Zde můžete položit nový dotaz odbornému lékaři
či specialistovi nebo si přečíst řadu předešlých odpovědí.

Otoky nohou
Položit nový dotaz
Zlomenina vnějšího kotníku - hrozí tromboza?
Pohlaví nezadáno, 73 let, Třinec
2017-10-24 06:19
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na maminku. Léčí se na vysoký krevní tlak, diabetes, má křečové žíly a chronický lymfedém. Bohužel včera upadla tak nešťastně, že si zlomila vnější kotník a noha jí byla dána do sádry a musí ležet. Doteď jí byly nohy promazávány Polysanem a lopuchovým olejem a bandážovány. Mám velký strach, že kůže na noze mamince může pod sádrou popraskat a zanítit se. Vím, že je to těžká situace, není nějaká jiná možnost? Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-10-24 06:19
Dobrý den. Jak léčit zlomeninu zevního kotníku je spíše otázka na traumatologa, který se tímto zabývá. Já bych myslel, že užívání ortézy by mohlo být alternativou, ale na toto nejsem specialista. Jen bych chtěl upozornit, že bych byl stran průběhu hojení v sádře velice citlivý na případnou bolestivost v sádře, protože by se léčba sádrou mohla komplikovat žilní trombozou a v případě bolestivosti bych navštívil neprodleně traumatologa, který sádru indikoval.
Napuchlé nohy - může to být od jater?
Pohlaví nezadáno, 80 let, Kroměříž
2017-09-29 08:34
Dobrý den. Maminka má již měsíc napuchlé nohy. U lékaře byla. Udělali rentgen, vše v normě k věku. Také řekli, že je to artróza, ale tu už má dlouho a nikdy napuchlé nohy neměla. Bere docela dost prášků od bolesti - bolí ji páteř a také nohy - bez alespoň dvou tablet nemůže jít na procházku. Nic se s tím nedá dělat, má prý na to věk. Takže než zemře, tak asi stáří musí být mučení bolestí. Nějak se s tím nemůžu smířit. Mám dotaz: Nemohou nohy opuchat třeba od jater? Krev ji zatím nebrali, aby se to vyloučilo. Na bolest jsme také zakoupili Alavis. Děkuji moc za odpověď. Přeji hezký den.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-29 08:34
Dobrý den. Ano, otoky mohou být i od jater. Bude ale nutné udělat podrobné vyšetření. Začít nejlépe cévním vyšetřením dolních končetin a dále dle doporučení interní vyšetření a ortopedické vyšetření. Z vlastní zkušenosti ale nejčastější příčinou otoků na DKK je opravdu artrosa kolen. Děkuji za dotaz.
Otok na přední části levého stehna
Pohlaví nezadáno, 29 let, Praha
2017-09-19 15:09
Dobrý den, asi před týdnem jsem si všimla otoku na přední části levého stehna o velikosti cca 7 cm, zhruba 15 cm nad kolenem. Je možné, že je tam ale déle. Otok se nezvětšuje, včera mě začalo v místě pobolívat. Je to spíše tupá bolest, chvílemi přejde, není nesnesitelná, spíše mírná. Ze spánku mě nebudí. Pobolívá v klidu i při pohybu. Dnes jsem navštívila praktického lékaře, který mě poslal na ultrazvuk a rentgen s doporučením vyřídit si je do týdne. Objednána jsem ale až za 3 týdny, dříve nemají volno. Místo není zarudlé, na pohmat není teplé ani tvrdé, spíše méně citlivé než druhá noha. Bulka v něm není. Minulý týden jsem po delší době 5 dní po sobě každý den asi půl hodiny cvičila, vč. posilovacích cviků na stehna, ale nic zvlášť náročného. Jsem 5 měsíců po porodu. Je možno odhadnout, o jaký problém by se mohlo jednat?
MUDr. Josef Rotnágl
2017-09-19 15:09
Dobrý den. Pro odhalení příčiny bude nezbytné provedení ultrazvuku a dle jeho výsledku případně i další vyšetření. Podle Vašeho popisu se pravděpodobně o nic akutního nejedná. Mohlo by jít o varikozní pleteň v podkoží, ale i o příčinu v natažení svalu nebo šlachy. Možná i problém lymfologický nebo potíže neurologické.
Otok lýtka po přeléčení tromózy v pravém lýtku
Pohlaví nezadáno, 29 let, Liberec
2017-09-13 10:55
Dobrý den, zhruba před třemi lety jsem prodělala trombózu v pravém lýtku. Vše bylo vyléčeno, dostala jsem na 3 měsíce prášky na ředění krve, vysadila antikoncepci a v kontrolním sonu se již žádná srazenina neobjevila. Každopádně od té doby mám stále lýtko oteklé. Doktor mi nebyl schopen vysvětlit z jakého důvodu. Proto bych chtěla poradit, jestli je možné nějakým způsobem otok alespoň eliminovat. Děkuji za odpověď.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-09-13 10:55
Dobrý den. Někdy po tromboze přetrvává na žilním systému takzvaný posttrombotický syndrom, který může spočívat například v narušení vnitřního systému chlopní v rámci žil a i když sraženina již přítomna není, otok může přetrvávat, vzhledem k postižení funkce žil. Otok pak můžete zmírnit tím, že pomůžete žilám lépe odvádět krev pryč z nohy - ukládáním končetiny do vyvýšené polohy, cvičením, chladnými sprchami a nošením kompresivních pomůcek, například punčoch. Dále můžete vyzkoušet užívat venotonika - například Detralex či Cyclo 3 Fort, případně efekt lymfatických masáží.
Velké otoky po operaci kotníku
Pohlaví nezadáno, 38 let, Tábor
2017-09-06 10:38
Dobrý den, jsem po operaci kotníku a mám stále velké otoky. Nejhorší je to při chůzi. Vždy cítím, jak to otéka a strašně bolí. Děkuji za odpověď.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-06 10:38
Dobrý den. Jedná se o pooperační otok. Nevím, jak ho máte dlouho, ale pokud bude neustále, či už je delší dobu, tak by to chtělo provést cévní vyšetření k vyloučení žilní trombosy (i vzhledem k tomu, jestli jste měl imobilizaci a sádrovou dlahu!). Na otok zatím jako quot;první pomocquot; Detralex 1-0-1 po dobu 1-2 měsíců. Děkuji za dotaz.
Oteklé nohy, ze kterých kape tekutina
Pohlaví nezadáno, 63 let, Doksy
2017-09-02 07:50
Dobrý den, ptám se za maminku. Má oteklé nohy, ze kterých jí kape voda. Na obvodě napsali pouze mast betadin a vázat nohy obvazy, což dělám. Minulý týden jsem volal na vedlejší obvod, protože maminky ošetřující lékař měl dva týdny dovolenou, odtud nás poslali na chirurgickou ambulanci, kde nám řekli, že to není pro ně a poslali nás na interní ambulanci. Kde mamince pouze zvýšili dávky léků na odvodnění, furon z 1/2 ráno na 1 ráno a 1/2 v poledne. Ale voda, nebo tekutina teče stále stejně, možná víc. Mohl by mi někdo poradit, kam zajet na vyšetření?
MUDr. Stanislav Šárník
2017-09-02 07:50
Dobrý den. Příčina otoků na DKK je komplexní, může se jednat o spoustu věcí. Bude nutné komplexní interní vyšetření a vyloučení nežádoucích účinků medikamentů, dále asi i cévní vyšetření DKK a asi i kožní vyšetření. S výsledky kontrola na interní ambulanci. Děkuji za dotaz.
Jsou oteklé nohy ovlivněny teplým počasím?
Pohlaví nezadáno, 51 let, Plzeň
2017-08-19 14:24
Dobrý den, mám oteklé nárty. Může to být tím teplem nebo čím by to mohlo být? Beru prestarium a bisoprolor a arktis. Je mi 51 roků. Děkuji.
MUDr. Josef Rotnágl
2017-08-19 14:24
Dobrý den. Tím vedrem by to mohlo být. Zkuste je chladit studenými sprchami a ukládat do vyvýšené polohy, také je vhodné plavat a cvičit. Pokud to nepomůže, praktický lékař by Vám mohl nasadit Detralex a pokud nepomůže ani to, pak bych se obrátil na vyšetření v cévní ambulanci s možností provedení ultrazvukového vyšetření.
Zvyšuje zvýšený cholesterol riziko žilní trombozy?
Pohlaví nezadáno, 41 let, Zábřeh
2017-08-18 15:46
Dobrý den, několik let jsem brala HA Microgynon - bez problémů. Z důvodu krvácení mimo cyklus mi byla předepsána HA Maitalon. Je mi 41 let a měla jsem v minulosti trochu zvýšený cholesterol, ale nic zásadního, moje mamka má cholesterol vysoký, ale ostatní hodnoty má v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda je kombinace mého věku a zvýšeného cholesterolu u mě a v rodině významným zvýšeným rizikem pro vznik krevních sraženin popř. trombózy. Jinak potíže se sraženinami apod. nemám a ani nikdo v rodině. Jsem nekuřák a nemám žádné další potíže a ani neberu žádné další léky. Děkuji moc předem, Musilová
MUDr. Josef Rotnágl
2017-08-18 15:46
Dobrý den. Hladina cholesterolu má spíše vliv na rozvoj aterosklerozy, která je riskantní z hlediska infarktu a mozkové příhody než žilní trombozy, jejíž riziko zvyšuje právě hormonální antikoncepce. Tudíž bych zde hormonální léčbu nepovažoval za vysoce rizikovou, i když jako cévní lékař se k této formě antikoncepce stavím vždy zdrženlivě. Stran prevence aterosklerozy doporučuji pohyb, dietu s omezením cholesterolu v potravě a dle efektu na hladinu cholesterolu pak zvážit případně další formy léčby.
Po prodělané tromboze - jak často kontrolní vyšetření?
Pohlaví nezadáno, 70 let, Ústí nad Labem
2017-08-05 15:51
Dobrý den, prosím o radu. Před 2 lety levá noha TEP kyčle, následovala trombóza, zjištěn Sudeckův syndrom, KRBS L 2. st. v téže noze (koleno). Letos v lednu zlomenina kotníku, kontroly v osteologické poradně. Je mi 70 let a do operace jsem běžkovala, snažila se být max. aktivní. V současnosti už jsem pohybově omezenější. Nyní kyčel bez problému, od kolene dolů je noha nebolestivá, ale pocitově ji vnímám jako těžší s vnitřním mravenčením, silnější než zdravá. Léky jsem užívala jen v nejnutnějších případech. V současnosti Bonviva, Alpha D3, Pentomer, Enelbin. Doporučoval byste cévní vyšetření? Děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-08-05 15:51
Dobrý den. Pokud jste prodělala žilní trombosu, cévní vyšetření by bylo vhodné kontrolovat v intervalech maximálně 1 rok. Na otok a subjektivní bolesti máme možmost reagovat medikací pomocí venotonik. Děkuji za dotaz.
Otok kotníku, růžové fleky na DK
Pohlaví nezadáno, 27 let, Praha
2017-06-27 14:29
Dobrý den, třetí den mám oteklý kotník na vnitřní straně pravé nohy. Na dotek pod kotníkem to maličko zabolí, ale není to žádná velká bolest. Žádný úraz jsem neměla. Na té samé noze se mi udělaly růžové fleky, jeden u holenní kosti (větší) - na dotek tvrdý a druhý flíček ze zadu na lýtku - také na dotek tvrdý. Měla jsem cca před měsícem malinké klíště pod kolenem, ale na druhé noze a tam žádný flek není. Než zajdu k lékaři, můžete mi nastínit, čím by to mohlo být? Moc děkuji.
MUDr. Stanislav Šárník
2017-06-27 14:29
Dobrý den. K lékaři každopádně zajděte. Mohlo by se jednat o reakci na klíště, tzv. lymfadenitis, zánět lymfatické cévy. Děkuji za dotaz.