rokem a půl mi začala napuchat lýtka a nárty. Na doporučení lékaře si nyní již asi rok 1xdenně píchám injekci Clexane Forte 12000/0,8 ml. Po počátečním zlepšení však dochází k recidivě. Moc Vás prosím o radu, zda mám pokračovat v popsaném léčení nebo existuje ještě jiný vhodnější způsob léčení, který byste mi mohl doporučit? Moc Vám děkuji, s pozdravem Ing. Luboš Zeman.
MUDr. Stanislav Šárník
2016-10-29 16:46
Dobrý den. Aplikace injekcí Clexanu na slepo není doporučována tak dlouho. Rozhodně bych doporučil komplexní vyšetření specialistou, angiologem. V Praze je jich spousta. Dle jeho doporučení event. Clexane vysadit, nebo nasadit novou medikaci - v tabletách, tzv. po antikoagulaci. Na otoky někdy reaguje i terapie venotoniky, nejlépe Detralex či Cyclo 3 fort 1-0-1. Děkuji za dotaz.